Banddracena
Banddracena, Dracaena deremensis
Familj och ursprung
Familj: Dracaenaceae, drakblodsträdsväxter
Ursprung: Tropiska östra Afrika
Beskrivning och bakgrund
Dracaena är ett släkte vars namn härstammar från latin och grekiska, där "draco" betyder drake. Detta syftar på det rödfärgade hartset ("drakblod") som vissa arter, främst Dracaena draco, utsöndrar vid skada. Artepitetet deremensis hänvisar till orten Derema i Östafrika. I naturligt tillstånd kan banddracenan bli upp till 4–5 meter hög, men som krukväxt stannar den oftast vid cirka en meter. Banddracena är en av de mest populära och lättillgängliga gröna växterna och säljs året runt.
Egenskaper
Banddracenan är omtyckt tack vare sin robusthet, stilrena form och luftrenande egenskaper. Bland dracenorna är det denna art som mest effektivt tar upp och filtrerar bort skadliga kemiska ämnen från inomhusluften, vilket gör den extra populär i både hem och offentliga miljöer. Växten har även en hög avdunstningsgrad och bidrar därmed till ökad luftfuktighet – något som är särskilt värdefullt under vintern. Banddracenan brukar inte heller orsaka problem för allergiker.
Placering och ljusbehov
Placera banddracenan på en ljus plats där den trivs bäst, men växten är flexibel och klarar även halvskuggiga och något mörkare lägen. Helt gröna sorter tål svagt ljus bättre än de med brokiga blad, men växer långsamt där. Vill du att bladmönstren ska synas tydligt, placera växten så ljust som möjligt utan att den får direkt sol, då det kan ge intorkade bladfläckar. Optimal temperatur är 18–24 °C, och den bör inte stå kallare än 16 °C.
Sorter
Det finns flera tåliga och dekorativa sorter, till exempel:
- 'Yellow Stripe' – Grågrönt fält med smala vita ränder och ljusgulgrönt ytterband.
- 'Bausei' – Brett vitt mittparti, omgiven av mörkgröna kanter.
- 'Compacta' – Mindre och kompakt med korta, intensivt gröna blad.
- 'Warneckii' – Grågröna mittfält, vita ränder och mörkgrön ytterkant.
Skötsel
Banddracenan är en lättskött växt. Den vill ha jämnt fuktig jord, men får inte stå i vatten – låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Ge växtnäring varannan vecka under mars–oktober, men undvik gödning vintertid. Håll gärna luften fuktig runt växten, till exempel med en skål vatten eller genom att duscha bladen, vilket även ger skydd mot skadedjur som spinnkvalster. Beskär vid behov på våren, som även är bästa tiden för omplantering. Samma skötsel gäller för doftdracena (Dracaena fragrans).
Produktion och förökning
Majoriteten av banddracena odlas i Centralamerika, där de förökas och växer upp i stora anläggningar. Plantor tappar naturligt de understa bladen och utvecklar krona och stam med tiden. Ungefär sex månader efter sådd toppas plantan för att förgrenas. Processen upprepas tills önskat antal grenar har uppnåtts. En dracena som är cirka 100 cm hög är vanligtvis tre till fyra år gammal. När plantan är mogen, snittas stammen så att rötter kan bildas. När rötterna vuxit till sig kapas plantan under rotbildningen, och moderplantan kan användas för ytterligare förökning. Dessa plantor exporteras, krukas på plats och säljs vidare.
Kuriosa
Det röda hartset från vissa Dracaena-arter har historiskt kallats "drakblod" och använts som bland annat färgämne.
Luftrenande fördelar och användning
Banddracena kombinerar snygg design med praktiska fördelar som luftrening och ökad luftfuktighet samt minimal skötsel och hög anpassningsförmåga. Med sina vackra blad och många sorter passar växten lika bra i svenska hem som i offentliga miljöer, vare sig du är växtnybörjare eller erfaren odlare. Läs gärna mer om dracena och dess luftrenande egenskaper här.