Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lökrabatt i förvandling

Om du har en bra plats att skapa en speciell lökväxtrabatt på, så är det underbart att kunna göra en "förvandlingsrabatt"! 
Denna rabatt kan efter att lökarna har blommat färdigt, förvandlas till en rabatt med färgglada sommarblommor.

Av Sylvia Svensson

Jag visar här en rabatt som de duktiga trädgårdsmästarna i Göteborgs botaniska trädgård gör om varje år på en grusplan framför det botaniska biblioteket.

Först på våren blommar där massor med lökväxter. Senare under våren plockas dessa upp och lökarna planteras om på ett mer undanskymt ställe eller säljs för att ge plats åt en plantering med sommarblommor.

Eftersom rabatten görs om varje år, kan man på så sätt välja olika färgteman och växter och variera sig varje år.

Rabatten är rund och cirka 5 meter i diameter. Den inramas av stabila, formskurna granitblock och dessa finns kvar hela tiden, det är bara växterna som byts ut. Du kan förstås välja en mindre storlek och enklare kanter, men skulle du ha en grusplan framför huset hemma så passar det ju utmärkt med granit. Sådana kantstenar finns färdigskurna att köpa hos många firmor som säljer trädgårdssten.

Först på våren blommar två sorters botaniska tulpaner, frilandshyacinter och smånarcisser. Dessa är planterade i ett mönster som bildar en fyrkant och kryss i rabatten.

Mörk klocklilja, Fritillaria persica, av vilka bara några blommar än så länge, sticker upp här och där.
Högre sorter av olika tulpaner är knoppiga och avlöser de tidigaste lökväxterna senare under våren.

I kanten mellan bågarna finns perennväxter i form av gyllenlack, Erysimum cheiri, och revsuga, Ajuga reptans. Den sistnämnda kan mycket väl vara kvar även i sommarplanteringen.

Så följer vi våren och kommer fram till försommaren. Lökväxterna har plockats bort, jorden gödslats och sommarblommorna har kommit på plats. Revsugan är kvar och blommar med blåa blommor i kanten. Den har fått sällskap av blåblommande snöflingor, Sutera cordata ’Blue Showers’, en dvärgform av femtunga och purpurvinda, Ipomoea purpurea 'Persian Star' som ligger på marken.

Andra sommarblommor i denna plantering är bl.a. sommarnejlika, zinnia, kosmos, tobak, buddleja, ballongblomma, dahlia, buskmargerit, grusnejlika, clarkia, balsamin, rödmalva, stjärnlobelia, blåsalvia, ageratum, sommarcypress, Afrikas blåa liljor och några grässorter.

Ett underbart vattenblänk i ett lågt fat i mitten av planteringen och en spegel  i ”taket” med en hängande kristall kompletterar.

När sedan sommarblommorna har gjort sitt på hösten, tas de bort, jorden gödslas med benmjöl och en ny, annorlunda lökplantering görs i väntan på nästa vår.  
Vackert granris kan ligga över lökarna som skydd under vintern och ge lite vinterfärg åt rabatten.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu
Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB