Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bakslag

Vi hade nog blivit litet för bortskämda här, med strålande solsken och ljumma vindar. För i helgen fick vi ett litet bakslag i vårvädret. Kalla nordanvindar och en hel del snö på första maj. Det var inte roligt att vakna upp på morgonen och se att marken var vit, men det tinade bort under söndagen. Grönsakslandet är helt snöfritt nu, men det ligger några drivor kvar på skuggigare ställen.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 5 maj 1999

Det blev nattemperaturer på under -6 grader, men varmbänkarna klarade sig bra i alla fall. Jag har börjat lägga in plastflaskor med varmvatten i dem till kvällen, samtidigt som jag täcker över dem för natten med gamla trasmattor. Och faktiskt, redan i torsdags hade kryddtagetesen grott, och under helgen grodde alla kålsorter - broccolin, spetskålen, och de konstiga grönkålssorterna. Det är så roligt att gå och lyfta på locket och kika ner, och se de små plantorna veckla ut sina hjärtblad!

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Vitlöken som jag planterade i höstas har också börjat titta upp, de tokarna! Gröna skott kikar upp genom hötäcket som jag bäddade in dem i innan snön kom. Litet för tidigt tycker ju jag, men jag kan ju inte hindra dem. Jag funderade på att dra litet fiberväv över dem, men risken är väl att de börjar växa alldeles för mycket då. Vi kan nog fortfarande vänta oss en hel del frostnätter. Så jag låter naturen ha sin gång - de vet säkert bättre än jag, vitlökarna, när det är dags att växa!

Kallbänken där jag försökt övervintra diverse kryddor har tinat fram helt nu, och jag har tagit bort hötäcket och dragit litet genomskinlig plast över. Den funkar inte så bra, kallbänken, det blir ordentligt med is i den under våren. Jag ska nog försöka förbättra dräneringen i den litet, lägga ett gruslager i botten och blanda grov sand i jorden. Men trots allt verkar det som om en hel del har överlevt. Oreganon som frösådde sig så fint i förfjol tittar upp igen. Citronmelissen, den odödliga, grönskar också. Luftlöken ser fin ut, lökarna är fasta och fina och den har några gröna blad. Några små blad av Patientan (Rumex patienta) ser jag också när jag tittar noga. Äppelmyntan, ananasmyntan och pepparmyntan som jag köpte i England i fjol däremot syns det däremot inte ett spår av. Synd, men jag får väl försöka igen.

Sättpotatisen har det också blivit dags att sätta på förgroning, för det är väl en 5-6 veckor kvar tills den ska i jorden. Efter ett tips från en av er läsare på Odlas diskussionsforum lade jag ut ett tunt lager jord under potatisarna. Tydligen ska de komma i gång bättre då eftersom de utvecklar små rötter på undersidan. Det blir inte att sätta så mycket potatis i år som i fjol, vi känner för att ta en paus från kupandet i år. Men helt utan potatis kan vi ju inte vara, så vi ska i alla fall experimentera litet med ett "potatistorn" som jag skrev om i dagboken den 13 januari i år. I senaste numret av Allt om Trädgård fanns det något liknande beskrivet, men i en kruka, så det kanske går i alla fall. Ska ni odla potatis i år?

Nå, när det blir såna här bakslag i vädret får man ju passa på att pyssla inomhus i stället. Jag har toppat min röda basella som jag sådde i vintras för första gången. Det är en orientalisk bladgrönsak som Lena Israelsson skriver om i sin bok "Odla Orientaliskt". Den verkar kunna bli en tjusig krukväxt med sina röda stammar, men jag hoppas den är god också. Det avtoppade skottet som jag tuggade i mig var litet slemmigt i konsistensen...


Potatistorn

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB