Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla i zon 7 − en läsare berättar

Jessica Lidenfeldt bor i Jämtland, i zon 7, på gränsen till zon 8. Hur är det att odla sin trädgård så nära fjällen? Jessica berättar och ger bra tips för hur trädgården prunkar i norr där sommaren är kort men vacker och intensiv.

Text och bild: Jessica Lidenfeldt

Jag bor på gränsen till växtzon 8, bredvid Oviksfjällen i Jämtland. Att ha en vacker och prunkande trädgård här i fjällvärlden är ingen omöjlighet. Men det kräver lite arbete och engagemang!

Rätt växt på rätt plats!

Mikroklimat är det viktigaste, tillsammans med att ha rätt växt på rätt plats. Vi som bor i zon 7 eller 8 har närheten till fjällen att tänka på när vi odlar vår trädgård. De kalla vindarna är förödande och kan mycket väl ge trädgården än sämre förutsättningar, det blir nästan fjällregion fastän det inte är det. Då är det i princip bara fjällbjörk som trivs.

Därför måste vi börja med att ordna skyddande väggar för trädgården − byggnader, plank, buskar och träd. Sen är det bra att läsa på lite och se vilka växter som är de mest härdiga och som passar för den tänkta platsen.

Vikten av mikroklimat

För några år sedan blev jag tvungen att gräva upp rabatterna framför huset och förvara perennerna någon annanstans i ett par år. Jag grävde en ny rabatt mitt i gräsmattan och stoppade ner perennerna där. Växterna som varit prunkande vackra mot husväggen höll nu på att dö i den nya rabatten. De överlevde vintrarna under snön men ville inte växa på sommaren mitt ute på den öppna gräsmattan. Det var sol nästan dygnet runt i den nya rabatten, men inte lika varmt som mot husväggen. Det var också mycket blåsigt.

Mot bättre vetande flyttade jag sen växterna mitt i en värmebölja, tillbaka till husväggen. När jag insåg misstaget kände jag mig säker på att alla växter skulle dö efter flytten så jag vattnade morgon och kväll. Några veckor senare var rabatten dock prunkande vacker igen, frodig och tät som om den haft flera år på sig att växa till sig. Den här händelsen gav mig en ordentlig läxa i hur viktigt det är med mikroklimat!

Välj härdiga, tidigblommande perenner!

Alla perenner som betecknas som härdiga eller mycket härdiga överlever här i zon 7-8. Pioner, höstflox, riddarsporrar, dagliljor, nävor, fingerörter, vivor, funkia, daggkåpa, kvanne, backtimjan, jättevallmo, aklejor, isop, astilbe, stjärnflocka − listan kan göras lång på växter som trivs i min trädgård.

Även vissa halvhärdiga perenner kan under bra förutsättningar klara sig här. Stäppsalvia, kantnepeta, temynta, anisisop, grekvädd, rosenstav trivs alla fint hos mig. Regnbågslupiner som sägs vara halvhärdiga klarar sig också ganska bra, men rätt som det är så dör någon planta bort. Samma sak händer flera andra halvhärdiga perenner, så man får räkna med visst svinn vid val av de mindre härdiga perennerna.

En fördel är om perennerna är tidigblommande så de hinner blomma innan säsongen är över. Både rosenstav och höstflox får det tufft att hinna med på hösten.

Rosor i skyddat läge

Vill du ha rosor i zon 7-8 så är det inga problem, men välj ett skyddat läge.

Fina val av klätterrosor är vita 'Polstjärnan', röda 'Flammentanz' och rosa 'New Dawn'. 'New Dawn' är lite gränsfall men är det väldigt skyddat och bra läge i zon 8 så går det bra! Vi har planerat att ha ”New Dawn” i vår kryddträdgård som vi ska anlägga till sommaren och jag förväntar mig att den ska klara sig fint där.

Buskrosor har vi också. Vit buskros Rosa rugosa 'Alba', den rosa buskrosen 'Hansa' och gula buskrosor 'Aicha' och 'Agnes' växer som ogräs här.

Önskas lite "gulligare" rosor så finns de tåliga kanadensiska buskrosorna 'Cuthbert grant' och 'Winnipeg parks'.

#Gör en norrlandsklassiker#

Istället för den söderöver klassiska kombinationen rosbuske och lavendel kan vi i Norrland plantera rosbusken tillsammans med exempelvis den tåligare perennen isop. Precis lika vackert, blir det!

Träd och buskar i norr

Med ett bra mikroklimat överlever buskar och träd hos mig som egentligen bara klarar växtzon 5-6. Björkspirea, rosenspirea, brudspirea, olika syrener, korneller, ölandstok, norrlandsschersmin, ja till och med syrenhortensia finns i min trädgård!

När det gäller träd är björk, gran, rönn och hägg bäst hos mig. Men även lönn, ek och vackra äppelträd överlever och växer bra i skyddade lägen här i zon 7-8.. Eken som vi har är inte stor och den är inte vacker, men den har karaktär! Våra lönnar fick mycket stryk i den senaste stormen. Jag hoppas de överlever för det har tagit 30 år för dem att bli 6 meter höga.

I Norrland anpassar vi oss!

En av fördelarna med att odla i Norrland är att här vet vi att det kan bli 40 grader kallt i flera veckor i sträck på vintern, att det kan komma 2 meter snö som plattar till alla buskar och tynger ner grenar på träd och stormar som sen blåser av grenarna. Vi förväntar oss allt detta av varje vinter så vi använder oss bara av de allra mest härdiga växterna som tål den här behandlingen. Skulle nån växt dö pga klimatet, då tar vi bort den och försöker inte igen. Om sådant väder skulle drabba södra Sverige lär många av de känsligaste växterna dö under kylan, blåsten och snön.

Sommaren kort men ljus

Norrländska somrar har både för- och nackdelar. Fördelen är så klart att vi har sol nästan dygnet runt. Riddarsporrarna stortrivs och vissa kryddväxter trivs minst lika bra här som vid Medelhavet där de traditionellt växer, tack vare dygnets många soltimmar.

Största nackdelen med den Norrländska sommaren är att säsongen är så kort och komprimerad. Det är mycket som blommar samtidigt och senblommande växter får svårt att hinna med.

Tack Jessica för din trevliga berättelse om odling på gränsen till zon 8!

Vill du också berätta?

Från norr till söder odlar vi våra trädgårdar, kolonier, täppor och balkonger under olika förutsättningar. Vill du dela med dig av erfarenheter från din gröna oas och berätta vad som utmärker den så är du hjärtligt välkommen att mejla till redaktionen på Odla.nu: katarina@odla.nu

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB