Så kvanne på hösten!
Kvanne – magisk historia och modern nytta
Det latinska namnet för kvanne, Angelica archangelica, för också tankarna till ordet ängel. Det är ingen slump – enligt en gammal legend var det själveste ärkeängeln Gabriel som gav växten dess magiska och beskyddande krafter mot pesten. Under seklernas gång har kvanne även fått rykte om sig att mota bort allt från häxeri till skörbjugg och matsmältningsbesvär, och den har därför en lång tradition både i hushåll och medicinsk användning.
Så nu på hösten!
Kvanne är en två- eller treårig (bienn eller kortlivad perenn) växt. Efter att plantan har blommat vissnar den ner, men innan dess brukar den hinna självså sig, vilket gör att den ofta återkommer på samma plats år efter år. Om du vill odla denna anrika och spännande växt är hösten den bästa tiden att börja leta efter frön. Plocka färska frön när de mognat och så dem direkt ute i trädgården i lucker, lätt fuktig jord på en halvskuggig plats – de behöver nämligen en kallperiod för att gro optimalt.
Tips för fröodling
- Plocka färska frön för sådd eftersom de snabbt tappar grobarheten.
- Så dem direkt utomhus på hösten, eller förvara sådden kallt under vintern om du vill så tidigt på våren.
- Blir det många plantor, kan du dela med dig till vänner!
Kvanne till prydnad och nytta
Kvanne har imponerande, robusta stjälkar som påminner om rabarber i grovlek, och de stora blomflockarna i gulgrönt ger en dramatisk touch som lätt kan mäta sig med en solros i både storlek och skönhet. För den som uppskattar originella dekorationer i kökslandet är därför kvanne svårslagen.
Men kvanne är inte bara till prydnad – den är också mycket användbar i köket. Bladen kan skördas före blomning och torkas för att användas i örtte. Blomkvistar kan nypas av och läggas i en flaska med vinäger för en spännande smaksättning. Skalade stjälkar kan kokas till saft – gärna i kombination med rabarber för en frisk smak, följ då gärna ett klassiskt recept för rabarbersaft. En riktig delikatess är att koka stjälkarna och kandera dem – det bjuder på en oväntad och uppiggande smaksensation!
Vill du inte så, kan du istället torka fröna och använda dem som krydda i brännvin (kvanne är bland annat en av örterna i likörer som Chartreuse och Bénédictine).
Fakta om kvanne (Angelica archangelica)
Botanik och utseende
- Botanik: Tillhör familjen flockblommiga växter (Apiaceae) och kan bli mellan 1 och 2 meter hög, ibland ännu högre om den trivs.
- Utseende: Stora gulgröna blomflockar, kraftiga stjälkar och en aromatisk, sötaktig doft och smak.
- Livscykel: Två- eller treårig, blommar på andra eller tredje året och sätter frö innan plantan dör bort – men självsår sig ofta troget.
- Växtplats: Trivs bäst i djup, fuktig, näringsrik och lucker jord – gärna i halvskugga.
- Spridning: Vild kvanne förekommer gärna på fuktiga marker, längs stränder och bäckar, och bildar ofta större bestånd.
Historik och kultur
Kvanne har odlats i Norden åtminstone sedan vikingatiden, ofta i särskilda s.k. kvannegårdar. Den var så betydelsefull att den skyddades av lag i både Norge och Island, och den har använts av samer och andra nordliga folk i tusentals år, med olika namn beroende på ålder och växtdel.
Användning
- Rot: Kan användas till te som anses lindra magbesvär.
- Stjälk: Kanderas, används i saft, i paj som rabarberersättning eller äts som grönsak.
- Blad: Skördas före blommning och torkas till te eller används färska i sallad, soppor och pesto.
- Frön: Sås färska eller används torkade som krydda, exempelvis i brännvin och bakverk.
- Blommor: Sätts i vinäger, används till dekoration och eterneller.
Odling och skörd
Så frön färska på friland under hösten eller mycket tidigt på våren. Du kan även kallstratifiera dem inomhus genom att placera sådden i kylskåp under en månad. Om du vill förlänga plantans liv kan blomstängeln skäras av innan blomning. Efter blomning vissnar plantan, men nya plantor brukar komma upp året därpå om den fått fröa av sig.
Underarter och spridning
Den vanligaste underarten i Sverige är fjällkvanne, som trivs i norra inlandet. Andra sorter är strandkvanne och grönsakskvanne, den senare odlas särskilt i Norge för matbruk.
Utforska kvanne i din trädgård!
Kvanne, Angelica archangelica, är både en traditionstyngd och mångsidig växt i den nordiska historien, uppskattad för sin prakt och sina användningsområden i både kök och medicin. Den är lätt att känna igen, relativt lättodlad under rätt förutsättningar, och ger mycket både som prydnad och resursväxt. Odla gärna kvanne i din egen trädgård och upptäck dess unika egenskaper och rika historia!
[Källa: Av Katarina Kihlberg]