Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bladlössen är här!!

Bladlössen är här och det med besked. De suger ur livskraften ur våra växter och de kryllar av dem. De kan vara alltifrån ljusgröna till helt svarta och lever som vi alla vet - i flock!

Text: Anna Theorin

Bladlusen, Aphidoidea, lever av att suga näring ur växter. Vissa bladlöss tillverkat även ett enzym som gör att bladen krullar ihop sig. Om man öppnar bladen lätt kan man se de små liven krypa omkring i sitt bo. Det är lättare för växten att drappas av svampsjukdomar med ihopkrullade blad. Bladlössen kan ha färger som skiftar mellan genomskinligt och svart. De kan alltså ha en hel del olika färger beroende på vilken sort det är. Men vanligaste är den gröna och svarta bladlusen.

Vissa bladlöss föds även med vingar (!) detta är för att de ska flytta sig mellan växterna och föröka sig änu mer. Jag avskyr bladlöss. Så till den milda grad att jag inte tvekar att krossa dem med fingrarna om jag ser dem. Bladlusen har många naturliga fiender i trädgårdarna, nyckelpigan känner vi alla till. Men om man använder sig av ett icke naturligt bekämpningsmedel så tar man inte bara livet av bladlössen utan även alla andra nyttiga insekter som finns i omgivningarna.

Därför har jag listat de metoder jag vet, om hur man får bort bladlössen på ett naturligt sätt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

1. Kläm ihjäl dem. Dra med fingrarna längs skottet och tryck till. Detta är effektivt men tar lång tid om man man har många plantor och det blir ganska kladdigt. Som tur var behöver man inte upprepa denna behandling på samma löss i alla fall. De löss du klämt till kommer garanterat aldrig tillbaka igen.

2. Såpa. Alla har vi vår egen såpablandning mot lössen, här kommer min. Se till att du sprayar överallt och upprepa 2-3 ggr på en vecka.

Recept såplösning:
2 dl såpa
8 dl vatten
1 msk t-sprit

3. Biologisk bekämpning. Plantera in gallmyggor och bladhusparasitsteklar i trädgård och växthus. Dessa rovdjur älskar bladlöss. Man kan även plantera in guldögonslända. En guldögonlarv äter 600 bladlöss på en livstid!

4. Vattenslang. Vid mildare angrepp av bladlöss kan man spruta bort dem med vatten. Akta bara så de inte ramlar ner på en växt under och börjar bo där istället. Att bara använda vatten dränker inte bladlössen. Då måste man ha i såpa.

5. Vattna plantan. Bladlöss angriper gärna växter som står för torrt. Håll plantan i gott skick genom att gödsla och vattna efter växtens behov.

Jag hoppa ni har fått några tips som kan hjälpa er i lusjagandet. Att få bladlöss är sådant som hör trädgård till. Men när de blir så många så att angreppet syns på växten tycker jag man ska försöka få bort dem. Kolla igenom era plantor när ni går förbi dem och se om de kommit några löss. Det börjar alltid med lite och sen blir det en hel koloni. Mota bort de första så blir angreppet mindre på hela trädgården.

Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB