Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Börja med täckodling!

För ett par år sedan skrev jag en artikel om att täckodla, som nu efterfrågas av många läsare. Intresset för att härma naturen och låta det fiffiga kretsloppet råda även i trädgården ökar. Täckodling är verkligen en osedvanligt god idé!

Av Katarina Kihlberg

I skog och mark finns i princip ingen bar jord, så länge vi människor inte varit där och härjat. Naturen strävar alltid efter att täcka all bar mark med växter, löv eller annat dött växtmaterial. Öppen, bar och torr jord riskerar att blåsa bort med utarmning som följd. Varför inte göra det enkelt för dig och härma naturen? Prova täckodling och få en naturligt bättre odlingsjord samtidigt som du slipper ogräset! Metoden kan användas såväl på vintern som under odlingssäsongen.

Lucker & näringsrik jord

Täckodling innebär att dina odlingar, stora som små, täcks med gräs, halm, löv och annat lämpligt material. Småkryp och mikroorganismer sätter genast igång att arbeta med nedbrytning av materialet. Maskarna tycker de är i himmelriket och kommer gräva gångar som är bra både för luftningen och för transporten av vatten i jorden. Belöningen till dig och din jord blir massor med fin näring och härliga, maffiga mullämnen som håller jorden lucker och gör den suveränt rolig och effektiv att odla i. Ju färskare täckmaterial du använder, desto mer näring tillförs jorden.

Rensa & vattna mindre

Täckodlingen gör livet för ogräset mycket svårare än om marken ligger öppen och välkomnande. Ett ogräsfrö som hamnar på täcket gror inte lika lätt och ett frö- eller rotogräs som kommer underifrån har en längre väg upp i ljuset. Det ogräs som ändå dyker upp är lättare att dra upp ur en lucker jord.

Behovet av att vattna minskar också vid täckodling eftersom täcket både tillför fukt och minskar avdunstningen. Ytterligare en fördel är att temperaturen i jorden blir jämnare vid täckodling, något som uppskattas av alla växter.

Tjockt men inte för tjockt!

Lägg på ett så pass tjockt lager att jorden aldrig torkar ut. Viktigt är dock att det inte blir för kompakt. Använder du färskt gräsklipp bör du inte lägga på ett alltför tjockt täcke eftersom de finklippta stråna gärna bildar en hinna som kan bli för tät. För att få snabbare omsättning på grövre material kan du köra över det med gräsklipparen.

Bra för alla jordar

Täckodling fungerar på alla typer av jordar eftersom mullhalten ökar. I en lätt sandjord blir följden att näringen binds bättre och den vattenhållande förmågan ökar. En tung lerjord luckras i stället upp och luft- och vattentransporten underlättas. Rötterna får också lättare att breda ut sig i en lucker jord.

Kom igång med täckodling

Ta vad som finns runtomkring dig, blanda och ge. Gräsklipp, halm, löv, skörderester, gröna örter, bark, tång och annat. Luftigt material kan du lägga lite tjockare lager av, upp till 30 cm, och ett mer kompakt, som gräsklipp, kräver bara ca 5 cm. När täcket sjunker ihop lägger du på mer. Ett bra sätt att komma igång på nu i slutet på säsongen är att täcka marken allteftersom du skördar och jorden blir bar.

Täck mellan raderna i kökslandet och runt alla plantor i rabatten. När löven faller är ett enkelt sätt att täckodla att räfsa in löv under buskar, i kökslandet eller rabatterna.

När vintern närmar sig kan du minska på användningen av gräs som täckmaterial. Det innehåller stora mängder kväve, något som trädgården inte har nytta av under vintervilan.

Kratta undan täcket på våren!

En nackdel med täckodling är att den hindrar vårsolens värme från att komma ner i jorden, precis när vi står där och vill börja odla som bäst. Kratta därför bort täcket på våren, låt solen värma upp jorden och bearbeta den sedan inför sådd.

Hur blir det med sniglarna?

Det går inte att förneka att sniglar trivs under ett mörkt och gosigt täcke av organiskt material. Å andra sidan kan vi under ett snigelår få ganska gott om sniglar även i ett köksland som har bar jord mellan raderna. Många som använder täckodling upplever inga stora problem alls med sniglar medan andra väljer att enbart täcka med luftigt material och lägga lite tunnare lager. Du får prova dig fram och hoppas att fördelarna överväger!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB