Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varför gödsla?

Få är väl de som skaffar trädgård för att de alltid drömt om en plats att gödsla på. Drömmarna handlar snarare om prunkande perennarabatter och egna odlingar av diverse nyttigheter och jättepumpor. Men du bör nära din dröm om den ska gå i uppfyllelse!

Av Katarina Kihlberg

Genom att gödsla ger du både dina nytto- och prydnadsväxter den näring som är nödvändig för att en mängd viktiga funktioner hos plantan ska fungera som bäst. Fotografiet visar en frisk, utslagen ros, ett antal rosenknoppar som lovar mera samt ett frodigt och friskt bladverk som ramar in den vackra blomman. Bra näring spelar en viktig roll för växters utveckling under säsongen.

För att bygga upp en frisk och fin bladmassa och stjälkar behöver växten kväve (N). För att producera livsdugliga rötter och skott vill växterna ha fosfor (P). Och för att sätta blommor och frukt samt för att klara övervintringen behövs kalium (K). Tillsammans blir detta NPK, ett begrepp som jag tror att många trädgårdsägare känner till.

NPK är växternas så kallade makronäringsämnen, det vill säga de som behövs i stor mängd och som växterna i längden inte kan klara sig utan. Det finns ett fjärde makronäringsämne och det är magnesium (Mg), som är viktigt för fröutvecklingen hos växter.

Utöver makronäringen tar växterna upp ett antal mikronäringsämnen, ex zink, järn, koppar och svavel, som inte behövs i lika stor mängd.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB