Aktuellt i juni
Juni i Sverige – Traditioner, aktiviteter och stämning
Juni är äntligen här, årets första riktiga sommarmånad, och med den kommer den grönskande och blommande tid vi längtat efter. Många firar nu skolavslutningar med saft, bullar och glass i stora lass under de första varma sommardagarna, ofta ackompanjerade av klassikern "Den blomstertid nu kommer". Doften av kaffe sprider sig från bersån och den lummiga grönskan överväldigar likväl nyblivna som erfarna trädgårdsägare. Nu är det verkligen dags att tillsammans flytta ut och leva i samklang med sin trädgård på allvar.
Nationaldagen 6 juni – en växande tradition
Nationaldagen den 6 juni är som alltid en höjdpunkt och firas nu som helgdag. Många passar då på att flagga och ordna festligheter i sann Syttende Mai-anda, låter sången klinga och umgås tillsammans – en dag som med åren fått allt större betydelse även i de svenska hemmen.
Natur & trädgård – Från järnnätter till sommarprakt
I år har våren varit sen och frostnätter – de så kallade järnnätterna – kan ännu drabba ivriga odlare i början av juni. Så en del av maj månads sysslor har sannolikt fått skjutas fram. Men i takt med värmen blir trädgårdsarbetet mindre hektiskt än under våren, och övergår till en tid av både underhåll och njutning. Ännu finns det många uppgifter:
Planering och vårbruk
- Avsluta vårens projekt, ta en sak i taget så att sommarfriden kan infinna sig när allt är klart.
- Sådd: Så värmekrävande växter som majs, bönor och squash direkt på friland under fiberduk. Så Squash m.m. Nu är också tid att så nya omgångar sallat, rädisa och dill, för ständigt fräscha grönsaker.
- Sommarblommor: Släng frön av snabbväxande sommarblommor – som Prins Gustavs öga, Jungfrun i det gröna, och blåklint – i rabatterna mellan rosor och perenner för att täcka över vissnande lökblad och fylla ut tomrum.
- Knipsa bort frökapslar och fläta narcissblad – se tips här.
- Märk ut var lökväxterna finns med pinnar för höstens planteringar och så du inte glömmer deras placering.
- Plantera ut förodlade och avhärdade plantor när risken för nattfrost är över – torgen dignar av plantor just nu, så även den utan försådd kan fylla landet.
- Näring och gödsel: Sommarblommor och nyttoväxter behöver mycket näring – använd flytande gödning minst en gång per vecka om du inte gödslat långtidsverkande i jorden.
- Utplantering av dahlior och gladiolus för sensommarens blomsterprakt.
- Kålskydd: Täck kålplantorna med fiberduk direkt efter utplantering så håller du både kålfjäril och hungriga harar borta.
- Tagetes mellan odlingsraderna kan förvilla skadedjur som lök- och morotsflugan.
- Gallra grönsaksrader, kupa potatisen, och rensa ut täta hallonskott för starkare plantor.
- Beskärning: Passa på att beskära vårblommande buskar direkt efter blomningen.
Skadedjurskontroll och tips
Varje dag är det viktigt att gå på "lusvandring", alltså att söka och bekämpa bladlöss på växterna. Vid större angrepp kan du använda en blandning av såpa, vatten och T-sprit. Var också uppmärksam på liljebaggar och deras larver, samt plocka bort skadliga larver men var försiktig – många insekter är nyttiga!
Sniglar kan utgöra ett stort problem, så ordna fällor eller använd järnfosfat-baserade preparat vid behov. Fler tips om snigelbekämpning hittar du i listan ovan.
Gräsmatta, ogräs och vattning
- Klipp gräset till cirka 5 cm för att undvika brännskador och främja tillväxt – varannan gång kan gräsklippet användas som marktäckning i kökslandet.
- Luckra jorden och rensa noggrant bort ogräs och maskrosor med rot innan de fröar av sig.
- Feromonfällor i fruktträden hjälper till att hålla nere skadedjursangrepp.
- Var noga med vattningen, särskilt under varma perioder. Vattna helst rejält tidigt på morgonen eller på kvällen.
- Prova att göra nässelvatten genom att låta nässlor dra i vatten en vecka, spä och vattna ut – ett utmärkt och naturligt gödselvatten.
Skörd, midsommar och njutning
Nu smakar primörerna som bäst! Börja skörda rabarber – men låt plantan vila från juli för bättre tillväxt nästa säsong. Rabarberblad kan också användas till vackra avgjutningar i betong: så här ser det ut. De första jordgubbarna mognar – täck marken för att skydda bären mot sniglar och smuts.
Det är också dags att börja skörda fleråriga kryddväxter. Gör buketter att torka eller ge bort.
I slutet av månaden firas midsommar, som är en av Sveriges allra största högtider och förknippas med dans kring stången, lekar och att binda buketter av minst sju sorters blommor – för att lägga under kudden eller helt enkelt för att njuta av den prunkande sommaren.
Utomhusliv och gemenskap
Juni präglas av samvaro, förväntan och glädje. Det är nu vardagen flyttar ut – till bersån, köksträdgården, stranden och utecaféerna. De långa, ljusa nätterna lockar till festivaler och evenemang över hela landet och ger också utrymme för stillhet, eftertanke och ren njutning av naturen.