Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att tänka på vid vinterförvaring av växter!

I våra moderna, välisolerade hus är det svårt att skapa ett klimat som krukväxter trivs i när det är dags att komma in efter sommarens vistelse ute. Tre faktorer behöver stämma för att växterna ska trivas inomhus: temperatur, luftfuktighet och ljus!

Av Sylvia Svensson

Visst var det bättre förr! Åtminstone om man tänker på vinterförvaring av växterna. Då hade många hus svala salar som vedeldades bara om man väntade gäster eller inför familjefester. Det fanns ofta även glasverandor där det bara var några plusgrader varmt under vintern men ljust och luftigt. Helt perfekt att förvara fuchsior och pelargoner i! Rotfrukter förvarades i jordkällare med lagom luftfuktighet, mörker och några plusgrader. Ett utmärkt utrymme även för dahliaknölar och liknande att sova i.

Numera bor vi ofta i mindre hus eller lägenhet där alla rum är lika varma, uppvärmda med torr el- eller fjärrvärme. Alltså inget idealt förhållande att vinterförvara växter i. Men vi får göra ordna så gott det går genom att tänka på ljuset, temperaturen och fuktigheten och försöka anpassa förhållandena efter växternas behov.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det viktiga ljuset

Om växten har blad kvar under vintern så behöver den också ljus. Och ljus är en bristvara under vår långa, mörka höst och vinter. Så det gäller att ordna tillskottsljus och det rejält. En glödlampa är långt ifrån tillräckligt. Inte räcker det heller med ett lysrör uppe i taket, utan det ska sitta strax ovanför växterna för att göra någon nytta. Använd helst s.k. dagsljusrör, alltså vitt ljus.

Luftfuktigheten

Om vi tar in växterna i ett boningsrum efter att de har varit ute på sommarlov, så reagerar många genom att få torra eller gula/bruna blad för att så småningom tappa dem. I ett uppvärmt rum är fuktigheten under hälften av vad den var ute under sommaren. I tron att växten vill ha mer vatten vattnar vi ibland ihjäl den! Så håll växterna torrare än under sommaren, vattna bara så pass mycket att de inte helt torkar ihop. Men duscha med en blomspruta då och då.

Temperaturen

Om temperaturen är för hög, försöker växten fortsätta leva som förut men klarar inte av detta då både ljuset och luftfuktigheten är för låga. Det som hjälper då är att försöka förvara dem så svalt som möjligt. Kanske går det att i något rum sänka temperaturen till minimum? Eller så kan du ordna en övervintringsplats i någon sidobyggnad, ett växthus som går att hålla på plussidan under vintern, en sommarstuga eller annan plats där du kan ordna tilläggsljus med hjälp av ett timerstyrt lysrör ovanför växterna? Då kan du försöka hålla temperaturen nere på ca 5-10 grader. Vattna inte så ofta och bara lite åt gången.

#Läs om en ny uppfinning för vinterförvaring av växter:#

Plant in Pod.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB