Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra i trädgården - september ej klar

Sensommarblommande perenner står som vackrast. Frukträden dignar av frukt och man kan känna den där lite kyliga lukten vissa dagar. Den där lukten att hösten är på väg. Men vi väntar lite med den tycker jag. September bjuder vanligtvis på ett omväxlande väder. Ena dagen är det strålande sol och man kan tro det är Juli medans den andra dagen kan vara lika grå som en oktoberdag. Personligen så älskar jag September, det är inte för varmt och inte för kallt. Utan sådär perfekt lagom trädgårdsväder. Här nedan har jag listat några av de sysslor man kan ägna sig åt en sån där perfekt trädgårdsdag.

Plantera vårblommande lökar! Försök känna den där spirande vårkänslan inom dig och investera i nästa års ljuva blomning nu. Krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärnor med många flera – de är som en stor påse godis till trädgården. Köp dem så tidigt som möjligt och plantera så snart du kan. Då håller lökarna bäst kvalitet. Plantera i väldränerad jord, ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna i samband med plantering, exempelvis med benmjöl. Vattna ordentligt direkt efter planteringen och invänta sedan nästa vår!

Har du hösthallon är det viktigt att veta att de ger skörd på årsskotten. Därför behöver du inte spara några skott alls utan hela plantan klipps ner i höst när sista bäret är skördat. Nästa år kommer de nya skotten att ge bär.

Om du planterar träd, vilket är utmärkt att göra nu, är det bra att sätta upp gnagskydd. Detta är särskilt viktigt på fruktträd. Harar, kaniner och rådjur lockas av den unga, friska barken under vintern.

Städa lagom i din trädgård under hösten! Om du trivs med ordning och reda är det klart att du kan kratta och göra snyggt men lämna gärna en hel del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna. De drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstillskottet.  Är lagret av löv på gräsmattan tjockt och kompakt är det bra att köra över det med gräsklipparen.

Plantera, plantera, plantera! Det är inte på långa vägar för sent att plantera krukodlade växter. Den svala och fuktiga luften och fukten i marken gör etableringen för växterna lättare samtidigt som de har gott om tid att komma på plats innan vintern.

Njut av dina dahlior så länge de blommar men gräv upp dem innan frostnätterna kommer. Ta upp knölarna och förvara dem frostfritt.  Skulle det bli enstaka kalla nätter när dahliorna fortfarande är i full blom kan du täcka dem tillfälligt med fiberduk.

På balkong och terrass

Gör en lasagneplantering med vårblommande lökar i en stor kruka eller balja för lång blomning nästa vår. Börja med att välja några olika sorter av vårlökar som blommar i olika perioder, ex krokus, vårstjärna och en narciss. Plantera den sort som blommar senast nederst och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar den som blommar först.

Resultatet blir att till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av vårstjärnan. På upploppet lämnar vårstjärnan över  stafettpinnen till narcissen eller vilken lök du nu har valt som den senast blommande.

Pyssla om dina krukor. Plantera höstfägring i form av köldtåliga växter, som aster, prydnadskål, ljung, sedum, revsuga och alunrot. Använd gärna det vackra i naturen som pynt: kottar, bär, grenar, stenar och annat vackert du hittar på marken.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB