Balkongliv
*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*
Men är längtan att få odla och en grön oas att vistas i större än behovet att förvara saker där, får man nog ta ner cyklarna till källaren istället. På balkongen ställer man ett litet bord att ha kaffekoppen eller vinglaset på och en skön stol att sitta och filosofera i! Det finns fiffiga hopfällbara bord som kan hängas på balkongräcket och därmed inte belamrar den begränsade golvytan. Även stolarna kan vara hoppfällbara för att kunna ställas under skydd om det skulle regna.
Och så sätter man igång och skapar en grön, skön omgivning till sitt bord o stol med hjälp av växter.
Det finns några praktiska saker att tänka på när man börjar balkongodla. Den viktigaste är att tänka på vikten. Enligt Byggnormen får en balkong belastas med max 100 kg per kvm, och då är man själv också inräknad i den vikten.
Så här gäller det att tänka praktiskt när man skaffar möbler, krukor och saker till sin balkong, man ska försöka välja sådana som har låg vikt. Det finns vackra trä- och zinkkärl som inte väger så mycket och en del stenkopior av plast är också förvillande lik äkta vara. Så känn efter när du tänker köpa kärlet om det väger lite eller mycket och välj det som i förhållande till volymen är lättast.
En annan sak att tänka på är just volymen på odlingskärl. Ofta kan det löna sig att skaffa få men stora kärl, för jorden i små krukor torkar upp väldigt fort så att man under varma, soliga perioder får vattna dem flera gånger dagligen. Större kärl som rymmer mycket jord och ev. har ett självbevattningssystem är mera lättskötta ur den synpunkten, de torkar inte ut så fort och därmed lakar inte näringen ut lika fort heller.
Det gäller också att tänka på att skaffa så djupa lådor som möjligt för att växterna ska trivas. De vanliga balkonglådorna som man hänger i räcket brukar vara alldeles för grunda, men under senare år har det lyckligtvis kommit djupare, även självvattnande, balkonglådor i handeln. Dessa är av vackert färgad plast, t.ex. blåa eller gröna.
Tänk på att det brukar vara förbjudet att hänga balkonglådor utanpå räcket, den ska hänga innanför.
Vilket kärl du än väljer så dränera det väl så att ev. överskottsvatten inte dränker växterna. Hål i botten, dock inte på de självvattnande krukorna, och ett lager lecakulor underst i kärlet är bra, men se till att vattnet inte rinner till grannen nedanför! Ha gärna ett fat som stopp.
Sedan finns det vattenkristaller att köpa, de håller fukten kvar längre. Även vermikulite, ett lätt stenmaterial, håller fukten bra, så man kan blanda i sådant i jorden.
Ett sätt att få fler odlingskärl och ändå hålla totalvikten nere är att utnyttja väggarna. Sätt upp en lätt och sirlig men rymlig ståltrådshylla på väggen och ha krukorna på hyllan.
Du kan också hänga upp väggamplar på väggarna, eller skruva fast en rolig ampelkrok, då kan du hänga en "hanging basket" i den.... Taket, alltså golvet hos grannen ovanför, kanske inte är så där klokt att belasta, ifall de också odlar på sin balkong…
Ett till sätt att ev. lösa detta med hängamplar är att spänna en stång eller en kraftig lina mellan balkongväggarna, det beror förstås på hur balkongen ser ut, och hänga amplar från stången/linan.
Man kan också fästa en snygg, lätt spaljé över en del av öppningen framtill för att kunna få avskildhet och lummighet med hjälp av klätterväxter. Har du en katt som ska vistas med dig på balkongen, kanske du ska spänna ett grönt plastnät över hela öppningen och då kan du låta dina klätterväxter klättra i det.
Näring måste växterna också ha. Det finns långtidsverkande, granulerad gödning att köpa, t.ex. Osmocote. Den blandar man i planteringsjorden och den ger näring en lång tid. Men kanske behöver man gödselvattna ändå längre fram på sommaren. Det är extra viktigt med gödning när jordvolymen är begränsad, det är ju allt växterna har att växa av.
Den viktiga jorden är avgörande för hur bra man lyckas med odlingen. Välj en dyrare sort, inte sådana där "5 för en hundring"-påsar från bensinmacken. Det finns numera bra jordar som heter just balkonglådejord eller U-jord, beroende på tillverkaren. Dessa är mer näringsrika och blandade med småleca för viktens och dräneringens skull.
Så kan du inreda själva balkongen kanske med strå- eller "gräs"matta på golvet och kanske vill man klä de kala väggarna med stråmattor också. En stor parasoll och en skön solstol kanske också får plats?
Vill du ha lite "äkta" trädgårdskänsla under fötterna kan du göra som Christel Kvant gjorde på Fredriksdal förra sommaren: så gräs i en låg zinklåda, låt gräset växa upp eller ta en genväg genom att använda en bit s.k. färdig gräsmatta. Sedan kan du svalka dina fötter i det medan du sitter i din sköna stol i solskenet.
Nu när din mysiga omgivning är klar är det dags att börja välja växter och plantera.
Om du inte odlat egna plantor från frö, så brukar det finnas mycket att välja bland i plantskolorna så här års.
Det behöver inte alls enbart vara sommarblommor, för många perenner passar bra även på balkongen, liksom klätterväxter, lök- och knölväxter och varför inte grönsaker! Själv har jag både ett litet växthus där tomater odlas direkt i säcken och en pallkrageodling med grönsaker, squash och chili på min, visserligen stora, radhusbalkong. Är du intresserad av pallkrageodling, kolla Odlas Forum under Pallkrageklubben!
En idé att få lite egen sallad eller kryddväxter är att göra en blandodling: man kan peta ner några salladsfrön mellan de blommande plantorna och hinna äta upp salladen innan blommorna behöver även det utrymmet.
Kryddväxterna kan kombineras sinsemellan i en snygg kryddampel eller placeras mellan blommande växter, de är vackra nog.
En egen potatis kanske kan växa i en hink och bli klar lagom till midsommaren om du väljer en tidig sort.
Även hallon och rabarber trivs i en hink, men välj en svagväxande sort av rabarber, t.ex. 'Victoria'.
Smultron och jordgubbar kan man odla i s.k. jordgubbskrukor (gärna den lättare plastvarianten) eller varför inte i balkonglådan bland kryddväxter och blommor.
Om man tar torvjord utan kalk, kan man odla egna blåbärsbuskar i en större kruka. Busken är vacker hela året så den pryder sin plats väl.
Till och med ett litet pelaräppelträd kan man odla på en större balkong, man kanske får några goda äpplen att smaka på! Det finns även småväxta körsbär, t.ex. 'Berit'.
Har du inte alltför kallt under vintern och har en inglasad balkong, kan du pröva persikan 'Frost' och varför inte en aprikos.
De baltiska vinrankorna 'Zilga', 'Sukribe' och 'Spulga' vill också gärna växa i en väl tilltagen kruka och med sina stora blad ger de verkligen en exotisk touch åt balkongen, för att inte tala om att efterrätten är inom räckhåll!
Annat som kan klättra och ge insynsskydd är klematis, humle, luktärter, spanska flaggan, klockrankan, fackelrankan och blomman för dagen för att nämna några. Botanisera i klätterväxtsortimentet och finn din egen favorit, det finns mycket att välja bland!
Vill man ha det exotiskt, kan man pröva de olika krukodlade små citrusväxterna eller ett olivträd som numera finns till salu. Eller varför inte en liten palm, som ger Medelhavskänsla.
En stor änglatrumpet kan vara något för en större balkong, men man får tänka på att den doftar starkt när den blommar. Vidare finns kanna, dahlia och Afrikas blå lilja som man kan antingen köpa färdiga eller driva upp själv från knöl. Dessa växter måste man dock förvara frostfritt under vintern.
Vill du ha lite vattenblänk också, kan du ha ett fågelbad med några vackra stenar och snäckor eller varför inte en kruka med en vattenväxt i. Mininäckrosor t.ex. har kommit till handeln under senare år.
Det finns också små fontäner att köpa färdiga, det kräver dock att man kan koppla den i ett jordat uttag.
Tillhör du dem som har svårt att komma ihåg att vattna, kan du ha en odling med suckulenta växter, som olika sorters taklökar (Sempervivum) och fetbladsväxter (Sedum). Dessa vill ha det väldränerad och man får skydda dem mot vinterfuktighet, men annars är de förnöjsamma och lättodlade.
Vill du att fjärilar och bin besöker din balkong, kan du plantera doftande växter. En ros på stam i en rymlig kruka med en lavendel vid sina fötter, ljuva heliotrop, doftande hängnejlikor, den äkta, doftande blomstertobaken, ringblommor, blommande kryddväxter som isop och timjan gör att du får sommarsurr och vingfladder som sällskap.
Förutom allt det ovannämnda, ska man förstås ha sommarblommor på en balkong! Och numera finns det massor att välja bland, inte bara tagetes och petunia!
Maffiga "hanging baskets" med hängpelargoner och -petunior, lobelior, hängande lejongap, småväxta luktärter och mycket mer.
Balkonglådor fyllda med både pelargoner och andra sommarväxter.
Är balkongen delvis eller helt skuggig, kan fuchsior och flitiga lisor passa, liksom begonior.
Vill du ha en vacker balkong även vintertid, kanske en lite större, högsmal barrväxt i en stor kruka vore något? Under sommaren kan den få sällskap av en klematis eller slingerkrasse som klär den med blommor. Och så glöm inte att peta ner lite vårlökar i krukan på hösten!
De olika små barrväxterna, typ de som man har i julgrupperna, är också utmärkta att göra planteringar av i balkonglådor. Under sommaren kombineras de med blommande sommarblommor, på vintern kanske med ljung eller dylikt.
Enbart vita blommor i denna ampel!
Ampel med silver- och purpurfärger.
Småpetunia 'Million Bells Lavender'
Skärmlavendel, stjärnöga i två olika skepnader och blålila snöflinga.
Fuchsia 'Holly's Beauty' och rosa blåkrage.
Odlingssäck med låda och spaljé.