Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Säkert planteringsavstånd

Av Sylvia Svensson

Många av frågorna till mig handlar om hur nära ett hus e.d. man vågar plantera ett träd eller om det redan finns ett träd, om det kanske står för nära. Man är rädd för att rötterna skadar husgrunder och vatten- och avloppsledningar.

Det finns träd med aggressiva rötter, som poppel t.ex. som man inte bör ha i närheten av ett hus! Men många träd har "snälla" rötter som knappast gör någon skada alls.

Jag har försökt röna ut om det finns någon bok e.d. som listar ut begreppen, men det verkar det inte finnas, inte någon aktuell i alla fall. Så jag frågade intendenten och trädexperten i Göteborgs botaniska trädgård, Björn Aldén.

Enligt honom finns det en gammal handbok som jurister i utlandet (plus diverse trädexperter) har följt, "Tree Roots and Buildings" (Cutler and Richardson, 1989), som emellertid bara talar om absoluta säkerhetsavståndet mellan olika trädarter och byggnader i krympningsbenägna lerjordar i SÖ England. Knappast helt korrekt beskrivning för Sverige, alltså.

Enligt en mer sansad bedömning i en artikel i tidskriften Arboricultural Journal (Gasson PE & Cutler DF 1998), med namnet "Can we live with trees in our towns and cities?" anges helt andra avstånd.

Dessa mått är direkt lånade från den artikeln:

Pil 18 m
Poppel 20 m
Ek 18 m

Alm 19 m
Hästkastanj 15 m
Ask 10 m
Lönn 9 - 12 m (beroende på sort)
Cypress, tuja 2.5 m
Lind 11 m
Bok 9 m
Platan 10 m
Robinia 8.5 m
Björk 4 m
Körsbär 3 m
Rönn 5 m

Men nu får man ju tänka på att denna lista gäller för arten, alltså inte alla de mer eller mindre förädlade namnsorterna och varieteterna. Bland dem kan det ju finnas både dvärgträd och riktiga jättar, så man får ta denna lista bara som en liten fingervisning.

Dessutom skiljer sig trädrötterna markant från varandra. Det finns träd med grunda, omfångsrika rötter som nära nog ligger på markytan. Det finns också sådana där det går en kraftig pålrot rakt ner i backen och bara har mindre sugrötter som grenar sig från denna. Och så förstås allt emellan dessa två ytterligheter. Så det är sannerligen inte lätt att veta vad som gäller alla gånger, frågan om trädrötter är inte så enkel. Rötterna utvecklar sig efter markförhållanden. Det kan således finnas mycket djupgående rötter, om det behövs, hos ett träd som inte normalt är djuprotat, och vise versa.


Granar har grunda rötter mest utmed markytan. Jämför storleken med en stor grans rötter och lilla mig!

Sedan får vi också ta hänsyn till markförhållanden.


Lutar betänkligt


Fallen storhet


Abies homolepis, nikkogran

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB