Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Balkongliv

Många av oss har ingen trädgård men väl en balkong. Tyvärr har mångas balkong blivit en allmän prylsamlingsplats, där man förvarar cyklar, sportgrejer m.m. så att man inte får plats där själv, ännu mindre har chansen att odla någonting.

Men är längtan att få odla och njuta av en grön oas större än behovet att använda balkongen som förråd, får man ta ner cyklarna till källaren istället. På balkongen kan man istället ställa ett litet bord för kaffekoppen eller vinglaset, och addera en skön stol där du kan sitta och filosofera under blomstrande grönska. Det finns många smarta, hopfällbara bord som kan hängas på balkongräcket utan att ta upp onödig golvyta, och likaså hopfällbara stolar som lätt kan ställas undan vid behov.

Sedan är det bara att börja skapa sin gröna, härliga miljö med hjälp av växter – någonting som ger trivsel för både kropp och själ.

Praktiska råd för lyckad balkongodling

När du sätter igång och planerar din balkongodling finns det några saker som är särskilt viktiga att tänka på:

Vikten är avgörande

Enligt Byggnormen får en balkong belastas med högst 100 kg per kvadratmeter, inklusive din egen vikt. Välj därför möbler och krukor som är så lätta som möjligt. Titta gärna efter kärl i trä eller zink som inte väger så mycket, eller olika stenkopior i plast som ser förvånansvärt äkta ut. Lyft alltid på ett kärl innan du slår till – volymen bör vara generös, men vikten låg!

Rätt storlek på odlingskärlen

Stora kärl är mer lättskötta än många små, speciellt under varma perioder då jorden annars torkar ur fort. Större kärl håller fukt och näring bättre, särskilt om de har ett självbevattningssystem. Djupa lådor är att föredra framför de vanliga grunda balkonglådorna; numera finns det fler djupa, snygga och självvattnande lådor i exempelvis blå eller grön plast.

Tänk på vattningen och dräneringen

Alla odlingskärl behöver ordentlig dränering, förutom de med självvattnare. Gör hål i botten och lägg ett lager lecakulor, men var noga så att inte överskottsvattnet rinner ner till grannen nedanför – ett fat under kärlet är en bra idé. För att hålla fukten längre kan du blanda i vattenkristaller eller vermikulit i jorden.

Maximera utrymmet

Utnyttja väggarna med lätta ståltrådshyllor eller hängande väggamplar. Med en ampelkrok eller lina mellan väggarna kan du skapa plats för ännu fler växter. En lätt spaljé ger insynsskydd och plats för klätterväxter, och har du husdjur kan ett diskret plastnät göra samma sak. Se dock till att inte belasta taket – tänk på grannen ovanför!

Jorden har stor betydelse

Satsa på kvalitet när du köper jord. Balkongjord eller U-jord med inblandad leca håller rätt näringsnivåer och är lättare. Undvik billiga jordpåsar av dålig kvalitet! Jorden påverkar både tillväxt och hur lätt du kan sköta odlingen.

Näring & skötsel

Begränsad jordvolym betyder också begränsad tillgång till näring – blanda gärna in långtidsverkande gödning, och komplettera med näringsvattning under sommaren.

Inspiration & planteringstips

När du väl har skapat din trivsamma miljö är det dags att välja växter. Saknar du egen uppdrivning från frö, brukar utbudet på plantskolorna vara stort under säsong.

Det behöver inte bara vara sommarblommor på balkongen – här trivs många perenner, lök- och knölväxter och även grönsaker! Ett litet växthus eller pallkrageodling är trevligt för tomater, sallat, squash, chili eller andra grönsaker – är du nyfiken på pallkrageodling kan du hitta mer inspiration på Odlas Forum under Pallkrageklubben.

Prova gärna blandodling: plantera några salladsfrön mellan de blommande växterna och njut av egenodlat grönt tidigt på säsongen. Kryddväxter gör sig lika bra i amplar som tillsammans med blommor. Potatis trivs i en hink och blir klar till midsommar om du satsar på en tidig sort. Hallon, rabarber, smultron och jordgubbar är andra läckerheter som går utmärkt att odla i större krukor på balkongen.

Vill du odla blåbär? Välj torvjord utan kalk och satsa på en större kruka. Pelaräpplen, dvärgkörsbär, persika och aprikos kan även fungera på en rejäl och gärna inglasad balkong, och vinrankor som ’Zilga’ eller ’Sukribe’ ger både grönska och frukt, medan deras stora blad skänker en exotisk känsla.

Klätterväxter och medelhavskänsla

Klätterväxter som klematis, humle, luktärter, klockranka och blomman för dagen ger både insynsskydd och blomsterprakt. Kanske lockar Medelhavskänsla med citrus, olivträd eller en palm?

Enbart vita blommor i denna ampel!

Vill du göra det särskilt enkelt, välj suckulenter, taklök (Sempervivum) eller fetbladsväxter (Sedum) – de kräver minimal vattning och är tåliga i kruka. Skapa ett fågelbad med några vackra stenar och snäckor, eller sätt en vattenväxt i en större kruka – mininäckrosor är ett charmigt inslag och numera finns små fontäner att köpa för extra vattenblänk.

För pollinatörer och doft

Plantera ros på stam, lavendel, heliotrop, blomstertobak, hängnejlikor, ringblommor, isop och timjan och du får fjärilar och bin som gäster.

Naturligtvis ska även klassiska sommarblommor få plats. Välj bland ett rikt utbud av pelargoner, petunior, lobelior, flitiga lisor, fuchsior och begonior, och inspireras gärna av läckra ampellösningar och planteringar med varierande färger, former och strukturer.

Ampel med silver- och purpurfärger.

Planteringstips för olika lägen

Är balkongen skuggig kan du satsa på växter som trivs med mindre ljus – fuchsiablommor, flitiga lisor och begonior är bra kandidater. För vintergrönska i kruka passar högsmala barrväxter, som under sommaren kan samsas med slingrande prydnadsväxter. Glöm inte att peta ner lite vårlökar i krukorna på hösten för tidig blomprakt nästa vår!

Skärmlavendel, stjärnöga i två olika skepnader och blålila snöflinga.

Små barrväxter från julgruppen kan bli fina i planteringar, kombinerade med blommor på sommaren och ljung eller andra vinterväxter under kalla säsongen.

Vill du läsa ännu mer om hur du får till odlarglädjen på din balkong eller uterum? Missa då inte Odlarglädje i uterum och på balkong!

Genom noggrann planering, smart val av material och kärl, med rätt jord och näring, får även den minsta balkong potential att bli din bästa plats för vila, inspiration och egen matglädje – året runt.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB