Täckodling
Sammanfattning och uppdatering av utställningen "Täckodling" i Göteborgs botaniska trädgård
I Göteborgs botaniska trädgårds utställningshall, Galleri Floras Rike, pågår under sommaren en intensivt färgsprakande textilutställning med titeln "Täckodling". Det kluriga namnet syftar både på själva tekniken (lapptäcke/quilt) och den trädgårdskoppling som går igen i många av verken. Här har nio textilkonstnärer, samtliga medlemmar i föreningen Lapphexorna, förenats och visar tillsammans hela 110 unika och variationsrika verk. Fastän gruppen är sammansvetsad råder stor individuell mångfald: var och en har utvecklat egen stil, teknik och uttryck.
Om utställningen och dess konstnärer
Ett av utställningens stora dragplåster är Vaike Nordenhälls poetiska tolkning av näsduksträdet, ett kännemärke för Botaniska trädgården. I detta verk har en verklig spetsnäsduk fått hänga från konstverket likt de lövtunna blommorna på det riktiga trädet – ett fyndigt och charmigt inslag (). Vaike har också skapat den mjuka och stämningsfulla årstidskalendern
, där varje månad får en egen ruta i milda pastellfärger.
Alou Karlgrens verk kännetecknas av mer rustika känslor, med årets växlingar som röd tråd – till exempel , där motivet återkommer i fyra variationer för respektive årstid.
Bland de mer skulpturala och färgintensiva bidragen märks Ingrid Petrinis fantasifulla och frodiga “Rheum”, en konstnärlig tolkning av ett rabarberstånd i stark grönt, samt verket .
För de som uppskattar ett mörkare och mer återhållsamt uttryck är Patricia van Walree Vissers “Grandiflora multiflorus” () en höjdpunkt, medan Annika Hessman bjuder på färgexplosioner i bland annat
.
De riktigt stora och arbetsintensiva verken representeras bland annat av Gunnel Wright, vars kombinerar bondromantik med sprakande färger, och “In the Jungle” som bjuder på djärva toner. Britt Stigebrandts verk
utmärker sig med vårfräscha färgval och ett skickligt textilhantverk.
Elegant återhållsamhet präglar Margareta Lundquisters arbeten; exempelvis – en sofistikerad, svartvit komposition med inslag av rött.
Anita Fors ställer ut två alster: en miniatyr i gult, rött och lila mot svart, samt det storslagna täcket “Vi som vill upp” i intensivt rött och svart.
Drivbänkar och detaljer
Utställningsupplevelsen förhöjs ytterligare av de små, ofta fyndiga och lekfulla konstverken som visas i särskilda glasmontrar – med glimten i ögat kallade “drivbänkarna”. Flera av konstnärernas verk återfinns bland dessa, där detaljrikedom och humor får ta plats.
Praktisk information
Utställningen “Täckodling” öppnade den 9 juni och är öppen dagligen kl. 10–19 till och med söndag 5 augusti. Den visas i Galleri Floras Rike, väl placerad mitt i Göteborgs botaniska trädgård – en inspirerande miljö i sig för alla trädgårds- och konstälskare.
Se mer av utställningens alster
Här finns ett urval av bilder direkt från utställningen och konstnärernas verk:
- Viloperiod i örtagården av Margareta Lundquister
- Brödfrukter av Ingrid Stigebrandt
- Nu är våren kommen av Gunnel Wright
- Årstiderna i mitt fönster av Alou Karlgren
- Bärfrukt av Ingrid Petrini
- Fjärilsfladder av Vaike Nordenhäll
- Grandiflora multiflorus av Patricia van Walree Visser
- Näsduksträd av Vaike Nordenhäll
- Ta till vara av Gunnel Wright
- Traskatt av Gunnel Wright
- Täckodling 55 av Patricia van Walree Visser
- Täckodling 67 av Alou Karlgren
- Kalenderblad av Vaike Nordenhäll
- Tulipa av Annika Hessman
- Täckodlingar av olika konstnärer (överblick)
- Många vackra täcken
Utställningen “Täckodling” visar tydligt på den svenska samtida textilkonstens rika bredd: Från bondromantiska överdåd till återhållsam grafisk stil, från naturfantasier till dramatiska färgkontraster. Här ges publiken tillfälle att både imponeras av hantverk och inspireras till egen skap