Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äpple 'Fredrik'

Den nya svenska äpplesorten 'Fredrik' - nu certifierad och E-märkt! Äpple 'Fredrik' är en ny frisk och skrovresistent sort som kommer att bli populär i våra trädgårdar. Träd av 'Fredrik' har funnits till försäljning i något år redan, men nu har den blivit en certifierad och E-märkt sort.

Från E-planta

Att få fram en ny äpplesort tar många år - från befruktning, sådd av kärnor, plantering av fröplantor och väntan på att träden skall ge frukt. Sedan ska frukterna jämföras med andra sorter, de bästa väljas ut, förökas i plantskolor och slutligen testas för plantburna sjukdomar. Ja, det tar nästan en hel generation.

Den nya sorten 'Fredrik' från Balsgård har tagit sig hela den här långa vägen och får nu ett E-märke efter sortnamnet. Det innebär att ursprunget är garanterat och sjukdomscertifierat efter Jordbruksverkets regler.

Virolog Gunilla Åhman, Scan Bi, skriver så här om certifieringen:

Äpplesorten Fredrik är nu certifierad! Det innebär att den är testad och befunnen fri från alla skadegörare som kan följa med förökningsmaterialet, i synnerhet virus. För att en äpplesort ska kunna garanteras vara virusfri, räcker det inte med tester i laboratorium och växthus. Material av sorten måste dessutom ympas på speciella indikatorträd på friland, som sedan observeras under minst fem år innan man kan vara säker på att sorten är helt frisk.

Certifiering av äpple är alltså ett långvarigt och kostsamt arbete, men det lönar sig! Ett virusfritt äppleträd växer bättre och bär frukt redan som ungt träd, är vinterhärdigare och mer motståndskraftigt mot skorv, kräfta och mjöldagg. Det ger också mer och vackrare frukt som kan lagras längre.

Läs mer om certifierade fruktträd på www.eplanta.com

Äpple 'Fredrik' E

Selektion: Korsning med Aroma som ena föräldern.

Fruktkvalitet: Frukten är knappt medelstor, rundad, gulgrön med orangeröda strimmor. Bra konsistens med mild och aromatisk smak. Smaken påminner om ' Aroma' men är lite mera kryddig.

Mognar: Frukten plockas i slutet av september och är ätmogen någon månad senare men kan lagras till mars-april.

Avkastning: Mycket riklig fruktsättning. Frukten bör gallras om större frukter önskas.

Växtsätt: Trädet har relativt långa grenar och växer medelstarkt.

Sjukdomar: Resistent mot skorv, motståndskraftig mot övriga sjukdomar.

Övrigt: Dessertäpple särskilt lämpad för fritidsodling. Har vunnit flera smaktester och gett mycket goda resultat i ekologiska odlingsförsök.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB