Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Banddracena

  • Inomhus

Banddracenan är den bästa av dracenorna på att rena inomhusmiljön från skadliga kemiska gaser, men även doftdracena (Dracaena fragrans) och kantdracena (Dracaena marginata) har luftrenande egenskaper.

Banddracena, _Dracaena deremensis_. Fotograf: Flower council of Holland.
Banddracena, _Dracaena deremensis_. Fotograf: Flower council of Holland.

Från Blomsterfrämjandet

Namn: Banddracena, Dracaena deremensis.

Familj: Dracaenaceae, drakblodsträdsväxter.

Ursprung: Tropiska Ö Afrika.

Beskrivning: Dracaena - fr. lat. draco, drake. deremensis - fr. Derema, Ostafrika.

Bakgrund: I naturligt tillstånd kan dracenan bli upp till 4 - 5 meter hög, i kruka blir den runt en meter. Dracenan finns tillgänglig i handeln under hela året.

Egenskaper: Banddracenan är den bästa av dracenorna på att rena inomhusmiljön från skadliga kemiska gaser, men även doftdracena (Dracaena fragrans) och kantdracena (Dracaena marginata) har luftrenande egenskaper. Banddracenan har dessutom en god avdunstningsgrad vilket innebär att den hjälper till med att höja luftfuktigheten. Dracena är en av de växter som normalt inte ger besvär hos allergiker.

Placering: Banddracena placeras ljust, men den klarar också mindre ljusa växtplatser. Helt gröna sorter klarar detta bättre än mönstrade, men växer i sådana lägen långsammare. Om man vill att eventuellt bladmönster ska synas väljs en ljus placering. Direkt sol kan dock leda till intorkade fläckar på bladen. Bästa temperatur året om är rumstemperatur och aldrig under 16°C.

Sorter: Banddracena 'Yellow Stripe' har ett grågrönt oregelbundet, randigt fält i mitten som är omgivet av en smal vit rand på båda sidorna och ytterst ett ljust gulgrönt band. 'Bausei' har ett bredare vitt parti i mitten omgivet av mörkgröna band på sidorna. 'Compacta' är en kompaktare sort med korta, mörkt gröna blad. 'Warneckii' har ett grågrönt oregelbundet fält i mitten på bladet som är omgivet av vita band och ytterst en mörkgrön kant.

Skötsel: Banddracenan är en lättskött växt. Jorden hålls fuktig men inte för blöt, det är också bra om jorden får torka upp emellanåt. Näring ges varannan vecka från mars till oktober, under övrig tid inte alls. Exemplar som står för torrt och varmt kan angripas av spinnkvalster, därför mår bladen bra av att duschas då och då. Om plantan blir för hög kapas den på våren, eventuell omplantering sker också på våren. Doftdracena (Dracaena fragrans) sköts likadant.

Produktionsmetoder: Dracena odlas till största delen i Centralamerika. Allteftersom plantan växer tappar den de understa bladen och får på så vis en stam och en krona. Ungefär 6 månader efter sådd toppas plantan och växten grenar sig. Processen upprepas tills önskat antal grenar producerats.

En grenad dracena som är 100 cm hög är runt 3 - 4 år gammal. Efter ytterligare några år skärs en skåra i den nedre delen av stammen och rötter bildas ur skåran. När rötterna vuxit till sig kan plantan skäras av strax under dessa. Moderplantan kan sedan användas för produktion av ytterligare plantor under flera års tid. Plantorna exporteras vidare och i det nya landet krukas de in och får rota sig och växa i ytterligare fyra månader, därefter säljs de till grossister eller detaljister.

Kuriosa: Arternas saft kallades förr för drakblod.