Att göra i trädgården - september ej klar
Plantera vårblommande lökar!
Försök redan nu känna den där spirande vårkänslan inom dig och investera i nästa års ljuva blomning genom att plantera vårblommande lökar. Krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärna och många fler fungerar som en riktig godispåse för trädgården. Satsa på att köpa dina lökar så tidigt som möjligt och plantera dem så snart du får chansen – det gör att lökarna behåller sin bästa kvalitet och får en optimal start inför våren.
Planteringen görs i väldränerad jord, och ett bra riktmärke är att gräva ner lökarna ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Vänd spetsen uppåt och täck med jord. Gödsla gärna i samband med plantering, till exempel med benmjöl, för att ge lökarna extra näringskick som stimulerar rotsättning och knoppar. Kom ihåg att vattna ordentligt efter planteringen och håll gärna jorden lätt fuktig den närmsta tiden. Läs mer om höstens viktiga trädgårdsjobb och inspiration i Aktuellt i september.
Gruppplantering och dränering
Ett extra tips är att plantera lökarna i grupper, gärna av olika sorter och med olika blomningstid – det ger en längre blomningsperiod och ett mer effektfullt resultat på våren. Om du vill förbättra dräneringen går det utmärkt att blanda ner lite sand eller barkmull i jorden. Kan du inte sätta lökarna direkt, förvara dem då torrt och luftigt tills du hinner plantera.
Andra viktiga hösttips
Har du hösthallon?
Då är det bra att veta att hösthallon ger skörd på årsskotten. Det betyder att hela plantan kan klippas ner till marken efter sista bäret har skördats på hösten. Till nästa år växer nya skott upp, och det är dessa som kommer att ge riklig skörd.
Plantera träd under hösten
Hösten är faktiskt en av de bästa tiderna för att plantera träd. Den fuktigare marken och svalare luften ger optimal etablering för rötterna innan vintern. Det är viktigt att sätta upp gnagskydd, särskilt runt fruktträd, eftersom harar, kaniner och rådjur gärna gnager på den mjuka barken när snön och kylan kommer. En enkel nätcylinder eller gnagskydd av plast räcker ofta för att skydda unga stammar från viltskador.
Trädgårdsstädning inför vintern
Många vill ha ordning och reda i trädgården på hösten, men det finns fördelar med att låta en del löv ligga kvar på både gräsmatta och i rabatter. Maskarna drar ner löven i jorden där de långsamt förmultnar och tillför näring, vilket stärker jordens hälsa inför kommande säsong. Skulle lövlagret på gräsmattan vara tjockt och kompakt så kör gärna över det med gräsklipparen – på så vis hjälper du nedbrytningen på traven och undviker att gräset kvävs.
Fortsätt plantera!
Det är inte för sent att plantera krukodlade växter, buskar eller perenner i september och oktober. Tvärtom gynnas växterna ofta av att marken är fuktig och att det inte längre är lika varmt. Rötterna får tid att etablera sig i lugn och ro innan vintern och är redo att växa så snart våren kommer.
Dahlior inför vintern
Njut av dina dahlior så länge de pryder trädgården, men var uppmärksam på när höstens första frostnätter närmar sig. Då är det dags att gräva upp knölarna, låta dem torka något och därefter förvara dem frostfritt – helst runt 5–10 plusgrader. Om du riskerar någon enstaka kall natt kan du tillfälligt täcka plantorna med fiberduk, men vänta inte för länge med att ta upp dem eftersom frost snabbt förstör knölarna.
På balkong och terrass
Lasagneplantering för extra lång blomning
Prova en så kallad lasagneplantering i en stor kruka eller balja för att få en lång och färgglad blomning nästa vår. Välj gärna lökar som blommar vid olika tider, till exempel krokus, vårstjärna och narcisser. Plantera den senast blommande sorten längst ner, fyll på med nästa lager av den som blommar lite tidigare och överst placerar du den sort som blommar först. Till våren får du då en trappa av blomning: först tittar krokusen upp, följt av vårstjärnan, och slutligen narcissen. Denna metod gör det möjligt att njuta av blomsterprakt från tidig vår till försommaren, allt i samma kruka eller låda.
Höstfägring i krukor
Under hösten kan du även pynta dina utomhuskrukor med köldtåliga växter som aster, prydnadskål, ljung, sedum, revsuga och alunrot. Kombinera gärna med vackra inslag från naturen som kottar, grenar, bär och stenar du hittar under promenader. Det ger både höststämning och liv åt uteplatsen en bit in på vintern.
Sammanfattningsvis
Med rätt skötsel och planering på hösten lägger du grunden till en vacker och vital vårträdgård. Satsa på tidig plantering av lökar, var lite lagom försiktig med höststädningen, se till att dina träd och hallon får rätt omsorg och njut av höstfägringen i både rabatter och krukor. Fler tips och inspiration hittar du i Aktuellt i september.
Genom att investera lite tid nu säkrar du en blomstrande och lättskött trädgård nästa år!