Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla i zon 7 − en läsare berättar

Jessica Lidenfeldt bor i Jämtland, i zon 7, på gränsen till zon 8. Hur är det att odla sin trädgård så nära fjällen? Jessica berättar och ger bra tips för hur trädgården prunkar i norr där sommaren är kort men vacker och intensiv.

Text och bild: Jessica Lidenfeldt

Jag bor på gränsen till växtzon 8, precis vid Oviksfjällen i Jämtland. Att skapa en vacker, prunkande trädgård här i fjällvärlden är långt ifrån en omöjlighet – men det kräver både arbete och engagemang, och framför allt kunskap om vad som fungerar under våra speciella förhållanden.

Rätt växt på rätt plats!

Det absolut viktigaste här uppe är mikroklimatet, tillsammans med att alltid välja rätt växt på rätt plats. Närheten till fjällen gör att vi i zon 7–8 måste ta särskild hänsyn till de kalla och hårda vindarna som slår mot trädgården. Dessa vindar påverkar både temperaturen och växternas härdighet negativt, och om man inte ordnar skydd finns risk att bara riktig fjällbjörk trivs. För att förbättra förutsättningarna behövs därför skyddande väggar och vindskydd – byggnader, plank, täta buskage och träd som tillsammans skapar rofyllda zoner för växterna.

Det är också klokt att läsa på ordentligt och botanisera bland de mest härdiga växtsorterna som uppvisat tålighet just i nordligt klimat. Både artikeln Betraktelser från en trädgård – i zon 8! och Odla i norr – välj rätt växter! ger värdefulla tips om växtval och anpassningar.

Vikten av mikroklimat

En lärdom jag gjort är hur dramatiskt skillnaden i mikroklimat kan vara i samma trädgård. När jag behövde flytta perennerna från husväggen till en ny, mer öppen rabatt mitt i gräsmattan, så överlevde de visserligen vintrarna skyddade av snön – men sommarens kyliga vindar och brist på lä gjorde att de knappt ville växa alls, trots sol nästan dygnet runt. Kontrasten blev tydlig när jag till slut i värmebölja flyttade tillbaka dem till husväggen: med noggrann vattning tog det bara några veckor innan livet återvände och rabatten blev tät och frodig igen. Det här visade tydligt att rätt mikroklimat kan vara avgörande för växternas välmående.

Välj härdiga, tidigblommande perenner!

I zon 7–8 är perenner märkta som härdiga eller mycket härdiga det säkraste valet. Några favoriter som återkommer år efter år i min fjällnära trädgård är pioner, höstflox, riddarsporrar, dagliljor, nävor, fingerörter, vivor, funkia, daggkåpa, kvanne, backtimjan, jättevallmo, aklejor, isop, astilbe och stjärnflocka – listan kan göras ännu längre och har du rätt lä och jordmån finns många möjligheter.

Även vissa halvhärdiga sorter som stäppsalvia, kantnepeta, temynta, anisisop, grekvädd, rosenstav och regnbågslupiner klarar sig ibland, men man får räkna med att någon planta kan duka under en sträng vinter. Generellt är det ett större svinn bland de mindre härdiga perennerna – anpassa alltså förväntningarna!

En stor fördel är att satsa på tidigblommande sorter, så att de säkert hinner blomma under vår kompakta men intensiva säsong. Senblommande växter, till exempel rosenstav och höstflox, får ofta svårt att hinna slå ut ordentligt innan kylan återvänder.

Rosor i skyddat läge

Funderar du på rosor i zon 7–8? Det går utmärkt, men placeringen är a och o. Ge dem ett skyddat läge, gärna nära en vägg eller tätt i ett vindskyddat hörn.

Ett par klätterrosor som visat sig tåliga är vita 'Polstjärnan', röda 'Flammentanz' och rosa 'New Dawn'. Särskilt ’New Dawn’ kan behöva extra skydd i zon 8 – men i ett riktigt bra mikroklimat trivs den ändå. Vår egen plan är att låta ”New Dawn” klättra i kryddträdgården nästa sommar.

Buskrosor har vi i flera färger: vit Rosa rugosa 'Alba', rosa 'Hansa', samt de gula buskrosorna 'Aicha' och 'Agnes' – samtliga växer nästan som ogräs. Vill du ha mer kompakta och blommiga rosor finns även de tåliga kanadensiska sorterna som ’Cuthbert Grant’ och ’Winnipeg Parks’.

Gör en norrlandsklassiker!

Söderut sätter man ofta lavendel vid rosorna men här i Norrland funkar isop bättre som följeslagare. Det blir en minst lika vacker kombination och både ros och isop tål det tuffare klimatet bra.

Träd och buskar i Norrland

Med rätt skydd kan även buskar och träd som egentligen bara klarar zon 5–6 frodas här. Björkspirea, rosenspirea, brudspirea, flera sorters syrener, korneller, ölandstok, norrlandsschersmin och till och med syrenhortensia syns i min trädgård – alla har klarat sig genom kalla vintrar och tunga snömängder.

Bland träden är björk, gran, rönn och hägg säkrast, men med skydd växer lönn, ek och til och med äppelträd bra. Ekar och lönnar är långsamma och blir lätt vindpinade; skulle en storm storma sönder en lönn känns det extra tungt då den kan ha tagit 30 år att nå 6 meters höjd.

Anpassning och tålamod – ledord för oss i norr

Att odla i Norrland innebär alltid att anpassa sig. Här vet vi att det kan bli 40 grader kallt vecka efter vecka på vintern, att det kommer två meter snö som plattar till buskar och bryter grenar – och att stormarna varje år riskerar att riva sönder trädtopparna. Vi har helt enkelt vant oss vid dessa villkor, och odlar därför enbart de allra mest härdiga och tålmodiga växterna. Skulle någon växt duka under accepterar vi det och försöker något annat nästa gång, istället för att kämpa emot naturen.

Så när ett oväntat hårt vinterväder slår till i södra Sverige brukar jag tänka på att här i norr är vi redan förberedda och har anpassat våra trädgårdar därefter. Många av de känsliga växterna skulle aldrig klara en norrländsk vinter – men här finns inga illusioner, och ingen skillnad mellan dröm och verklighet!

Sommaren – kort men ljus

Våra somrar har sina tydliga för- och nackdelar. Fördelen är så klart ljuset: solen går knappt ner, vilket gör att växter som riddarsporrar och vissa kryddväxter verkligen frodas, ofta lika fint som runt Medelhavet tack vare alla extratimmar av sol.

Nackdelen är givetvis att säsongen är så kort och intensiv. Mycket slår ut samtidigt – och alla sena blommor hinner helt enkelt inte blomma klart innan hösten rullar in med låga temperaturer och frost.

Vill du läsa mer om hur andra odlar i liknande klimat, missa inte Betraktelser från en trädgård – i zon 8! och Odla i norr – välj rätt växter! där du hittar både tips på växtval, erfarenheter och inspiration.

Tack, Jessica, för din inspirerande berättelse om odlingsglädje och envishet på gränsen till zon 8!

Vill du också dela din historia?

Från norr till söder, i olika zoner och förutsättningar – vi vill gärna höra om just din gröna oas! Skicka in din berättelse till redaktionen på Odla.nu: katarina@odla.nu

Tips:

  • Anpassa alltid växtval och läge efter mikroklimatet.
  • Satsa på tidigblommande, härdiga sorter och bygg robusta vindskydd.
  • Ställ in dig på att både tålamod och realism krä
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB