Vinbärsbladlus − ingen fara!
Vinbärsbladlusen: Beskrivning, Skador och Bekämpning
Vinbärsbladlusen (Cryptomyzus ribis) är en vanlig skadegörare på både röda och svarta vinbärsbuskar. Den suger växtsaft ur bladen och efterlämnar honungsdagg, en klibbig substans som lätt drar till sig sotdaggssvamp. Typiska tecken på angrepp är att bladen på röda vinbär får gulröda bucklor, medan blad på svarta vinbär får gulgröna förhöjningar. Ofta syns bucklorna och missfärgningarna tydligast på de översta, unga bladen. Ibland kan bladen även bli krusiga eller lätt hoprullade.
Även om angreppen ser trista ut, är skadorna på själva växten oftast av mindre betydelse. Buskarna fortsätter i regel att växa och ge bär som vanligt, även efter angrepp. Vid större angrepp kan busken dock se mindre dekorativ ut, vilket ibland oroar odlare i onödan.
Enkla och effektiva åtgärder
Det viktigaste du kan göra vid angrepp är att plocka bort angripna blad så snart du ser dem. Detta är oftast fullt tillräckligt och förhindrar vidare spridning. Om du vill, kan du även spola av bladen med en kraftig vattenstråle för att störa bladluskolonierna. Att ta bort de angripna bladen är en ren och enkel lösning som inte skadar växten och som minskar risken för större skador.
Angreppen brukar dessutom minska av sig själva längre fram på sommaren. Naturliga fiender som nyckelpigor och parasitsteklar ökar i antal under säsongen och hjälper effektivt till att hålla bladluspopulationerna nere. För att buskarna ska vara så motståndskraftiga som möjligt är det bra att se till att de får tillräckligt med vatten under torra perioder, eftersom stressade plantor är känsligare för skadeangrepp.
Bekämpning utan kemikalier
Det är varken nödvändigt eller rekommenderat att använda bekämpningsmedel, eftersom problemen är så pass begränsade och så lätt åtgärdade manuellt.
Sammanfattning
Vinbärsbladlusen orsakar främst kosmetiska skador på vinbärsbuskar. Skadorna påverkar ytterst sällan plantans hälsa eller skörd. Vid behov räcker det att plocka bort de blad som har angrepp, och busken kan därefter växa vidare utan problem. Angreppen brukar också avta automatiskt längre fram på sommaren tack vare bladlusens naturliga fiender.
Vill du läsa mer om växtskydd och hur du kan förebygga och hantera andra skadegörare i trädgården? Se våra fördjupande artiklar:
Allt om växtskydd - del 1.
Allt om växtskydd - del 2
Allt om växtskydd - del 3