Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Björnrot och mästerrot

Många frågor till mig i expertspalten här hos Odla.nu handlar om björnrot och mästerrot som nyblivna husägare hittar i trädgården. Det är två gammaldags, flockblommiga perenner som det tycks vara lite extra svårt att komma ihåg namnet på!

Av Sylvia Svensson

Både björnrot och mästerrot tillhör familjen Apiaceae. Dit räknas även många andra kulturarter inom de flockblommiga växterna, till exempel morot, palsternacka, kummin, dill och persilja med flera.

Björnrot

Björnrot, Meum athamanticum, har odlats länge som rabattväxt men även som snitt- eller doftväxt för de vackra, aromatiskt doftande bladens skull. Sedan har björnroten förvildats i omgivningen och påträffas ibland i naturen nära gamla trädgårdar i södra och mellersta Sverige.

Björnrotens blad är dilliknande med trådsmala flikar och de sitter vanligen basalt nära marken eller långt ner på stjälken. De mycket smalflikiga bladen ger björnroten ett så karaktäristiskt utseende att den knappast kan förväxlas med andra arter.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Björnrot blommar i juli-augusti med vita eller rödlätta flockar och blomstjälken blir cirka 50-60 centimeter hög.

Mästerrot

Mästerrot, Peucedanum ostruthium, och dess brokbladiga form 'Daphnis' är en gammal medicinalväxt mot diverse krämpor. Roten, underjordiska rhizoner, ingick bland annat i orvieten som var universalmedlet bland både folk och fä. De späda skotten har även använts som grönsak.

Mästerrotens blad är tredelat handflikiga och stora. Den starkt aromatiska doften påminner om selleri och kvanne. Bladen är utseendemässigt ganska lika kirskålens, Aegopodium podagraria, men kraftigare. Mästerroten sprider sig inte hejvilt som kirskålen gör.

Mästerroten blommar i juni-juli och blomstjälken blir cirka 40-80 centimeter hög beroende på växtplatsen.

Numera är mästerroten en vacker trädgårdsväxt som vaknar tidigt på våren och med sin yviga grönska passar bra att fylla blottor i större rabatter.

#Så trivs björnrot och mästerrot#

Såväl björnrot som mästerrot vill gärna stå i sol eller halvskugga i ordinarie, väldränerad trädgårdsjord.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB