Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att förgro och odla potatis

Tanken på att odla din egen potatis kanske har funnits där ett tag, fast du har inte riktigt kommit till skott att ta tag i det ännu. Det är något visst med att äta potatis som du själv har odlat, så varför inte prova på att sätta potatis i år?

Odla egen midsommarpotatis – så lyckas du!

Det går alldeles utmärkt för både nybörjare och erfarna odlare att få fram egen färskpotatis lagom till midsommar, även om du bara har en mindre yta, balkong eller uteplats. Det är snart dags att lägga sättpotatisen på förgroning – ett smart sätt om du vill njuta av nyskördad midsommarpotatis. Förgroning är egentligen inget krav (många potatisodlare sätter direkt i jorden), men den som vill ha en tidig och säker skörd har stor fördel av denna metod.

Förgroningstid – när och hur länge?

Att förgro potatis innebär att du väcker potatisen till liv inomhus innan den sätts ut. Normalt tar förgroningen tre till sex veckor, beroende på temperatur. I svala utrymmen tar det ungefär 6 veckor, medan det kan gå snabbare om potatisen står i rumstemperatur. Den optimala temperaturen för förgroning är mellan 12 och 18 grader – då utvecklas stabila, korta groddar som tål att hanteras. Att förgro spar tid, och potatisen är redo för skörd tidigare på sommaren.

Hur förgror jag bäst?

Det klassiska sättet är att lägga sättpotatisarna i en äggkartong eller en grund, öppen låda på ett ljust ställe. Det viktiga är att potatisen får ljus – annars blir groddarna långa och svaga. Förr förgroddes potatis även i papperspåsar, något som fungerar nästan lika bra som modernare metoder.

Vill du ge potatisen ännu bättre start kan du använda en grund låda med ett lager sandig plantjord på botten. Placera potatisarna tätt men utan att de nuddar varandra. Håll jorden lätt fuktig med sprejflaska. På det här sättet skrumpnar inte knölarna, utan kan även börja bilda rötter – du får i princip färdiga "plantor" att sätta ut. Denna metod kan göra att potatisarna tar sig snabbare efter utplantering.

Hur vet du när potatisen är redo? När groddarna är omkring 1–1,5 centimeter långa och eventuellt några fina rötter utvecklats, kan du börja plantera. Kom ihåg att groddarna är ömtåliga och lätt bryts av – hantera potatisen försiktigt!

Sätta ut potatisen – så här gör du

Vänta med att sätta ut potatisen tills risken för sträng nattfrost är över och jorden nått minst +8°C. Sätt potatisen med ett radavstånd på 55–70 cm – längre radavstånd minskar risken för bladmögel – och låt det vara 17–30 cm mellan varje knöl (sena sorter får gärna stå glesare). Planteringsdjupet ska vara cirka 10 cm.

När blasten har kommit upp 10–15 cm ovan jord, kupa den med extra jord. Kupningen skyddar knölarna mot både ljus (som annars ger grön potatis) och tillfällig frost. Skulle det bli risk för kall natt, täck blasten med vit fiberduk eller plantskyddsväv.

Potatis trivs bäst i något mager, väldränerad jord och på öppen, ljus plats. Tänk på att använda växtföljd, dvs att byta odlingsplats från år till år, för att undvika jordbundna sjukdomar.

Vill du läsa om hur man odlar potatis i kruka och kärl, kan du göra det här.

Vatten och näring – lagom är bäst

Vattna! Direkt vid plantering är det bra att grundvattna, sedan håller du jorden jämnt fuktig men aldrig blöt. Potatis är inte särskilt näringskrävande. Lite välbrunnen naturgödsel, kompost eller ekologiskt gödsel räcker gott. Tänk på att överdosering av kväve kan ge mycket blast men mindre skörd av potatis.

Odla potatis på liten yta

Du måste inte ha en stor trädgård eller ett traditionellt potatisland. Potatis går utmärkt att odla i större hinkar, krukor, pallkragar eller direkt i en jordsäck. Använd mager jord och se till att det finns dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Placera kärlen ljust, men undvik den allra hetaste solen. Jorden får aldrig torka ut, så håll extra koll vid odling i kärl under torra och varma perioder.

Vill du ha tips och steg-för-steg för att lyckas med potatis i kruka och hink, kan du läsa mer här.

Dela stora sättpotatisar – ja eller nej?

En återkommande fråga är om man kan eller bör dela stora sättpotatisar. Det går bra, särskilt om potatisen har många groddar. Dela i så fall knölen och låt den avskurna ytan torka i rumstemperatur innan den planteras ut – det minskar risken för sjukdomar.

Skörd – när kan du njuta av dina färskpotatisar?

Förgrodd potatis brukar kunna skördas efter cirka 8 veckor från utplantering. Sätter du direkt i jorden tar det istället omkring 10–12 veckor, och sena sorter ännu längre. När du tagit upp potatisen, låt gärna blasten ligga kvar på jorden ett tag, den skyddar mot uttorkning. Skulle blasten angripas av bladmögel; ta bort den snabbt. Potatisen kan ändå ligga kvar i jorden (skyddad) och skördas vid behov, om det ännu är för varmt eller blött att ta upp dem direkt.

Gör så här: steg för steg

1. Starta förgroning

3–6 veckor innan beräknad utplantering (vanligtvis i mars–början av april för midsommarskörd).

2. Placera i ljus, svalt utrymme

12–18°C – korta groddar är bäst!

3. Plantera när jordtemperaturen är minst 8°C

Natten ska vara frostfri.

4. Anpassa avstånd

Minst 55 cm mellan rader och 17–30 cm mellan knölar.

5. Kupa blasten

När den kommit upp 10–15 cm.

6. Vattna och ge måttligt med gödsel

Undvik för mycket kväve.

7. Håll efter ogräs och skydda vid risk för frost

8. Njut av egen färskpotatis till midsommar!

Mer inspiration och inköp

Du hittar vårt sortiment av sättpotatis, sättlök och majs här.

Vill du läsa mer om hur du odlar sparris själv, hittar du en artikel om detta här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB