Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ovanligare buskar

Av Sylvia Svensson Jag har alltid haft en förkärlek för buskar och träd, särskilt då sådana som är lite ovanligare. Här visar jag ett urval av buskar som jag har eller har haft i min trädgård. En del har fått flytta till vänner med större trädgård, bara för att de har vuxit sig för stora för vår lilla täppa!

Först är det kasperbenved, med det enkla vetenskapliga namnet Euonymus cornutus var. quinquecornutus! Säg det 5 gånger i snabb takt!

Den får på hösten roliga, fyr-uddiga "kaspermössor" till frukter. Det är dessa som är det roligaste med denna buske, även om den också blommar vackert men diskret. Den blir ett litet, sirligt träd, 2-3 m högt. Zon 3.

Tulpanen som blommar vid dess fötter heter 'Gavota', en bra sort som kommer år efter år.

Nästa buske som också har sin största behållning av bären, som ser ut som någon alien, är skärmtry,Lonicera involucrata. Denna buske blir 1,5 – 3 m hög och lika bred, så tyvärr blev det för mycket för mig och den bor nu hos en vän. De små, gula rörformiga blommorna är två tillsammans inne i ett rött stödblad. Stödbladet växer under sommaren och på sensommaren, när de svarta frukterna mognar, är de stora och glänsande. Zon 5.

Nästa ovanligheter är två olika sorter av Robinia pseudoacacia: 'Twisty Baby' med krokiga grenar (tallen till höger på bilden är en weymouthtall) och 'Frisia' med gula blad, med en minikiwi slängandes om halsen!

Robiniorna med sina livligt gula blad på våren är sirliga och vackra. Själva arten kan bli ett rejält träd, men den gulbladiga sorten 'Frisia' är svagväxande. 'Twisty Baby' (syn. 'Lace Lady') är en dvärgsort som inte ska bli mer än ca. 1 m hög. Återstår att se... Zon 2.

Japansk buskrosling, Pieris japonica 'Valley Valentine', har lysande vinröd nytillväxt. Dessutom har den rosa blomklasar som kommer tidigt på våren, redan i mars-april. Busken blir bara ca. 1 m hög och lika bred. Tyvärr är härdigheten inte det bästa, den rekommenderas bara till zon 1, ev. 2 i mycket skyddat läge. Den är en surjordsväxt som gärna gör rododendron sällskap i lite soligare läge.

Till Valborgs ära öppnade min lilla dvärgmandel (Prunus tenella) sina söta rosa blommor! Denna lilla buske hängde med från Türi Växtmarknad i Estland för två år sedan. Då var den bara ett litet, ynkligt spö, nu har den flera grenar redan! Vissa varnar för att den växer som 17 sedan den väl kommit i gång, men än så länge håller den sig snällt på sin plats! Zon 2.

Vårt vackra svartplommon, Prunus x cistena, har kopparfärgade nya blad, de blir senare mörkt purpurröda. Den blommade också runt Valborg och nu ligger de tunna kronbladen som rosa snödrivor på marken. Zon 4.

En annan rolig Prunus-sort är det japanska, krokgreniga körsbäret Prunus insica 'Kojou-No-Mai'. Hos mig är det ett litet, uppstammat träd på ca. 1,5 m. Men det ska väl växa lite till. Zon 2.

I år blommar vår persika 'Frost' mer än någonsin i april! Vi hade tur med vädret: den lockades inte att börja blomma redan i mars som den ibland gör när det är långa varma perioder då, och sedan förstörs karten av nattfrost. Alternativt att den ibland har blommat under en regnig period, då humlorna och bina inte flyger och pollinerar. Men i år har allt stämt bra så här långt! Ta i trä!

Persikan vänder sina ljuva, rosa blommor mot solen, det är lagom varmt även under nätterna och traktens bin har hittat till smörgåsbordet! Tidigare år har vi bara fått smaka på några få persikor, goda ändå, men nu hoppas jag verkligen att det blir några fler! Zon 2.

Järnekar har vi flera sorter av, många är f.d. "julgruppsväxter"! De är ju inte så där jätteovanliga, men det är kul när de blommar så här ymnigt. Här en blå järnek, Ilex x meservae 'Blue Princess'. Den får senare röda bär som sitter kvar hela vintern. Zon 2.

Däremot är denna vinbärssläkting ganska så ovanlig, den har inte ens något svenskt namn, så den får hos mig heta Ribes med de lååånga hängena! På "vetenskapiska" heter den Ribes longeracemosum. Busken, som jag håller på att stamma upp till ett litet träd för att kunna betrakta de långa, dekorativa hängena ordentligt, är annars förnöjsam och vill växa i ungefär samma förhållanden som vanliga vinbärsbuskar, dvs. soligt, väldränerat och mullhaltigt. Dess härdighet känner jag inte till.

Denna rödbladiga katsura, Cercidiphyllum 'Rotfuchs', lär inte heller vara så vanlig. Den behåller denna mörka purpurfärg hela sommaren. Arten blir ju ett stort träd, men denna sort ska "bara" bli någon meter hög och växa smalt upprätt. Zon 3.

Jag har en liten narrbuske, Decaisnea fargesii, som jag köpte som en pytteliten, frösådd planta på en STA-marknad för några år sedan. Den har växt fort.

Med sina spektakulära, klarblåa frukter har den även fått det mindre tilltalande namnet 'död mans hand'.

Härdigheten är inte den bästa och sena vårfroster kan ställa till det, men än så länge har den klarat sig intill en "varm" husvägg. Ta i trä! Zon 1(2).

Min ljuva magnolia 'Elisabeth' har en speciell historia och därmed är hon viktig för mig.

Jag hade en väninna som inte finns längre. Hon hade under många år letat efter denna magnolia utan att få tag i den. Tills hon kom på besök till mig och vi begav oss till en plantskola en bit härifrån, där jag var nästan säker på att den skulle finnas. Och visst, den fanns! Vi köpte alltså varsin planta och hon valde en mindre, eftersom hon skulle flyga hem med den i ryggsäcken! Väl hemma planterade hon den på hedersplats, men hon hann aldrig se den blomma, för nästa vinter gick hon bort... snyft! Så varje år när min magnolia blommar, minns jag henne och gråter en skvätt! Zon 2.

Till sist men inte minst, tre av mina favoriter, lönnar! Men dessa är ju inga konstigheter, men jag tycker så mycket om dem ändå! Den första heter Acer palmatum 'Trompenburg'. Intill den blommar magnolia 'Susan'. Zon 2(3) för båda.

Nästa röda härlighet heter Acer dissectum 'Garnet', här flankerad med liljeblommiga tulpanen 'Ballerina', som passar bra i färgen, särskilt när solen belyser dem! Zon 2(3).

Till sist lönnen som "får solen att lysa" även en molnig dag, solfjäderslönnen Acer japonicum 'Aureum' med de sista julrosorna. Zon 2.

Så var det med dem som blommar nu i maj... nu väntar vi bara på att fler "konstigheter" ska börja blomma, bl.a. bensoeträdet Styrax, den är på knopp nu...

Pieris japonica 'Valley Valentine'
Euonymus quinquecornutus
Lonicera involucrata, skärmtrybär
Skärmtry, blommor och bär
Eyonymus cornutus var quinquecornutus
Robinia pseudoacacia 'Frisia', gul robinia
Robinia pseudoacacia 'Twisty Baby'
Decaisnea fargesioides, fröbaljor
Acer palmatum dissectum 'Garnet'
Decaisnea fargesii, blommor
Acer japonicum 'Aureum'
Prunus insica 'Kojou-No-Mai'
Prunus insica 'Kojou-No-Mai'
Svartplommon
Persika 'Frost'
Ilex x meservae 'Blue Princess'
Acer palmatum 'Trompenburg' och magnolia 'Susan'
Ribes longeracemosum
Pieris japonica 'Valley Valentine'
Katsura, Cercidiphyllum 'Rotfuchs'
Magnolia 'Elisabeth'
Rosenmandel
Prunus persica 'Frost'


Katsura, Cercidiphyllum 'Rotfuchs'


Prunus persica 'Frost'


Prunus insica 'Kojou-No-Mai'


Pieris japonica 'Valley Valentine'


Robinia pseudoacacia 'Frisia', gul robinia


Svartplommon


Acer japonicum 'Aureum'


Acer palmatum dissectum 'Garnet'


Decaisnea fargesioides, fröbaljor


Magnolia 'Elisabeth'


Eyonymus cornutus var quinquecornutus

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB