Bladlössen är här!!
Effektiva och miljövänliga tips mot bladlöss
Bladlusen, Aphidoidea, är små men mycket effektiva växtskadegörare som lever av att suga näring ur växternas blad och stjälkar. Ofta märker man deras närvaro på att bladen blir krusiga, buckliga eller missfärgade. Detta är bland annat för att vissa bladlöss producerar ett enzym som får bladen att krulla ihop sig – och i sådana ihoprullade blad är miljön särskilt gynnsam för svampsjukdomar att utvecklas. Tittar man försiktigt in i ett ihopvikt blad kan man ofta se en hel koloni av små bladlöss som livnär sig där inne.
Bladlöss är kända för att variera i färg – från genomskinliga, gröna och gula till mörkt svarta arter. Vanligast i trädgården är dock den gröna och svarta bladlusen.
En fascinerande detalj är att vissa bladlöss föds med vingar. Detta gör det möjligt för dem att lätt kunna sprida sig mellan olika växter och på så sätt orsaka nya angrepp på kort tid. Dessutom är snabb förökning deras främsta vapen – på bara några veckor kan en enda hona, som oftast är född dräktig, ge upphov till hundratals nya bladlöss.
En annan aspekt att vara uppmärksam på när du har bladlöss i trädgården är förekomsten av honungsdagg, en söt, klibbig vätska som de utsöndrar. Den lockar ofta till sig myror, som i utbyte mot denna vätska skyddar bladlössen från deras naturliga fiender. De naturliga fienderna, till exempel nyckelpigor (både larver och vuxna), parasitsteklar, gallmyggor, guldögonsländor och blomflugelarver, är viktiga att värna om. Om du använder bekämpningsmedel som inte är naturliga dödar du inte bara bladlössen utan skadar också dessa nyttodjur som skyddar växterna från angrepp över tid. Läs gärna mer om ett vanligt, men ofta ofarligt bladlusangrepp i artikeln Vinbärsbladlus − ingen fara!.
Naturliga och miljövänliga sätt att bli av med bladlöss
1. Kläm ihjäl dem
Ett enkelt men effektivt sätt är att dra med fingrarna längs skotten och trycka till. Den här metoden fungerar särskilt bra när angreppet är begränsat, även om det kan bli kladdigt och är tidskrävande om du har många växter. Men den är otvivelaktigt effektiv – de bladlöss du klämt till kommer inte tillbaka.
2. Såpalösning
Såpa är en klassisk huskur och fungerar oftast jättebra – de klibbiga bladen sköljs rena och bladlössen dör. Blanda enligt nedan:
- 2 dl såpa
- 8 dl vatten
- 1 msk T-röd/sprit
Spraya hela växten, inklusive undersidan av bladen, och upprepa behandlingen 2–3 gånger på en vecka. Glöm inte att kontrollera så trattar och förgreningar blir täckta.
3. Biologisk bekämpning
Gynna och, vid behov, plantera in naturliga fiender i din trädgård. Gallmyggor och parasitsteklar kan effektivt ta hand om bladlusangrepp, särskilt i växthus. Guldögonsländans larv kan ensam äta upp till 600 bladlöss under sitt liv! Även nyckelpigor, blomflugelarver och spindlar hjälper till.
4. Vattenspruta eller vattenslang
Har du bara ett mildare angrepp kan du pröva att spola bort bladlössen med en kraftig stråle vatten. Detta minskar populationen snabbt. Var noga med att inte spruta så att bladlössen bara trillar ner på andra värdväxter under!
5. Håll plantan frisk och stark
Att förebygga är alltid bäst! Bladlöss angriper gärna växter som står torrt eller mår dåligt. Se till att vattna jämnt och gödsla efter växtens behov. Välmående växter är mer motståndskraftiga mot angrepp.
Viktigt att tänka på
Glöm inte att regelbundet gå igenom dina växter, särskilt på våren och försommaren när bladlössen först dyker upp. Ju tidigare du upptäcker angreppet, desto lättare är det att stoppa spridningen innan hela växten eller trädgården blivit angripen. För dig som vill veta mer om hur stora och små bladlusangrepp påverkar olika växter, rekommenderas att läsa Vinbärsbladlus − ingen fara!.
Ekosystem och nyttodjur
Gynna nyttodjur, håll efter bladlössen regelbundet och använd naturliga metoder för bekämpning – det är bäst för både växterna och hela ekosystemet i trädgården.
Lycka till i lusjakten!