APRIL
April – en händelserik månad i trädgården
April är en händelserik månad i trädgården. Trädens knoppar har börjat svälla och lökväxternas frodiga grönska tränger igenom vinterns lager av döda löv och gult gräs. Förtröstansfulla röda pionknoppar dyker upp och lovar att det faktiskt ska bli sommar igen.
Nu är det mycket att göra, småplantor ska omskolas och avhärdas, kökslandet göras i ordning och nyplanterade fruktträd beskäras. Det finns alltid nya uppgifter som väntar; ibland kan det kännas överväldigande men ändå så meningsfullt. I april planteras grunden till sommarens överflöd, och de sysslor som utförs nu bestämmer ofta hur lyckat året blir i trädgården. Den som vill fördjupa sig i vad som skedde förra månaden kan läsa vidare här: MARS.
Trädgårdsarbetets mening och glädje
När jag går i trädgården och gräver och krattar undrar jag vad som egentligen gör trädgårdsarbetet så stimulerande. Att stoppa ner små frön i jorden och se dem gro får en att känna sig delaktig i kretsloppet på den här planeten, det vet jag. Dagens ökande trädgårdsintresse är säkert ett resultat av större medvetenhet om miljöns och livets känslighet på jorden. Våra sinnen stimuleras av trädgårdens färger och former, men det finns något djupare också – något som binder oss både bakåt i tiden och framåt i förhoppning.
Trädgården som inre landskap
Den tyske psykoanalytikern Ruth Amman liknar själen vid en trädgård där olika känslor växer likt spirande blommor. Ofta projicerar vi de här livskänslorna på växterna i trädgården. Är du en blyg viol? Eller en robust prästkrage? Det kanske inte är för inte vi har älsklingsblommor. Ruth Amman har fler liknelser. "I trädgården beskär vi de träd och buskar som skjuter i höjden för att de ska växa sig kraftiga och bära mer frukt, och ogräset rensar vi bort för att de efterlängtade växterna ska få mer utrymme att utvecklas. På samma sätt måste vi också avgränsa fantasi och kreativa idéer för att kunna förstå och odla dem." (Ur "Drömbild: Hus")
Är det därför jag blir så harmonisk och klartänkt när jag arbetar i trädgården? Rensar jag omedvetet bland tankar och känslor i mitt inre samtidigt som jag rensar i trädgårdslandet? Kanske är det just denna parallella process som gör att trädgårdsarbete både kan kännas tröstande och utvecklande, som om yttre ordning samtidigt skapar inre ro. Men trädgården är ju inte bara arbete, utan vila och avkoppling också. Och kontemplation och möjlighet till eftertanke. Är det inte just eftertanke vi behöver, vi nutidsmänniskor, efter allt vårt skapande, producerande och kreerande?
Trädgården som en plats för vila
"Att sitta i en trädgård, det är en dröm, drömmen om att vila och koppla av efter dagens arbete, efter veckans arbete eller när livsverket är fullbordat." Så skriver Gabrielle Tergit i inledningen till boken "I pionernas tid" som handlar om kulturhistorien kring trädgårdens blommor. Hon påminner oss dessutom om att ordet paradis kommer från persiskan och betyder just trädgård. Och visst är det väl i viss mån små paradis vi vill skapa åt oss i våra trädgårdar – ett ställe att dra sig tillbaka till, där vi kan finna ro mitt i vardagens tumult.
Dramats plats i trädgårdslivet
Men att trädgårdsodling därmed skulle vara någonting idylliskt och världsfrånvänt vill jag inte hålla med om. Trädgården är en plats där det utspelas dramatik och äventyr, en plats där livets villkor ständigt omförhandlas i det lilla. Här försiggår en kamp på liv och död, både bland växter och djur. Somliga trängs undan och kvävs till döds medan andra växer sig frodiga. En del äts upp och andra äter upp. Det döda förmultnar och blir till nytt liv igen. Till och med i den stillsamma aprilträdgården ruvar dramatiken, ständigt närvarande under ytan.
Denna dramatik kallas livet och utspelar sig i det tunna yttersta jordskorpeskikt som även vi människor är så beroende av. Det är denna bräckliga balans mellan ordning och kaos, arbete och vila, som gör trädgården så unik – och kanske är det därför vi längtar dit, månad efter månad.
Läs också om vad som var aktuellt MARS för att se hur odlingsåret utvecklas, steg för steg.