Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att förgro och odla potatis

Tanken på att odla din egen potatis kanske har funnits där ett tag, fast du har inte riktigt kommit till skott att ta tag i det ännu. Det är något visst med att äta potatis som du själv har odlat, så varför inte prova på att sätta potatis i år?

Av Sylvia Svensson

Det är snart dags att lägga sättpotatisen på förgroning om du har tänkt dig egen midsommarpotatis. Det går förstås att sätta potatis även utan förgroning, det gör till exempel potatisodlande bönder. Fördelen med förgroning är att skörden blir tidigare än om du sätter potatisen direkt.

Förgroningstid

En normal tid för förgroning är tre till sex veckor, men det är lite beroende på hur varmt du har potatisen. Om den ligger svalt går groningen långsamt och då är sex veckor lagom. I rumstemperatur kan du räkna med att groddarna kommer snabbare. Mellan 12 och 18 grader går groningen bäst och groddarna blir korta och stabila. Att förgro potatisen spar tid och potatisen blir klar fortare.

Förgroningssätt för potatis

Visst kan du göra "som man alltid har gjort" och förgro i äggkartonger eller lådor som placeras på ett ljust ställe. Förr brukade man också förgro potatis i papperspåsar ungefär likadant som metoden där man använder en låda med jord, förutom att man då hade en potatis i varje papperspåse.

En annan, kanske bättre, metod är en låg, vid låda med sandig plantjord på botten och så placeras potatisarna på detta. Jorden hålls en aning fuktig med hjälp av sprejflaska. Denna metod gör att potatisarna gror bättre och inte skrumpnar ihop innan du hinner sätta dem. De får också rötter så att du får en färdig potatisplanta att sätta. Förgroningen tar 4-5 veckor.

Sätta potatis

Hantera den förgrodda potatisen försiktigt, den är ömtålig och groddarna bryts lätt av. Ta ut potatisen i en låda som du kan bära ut till landet vid sättningen. Sätt potatisen när risken för strängare nattfrost är förbi och när jorden håller minst +8°. Blasten skadas lätt av frosten om det skulle bli "järnnätter" när blasten har hunnit komma upp. Du kan skydda blasten med vit plantskyddsväv om det ser ut att bli en frostnatt. Du kan förstås också kupa potatisarna om det ser ut att bli en kall natt.

Sätt knölarna med ett radavstånd på 55-70 centimeter. Om du sätter dem med längre avstånd minskas risken för bladmögel. Mellan varje knöl ska det vara 17-30 centimeter. Sena potatissorter behöver lite mer utrymme. Plantera cirka 10 centimeter djupt. När blasten har kommit upp 10-15 centimeter, kupa med mera jord.

Potatis odlas i något mager och väldränerad jord. Praktisera växtföljd, det vill säga, odla inte potatis på samma jord år efter år. Välj ett öppet och ljust läge. Man kan även odla potatisar i spänner eller hinkar. Det gunferar lika bra!

Vatten och näring

Vattna när du sätter potatisen i jorden. Potatis är inte särskilt näringskrävande, men du kan gödsla med lite välbrunnen naturgödsel. Var försiktig med kväve eftersom för mycket kväve ger stor blast men färre potatis.

Mindre odlingar

Du behöver inte ha ett potatisland för att odla potatis, det går bra att odla även på balkong och altan i hinkar, krukor och pallkragar eller direkt i en jordsäck. Det bör dock vara mager jord. Gör hål i hinken eller säcken så överflödigt vatten kan rinna ut. Ställ inte potatisodlingen i direkt solgass. Vattna vid behov, odlingen får aldrig torka ut.

Ska jag dela stora sättpotatisar?

Jag får ibland frågor om man ska dela stora sättpotatisar. Det finns olika meningar om detta, men själv delar jag de riktigt stora sättpotatisarna på mitten. En stor knöl ger ofta många men små potatisar eftersom den får många groddar som tar kraft från själva potatisutvecklingen.

Om du delar potatisar så låt de uppskurna ytorna torka i rumstemperatur om du har tänkt sätta dem direkt. Risken att få jordburna potatissjukdomar genom sårytan blir då mindre.

När är potatisen klar att skörda?

Om du har satt förgrodd potatis kan du räkna med ungefär 8 veckor för färskpotatis. Direktsatt sommarpotatis tar ungefär 10-12 veckor och sen potatis ska vara ännu längre tid i jorden.

Om blasten skulle angripas av bladmögel, ta bort den. Själva potatisen kan dock vara kvar i jorden och skördas allt eftersom.

Köp sättpotatis nu!

Du hittar vårt sortiment av sättlök, potatis och majs här: https://www.odla.nu/kategori/vaxter/sattlok-potatis-majs

Läs mer på samma tema

Vill du läsa hur du gör för att odla sparris, Asparagus officinalis, hittar du en bra artikel om det här.

Om du inte har plats för ett helt potatisland kan du se hur du odlar i kruka istället här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB