Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra i trädgården nu!

Oj, oj, oj.. vi är inne i April! Denna hektiska vårmånad som allt för oftast bara rusar förbi. Fröer ska sås, grönsaksland grävas, perenner klippas ner och rabatter ska gödslas. Vädret skiftar från sol och femton grader till snöblandat regn fortare än man hinner blinka. Men vad är det egentligen som måste göras i april?

Text och bild: Anna Theorin

April är en underlig månad. Det kan vara sommarvärme i söder och snön ligger kvar i norr. Vissa planterar ut sina första blommor medans vissa skottar ännu en väg fram till brevlådan. Ta alla dessa råd utifrån er egen zon och anpassa dem efter er egen trädgård.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu
  • Fixa rabatterna - klipp ner alla era perenner, klipp gärna sönder dem i små bitar och låt dem ligga kvar i rabatten. Det blir fin jordförbättring och är alldeles gratis! Glöm inte att gödsla era rabatter när ni ändå är igång. Kogödsel är min favorit, det ger långsam, fin näring samtidigt som den jordförbättrar. Försök även få upp alla maskrosor och andra rotogräs som börjar visa sina ansikten nu.

  • Förgro potatis för tidigare skörd - om man vill ha potatis till midsommar är det en god idé att förgro sina sättpotatis inomhus nu. Lägg dem på ett tidningspapper i rumstemperatur. Vi vill ha groddarna knubbiga och fina. Om man gör detta några veckor innan man sätter dem så får man betydligt tidigare skörd. Om ni inte köpt era sättpotatis än är det god tid nu. Ni hittar dem hos oss.

  • Gräsmattan ska också få sitt! - När gräset börjar växa på våren är det en bra idé att ge den lite extra omsorg och kärlek. Kratta upp alla pinnar och annat skräp som ligger på gräsmattan. Gödsla, gärna med hönsgödsel som har högt kväveinnehåll vilket är bra för gräsmattor. Glöm inte att vattna gräset efter gödsling om det inte förväntas regn. Ser du någa hålor eller kala fläckar? Kratta ut dressjord och så nytt gräs.

  • Plantera dahlior och andra sommarblommande lökar och knölar! - De behöver lite tid på sig för att hinna blomma i vårt klimat så det är en god idé att förodla dem inomhus. Plantera ner, grunt, i krukor inomhus. Vattna ytterst försiktigt, hellre för lite än för mycket tills de kommit upp. När sista frostnatten är förbi är det dags att plantera ut dem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB