Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskära prydnadsbuskar

En av de enklaste och mest rejäla uppgifterna i trädgården är att beskära prydnadsbuskar. Fördelen men denna syssla är också att de flesta prydnadsbuskar beskärs bäst på vårvintern, då vi börjar bli sugna på att komma ut och feja men då trädgården fortfarande är i vila.

Med prydnadsbuske menar vi buskar som har ett tydligt skönhetsvärde i trädgården. Det kan vara vackra blommor, som hos forsythia och syren, fina blad, exempelvis lagerhägg, eller ett läckert grenverk, som hos korneller, som bidrar till det vackra. Prydnadsbuskar kan planteras för sig själv, som en så kallad solitär, eller i grupp tillsammans med andra prydnadsbuskar, med träd eller perenner.

Varför ska du beskära dina prydnadsbuskar?

Det är lätt att plantera prydnadsbuskar och sedan bara låta dem växa. De kan nämligen hålla sig snygga och lagom täta i många år och lura dig att tro att allt är frid och fröjd. Men förr eller senare blir oklippta buskar risiga, glesa nertill och sämre på att leverera blommor. Buskar med vackert grenverk som lämnas utan beskärning blir stabbiga och den tidigare så fina färgen på barken blir mest bara grå eller brun.

Vad som händer om du inte beskär alls är nämligen att nya skott inte får någon möjlighet att växa till sig bland de många kraftiga, äldre grenarna som stjäl ljus och kraft. Beskärning av prydnadsbuskar handlar alltså om att ta bort gamla grenar som inte blommar så mycket längre, som börjar bli risiga eller som har tappat sin vackra färg och i stället lämna plats för nya pigga grenar att utvecklas.

När ska du beskära dina prydnadsbuskar?

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

För de flesta prydnadsbuskar är vårvintern bästa tid för beskärning. Undantaget är buskar som tenderar att sava kraftigt på våren, de ska beskäras under JAS-perioden, juli, augusti och september. Exempel är magnolia och klätterhortensia. Buskar som blommar på bar kvist, som forsythia, rosenmandel och ginst, kan du gärna vänta att beskära till efter blomningen, för att inte gå miste om den efterlängtade blomprakten. Dessa buskar mår dock alldeles utmärkt av att beskäras på vårvintern, men då bör du vara medveten om att du går miste om en del av det årets blomning.

#Årsskott och fjolårsskott#

Varför går vi då inte miste om blomning på alla buskar som beskärs på vårvintern? Det beror på att prydnadsbuskar blommar antingen på årsskott, det vill säga att skotten som kommer bilda blommor produceras under våren för att blomma under sommaren samma säsong, eller på fjolårsskott, vilket innebär att blomskotten bildas redan under sensommaren och hösten året före blomningen.

Prydnadsbuskar som blommar på fjolårsskott har en tidig blomning, exempelvis syren, och vissa blommar redan på bar kvist, exempelvis forsythia. Klipper du bort ett antal grenar på vårvintern så kommer det inga blommor på de nya grenar som växer upp under våren. Däremot får du så klart blommor på den del av busken som lämnas obeskuren.

Prýdnadsbuskar som blommar på årsskott kan klippas ner på vårvintern och sedan kommer blommor på de nya, fina skotten som växer upp under våren.

Alla prydnadsbuskar kan klippas lite på sommaren, exempelvis om grenar växer in över gångar eller är i vägen på att sätt. Detta är dock ingen riktig beskärning utan mer en ansning.

Hur ska du beskära dina prydnadsbuskar?

Om du beskär dina prydnadsbuskar lite varje år så räcker det att göra en så kallad underhållsbeskärning. Ta då bort alla döda grenar och äldre grenar som inte gav så mycket blommor i fjol eller grenar som växer fel. Tänk på att skära av grenen ända nere vid marken, grenen är förbrukad och ska bort helt!

Om en prydnadsbuske fått växa i många år utan beskärning kan den behöva en total nedskärning. Då klipper du ner alla grenar för att bygga upp busken på nytt med bara nya skott. Vissa riktigt tätt förgrenade buskar, som ölandstok och rosenspirea, är enklast att alltid skära ner helt. Att försöka hitta och ta bort de äldsta grenarna inne i en så tät buske är svårt. Välj i stället att låta de växa fritt ett par tre år och skär sedan ner dem helt på vårvintern.

Vis av denna kunskap är tipset att beskära de flesta prydnadsbuskar lite varje år så behöver du aldrig klippa ner dem helt. Det är viktigt inte minst om du har planterat dem för att fungera som vindskydd eller insynsskydd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB