Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets Ros 2013

Projektgruppen Rosens Dag har under de fem senaste åren nominerat tio kandidater till Årets Ros, så även i år, och kandidaterna är noggrant utvalda för deras odlingsvärdes skull. Vackra rabattrosor, härdiga buskrosor och överdådiga klätterrosor finns med bland de som kan väljas till **Årets Ros 2013**.

Av Sylvia Svensson

Av de tio nominerade rosorna väljer en expertgrupp ut tre finalister som blir offentliggjorda i samband med Trädgårdsmässan i Älvsjö. En av finalisterna koras till Årets Ros 2013 på Rosens dag den 2 juli.

Nominerade till Årets Ros

De nominerade rosorna är alla fantastiska, och det är nog inget enkelt jobb att välja ut finalister bland dessa skönheter. Här följer de tio kandidaterna:

'Aprikola', en floribundaros som Kordes introducerade år 2000. Den har visat sig vara en utmärkt rabattros, relativt frisk, rikblommig och härdig i åtminstone zon 4. Den här rosen bildar stora klasar med blommor som är kraftigt aprikosfärgade som nyutslagna och senare bleknar något till en mjuk, aprikosrosa ton.

’Dart’s Defender' har stort värde för trädgårdsägare i norr då rosen är pålitligt härdig i zon 7. Buskrosen är en korsning mellan vildrosen Rosa nitida och rugosarosen ’Hansa’. Förutom dess dekorativa blommor har den ett vackert glänsande bladverk som får kraftig höstfärg i gult och rött. En mycket frisk och lättodlad ros som klarar även magra jordar.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

'Diamant' är en så kallad marktäckande buskros som växer lågt och utbrett. Bladen är glänsande och friska. Blomningen är riklig och kontinuerlig. De kritvita blommorna är relativt stora. 'Diamant' är en av de bästa marktäckande rosorna för zonerna 1-3 och eventuellt 4 med god vintertäckning.

’Jacques Cartier' hör till Portland-gruppen och har bibehållit sin popularitet ända sedan den introducerades 1868 i Frankrike. Det är en av de bästa gammaldags rosorna, frisk och härdig till zon 4-5. De ljusrosa blommorna är stora, tätt fyllda och starkt doftande. Återblommande.

’Orange Triumph’ är en polyantharos med stora klasar av små orangeröda blommor som kommer oavbrutet ända in på hösten. Den här rosen blir bäst när den odlas i större grupper eller som lägre häck. Härdigheten räcker till zon 4. Rosen är relativt frisk men kan få angrepp av mjöldagg.

’Ritausma’, som tillhör Rugosa-gruppen, blir en stor buske med enormt taggiga grenar. Bladen är också typiska för rugosarosor, blanka och helt friska, och dess blommor är mycket vackra, medelstora i vitt och ljusrosa. ’Ritausma’ är härdig till zon 6, eventuellt 7, anspråkslös och mycket lämplig som häck. Återblommande.

’Tuscany', en gallicaros, är en av de äldsta rosor vi odlar, förmodligen från 1500-talets Italien. De mycket vackra blommorna är mörkt purpurröda med sammetslyster och ståndarna är guldgula. ’Tuscany’ som blir drygt 1 meter hög, är härdig till zon 4 och är vanligen frisk. En underbar ros i både moderna och historiska trädgårdar.

'Winchester Cathedral' är en av de allra vackraste vita Austin-rosorna och den introducerades redan 1988. Den här rosen är rikblommande hela sommaren och för det mesta frisk, dessutom är den härdig till zon 4. Blommorna är stora, fyllda och vackert formade, doften medelstark. Rosen växer buskigt och stadigt och blir cirka 1,2 meter hög.

’Wrams Gunnarstorp’ är en så kallad hitteros som fått sitt namn efter slottet där den ursprungligen växte. Rosen kan användas både som buske och klätterros eftersom den kan bli över 3 meter i södra delarna av landet. Blommorna är vackert skålformade, rosa med en lila skiftning och fint doftande. En frisk ros, härdig till zon 4.

'Ole’ är årets joker som, trots sitt skandinaviska namn, kommer från University of Minnesota i USA. ’Ole’ blir en 70 centimeter hög och bred buske som översållas av små, dubbla rosor i ljusrosa som bleknar till vitt. Blomningen är kontinuerlig ända fram till hösten. Rosen är mycket frisk och bör vara härdig till zon 5.

Vilken eller vilka av dessa rosorna skulle du vilja ha i din trädgård, kolonilott eller täppa? Det är ju nästan omöjligt att välja!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB