Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juni

”Den blomstertid nu kommer….” Juni, årets första sommarmånad, är här.

Det är dags för skolavslutningar med saft och bullar och glass i stora lass.

Kaffedoften sprider sig från bersån och den lummiga grönskan gör oss alldeles överväldigade. Nu är det dags att flytta ut och leva ihop med sin trädgård på allvar.

Nationaldagen är som vanligt den 6 juni, men i år är den en helgdag. Då kan vi passa på att flagga och fira på samma sätt som normännen gjort ”Syttende Mai” i ”alla år”, göra dagen extra festlig.

I hela landet har våren varit några veckor senare än normalt, så en del av maj-månadens sysslor kanske har fått flyttas över till juni månads sida. Vi odlare fruktar frostnätterna som kan komma i början av juni, de som kallas järnnätter.

I vanliga fall brukar juni inte vara en lika hektisk arbetsmånad i trädgårdslandet som maj var, men än finns det att göra:

 • Avsluta alla de projekt som är påbörjade under våren. Ta en sak i taget och gör klart, ta sedan nästa etc. tills allt är gjort. Då kan sommarfriden lägra sig och man kan njuta med gott samvete.

 • Du kan fortfarande så: majsen är mycket värmekrävande och om du inte har förodlat, kan du direktså nu under en fiberduk. Du kan också så de värmekrävande bönorna och squashen direkt på friland. Så nya omgångar av sallat, rädisa och dill, de skall ju konsumeras allteftersom det är nytt och fräscht.

 • Släng också några frön av snabbväxande sommarblommor som Prins Gustavs öga, sommarslöja, Jungfrun i det gröna, bollgilia och blåklint eller vad som kan passa, mellan rosor och perenner där lökväxterna har blommat färdigt. Dels kan de hjälpa till att dölja eländet med de vissnande lökbladen, dels fyller de luckor som lökväxterna har lämnat efter sig.

 • Du har väl knipsat bort frökapslarna på lökväxterna? Så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön, försök dölja den bland perennernas blad eller fläta söta flätor av narcissbladen!

 • Har du stuckit ner pinnar med lökväxternas namn i landen så att du vet var du har dem när det är dags att plantera nya på hösten? Om inte, så gör det nu när du ser var de finns, du kommer säkert inte ihåg det på hösten även om du tror det!

 • Plantera ut dina förodlade och avhärdade plantor när risken för nattfrost är över. Har du inga egna plantor så dignar det på torgen av färdiga plantor just nu.

 • Tänk på att sommarblommorna växer mycket snabbt och blommar ymnigt, de behöver därför mycket näring. Om du inte använt långtidsverkande näring i jorden så använd flytande näring när du vattnar, minst en gång per vecka.

 • Nu är det också dags att plantera ut de förodlade, avhärdade dahliorna och gömma en och annan gladiolusknöl i jorden för sensommarprakten.

 • Täck kålplantorna genast efter planteringen med fiberduk för att hindra kålfjärilen att lägga ägg på dem och för att hålla hungriga harar borta.

 • Plantera några tagetesplantor i grönsakslandet mellan nyttoväxterna, de kan förvilla både lök- och morotsflugan!

 • Gallra i de tidigare sådda grönsakbäddarna så att varje planta får bättre plats att utvecklas och växa sig stor och fin. Kanske kan man få ett första kok med söta, mjälla babymorötter av de bortgallrade?

 • Potatisen behöver säkert också kupas om du inte redan gjort det?

 • Glesa ut bland de nya hallonskotten om de kommer för tätt, då kan de kvarvarande växa sig kraftigare och stå emot hallonsjukan bättre.

 • Om det verkar växa dåligt i dina land så kanske de behöver gödslas? Ta i första hand till organiska gödselmedel och mylla ner det i ytjorden runtom växterna. Växter som behöver avmogna före vintern bör inte gödslas senare än i slutet på månaden, detta gäller t.ex. för många vedartade växter, klematis, rosor och vintergröna växter.

 • Om du behöver beskära vårblommande buskar så kan du göra det nu, direkt efter blomningen.

 • Gå varje dag på lusvandring i trädgården. Om du städar direkt när du hittar de första marodörerna, så kanske du slipper ta till starkare medel sedan.

  Hittar du större kolonier, torka bort dem med en trasa. Gör sedan en egen antilusvätska av 0,5 - 1 dl såpa, 1 l vatten och 0,5 dl T-sprit och spreja 3 dagar i rad eller tills lössen är borta, efterbehandla sedan minst 1 gång per vecka så det inte kommer nya.

 • Håll också koll på liljebaggar och deras äckliga larver, ju fler du eliminerar nu, desto mindre skador hittar du längre fram.

 • Plocka bort alla larver du hittar på dina växter och bär dem till en annan plats om du inte är säker på att de är skadliga. De kan ju vara fjärils- eller nyckelpigelarver som man så gärna vill ha kvar.

 • Håll koll på sniglar, ordna fällor och i nödfall använd de icke-giftiga järnsulfat-snigelpreparaten som kommit i handeln, Snigel-Effekt och liknande.

  Här hittar du fler mer eller mindre bestialiska snigeltips: Den här sidan finns inte

 • Häng upp klistriga feromonfällor i äppelträden så att rönnbärsmalens hannar fastnar i dem och honorna inte hittar några att para sig med. Då blir det förhoppningsvis inte så många fula gångar efter deras glupska larver i äpplena…

 • Håll också koll på maskrosornas lysande vackra ansikten. Visst är det en underbart vacker syn med en hel äng full med dessa glada minisolar, men det är en ulv i fårakläder: varje planta kan producera tusentals frö som kan bli till lika många nya maskrosbebisar…och roten är dessutom flerårig och kan övervintra! Så fram med järnet och gå på maskrosjakt! Anlita barnen och deras kompisar: 10 öre för varje med roten uppdragen planta… räkna med att det kan bli en hel del pengar men det kan det vara värt! Och så lägg inte de uppdragna plantorna i komposten, blommorna kan bilda frö även om maskrosen är uppdragen! Lägg dem i täta soppåsar istället och skicka till sopförbränning!

 • Luckra ofta i landen och plocka bort allt ogräs nu innan det hunnit bilda frö.

 • När du klippt gräsmattan, lägg gärna gräsklippet (utan maskrosor!) i landen som marktäckning, så blir det mindre ogräs sedan och du gödslar samtidigt, dessutom minskas avdunstningen så man behöver inte vattna så mycket.

 • Men låt gräsklippet vara kvar på gräsmattan varannan gång så slipper du gödsla den sedan. Klipp inte gräset för kort, det blir lätt brännskador i den starka försommarsolen och dessutom växer gräset sämre om den inte har tillräcklig av den viktiga klorofyllen att ta av. Ca. 5 cm är lagom klipphöjd.

 • Kolla så växterna och gräsmattan inte lider av vattenbrist, särskilt om det inte regnat på länge. I juni är solstrålningen mycket stark och den uttorkande effekten är stor. Vattna gärna på morgonen eller tidigt på kvällen. Vattna hellre rejält och färre gånger än med småskvättar och ofta. Särskilt växter i sluttningar och i krukor och urnor torkar ut fortare än du anar!

 • Gör nässelvatten genom att låta nässlor ligga i en hink med vatten i en vecka (luktar förfärligt!), späd ut det med 10 delar vatten och vattna sedan med detta ypperliga gödselvatten. Du kan också hacka nässlorna i småbitar och täcka marken med detta hack, fungerar lika bra som gräsklipp!

 • Och så sålla komposten, lägg tillbaka det grova på botten och bred ut den fina, näringsrika kompostjorden till växterna.

 • Ordna stöd åt tunga perenner om du inte redan gjort det.

 • Plocka bort avblommade blommor från perenner och sommarblommor, många av dessa tackar med en andra blomning om man gör detta. Penséer och violer som blommat ut kan man klippa ner till ca. 5 cm så kommer de igen senare under sommaren. Och så ser det ju prydligare ut också.

 • Knipsa av hälften på bergtallens och dvärggranens mjuka årsskott. På så vis blir busken mer långsamväxande och hålls lägre och yvigare genom att detta lockar fram nya sidogrenar. Använd inte sax utan naglarna, detta för att slippa få de avklippta, fula barrspetsarna.

 • Tomaterna som inte är av busktyp behöver tjuvas, gör det nu innan ”tjuvarna” har hunnit ta kraft av plantan!

 • Rabarber kan man njuta av nu i början på sommaren. Från juli månad ska man låta bli att ta mer, dels för att de börjar bli träiga då, dels för att rabarbern behöver sina blad för att vila och samla kraft till nästa sommar.

 • Med hjälp av rabarberblad eller andra stora blad kan man göra en avgjutning att ha som fågelblad. Se bild!

 • Jordgubbar börjar mogna nu och de tunga bären böjer sig gärna mot marken. Täck marken med halm eller med träull för att undvika att bären ligger mot jorden och blir snigelmat eller smutsas ner.

  Har du inga egna, håll koll på självplockningsgårdarnas annonser och gör en utflykt till en sådan. Det är underbart att själv få plocka de söta, saftiga bären och sedan göra sylt, saft och en och annan jordgubbstårta!

 • Även de fleråriga kryddväxterna har säkert hunnit långt nu och kan börja skördas. Gör gärna söta, härligt doftande kryddbuketter att ge bort till vänner istället för snittblommor och häng upp på tork eller frys in sådana buketter för eget bruk också.

 • Och så skall man ju plocka minst sju sorters blommor till midsommar, om inte för att läggas under kudden, så till ett praktfullt vasarrangemang i alla fall!

 • Och så "gå ut min själ och gläd dej vid den store Gudens gåvor"! Glöm inte att ta vara på den ljuva sommaren genom att så ofta som möjligt vara ute och njuta av fågelsången, alla blommorna och de vackra solnedgångarna. Det är det vi har längtat efter hela den långa vintern!


  Acer japonicum 'Aureum'


  Så Squash m.m.


  Nigella damascena 'Miss Jekyll'


  Fläta söta flätor av narcissblad


  Täck kålplantorna med fiberduk
  Foto: Marjatta Huuskonen


  Kardon i sommarkjol


  Chrysanthemum carinatum 'Coconut Ice'


  Primörer


  Liljebaggar


  Luckra ofta i landen


  Tallskott före


  Tallskott efter


  Tomater på gång


  Rabarberpaj i bersån


  Betonglöv gjuten med hjälp av rabarberblad


  Första jordgubben


  Kryddbukett


  Chokladkaka med porter gammal svensk firarmat

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB