Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snälla äpplet Allgott!

Nästan alla längtar väl efter att sätta tänderna i höstens första, saftiga, aromrika, svenska äpplen? Nej, inte riktigt alla. Det finns nämligen människor som tyvärr inte KAN äta färska äpplen hur gärna de än skulle vilja. Det handlar om äppelallergikerna!

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

För att ge även dessa personer en möjlighet att sätta tänderna i ett saftigt och gott äpple, försöker forskare och växtförädlare på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Balsgård, beläget strax norr om Kristianstad, att hitta ’snällare’ äpplen. För några år sedan kunde dessa forskare presentera en helt nyligen framkorsad och ännu inte officiellt namngiven sort. Smeknamnet är tills vidare ALLGOTT eftersom den har ovanligt låg halt av Mal d 1-proteinet*, och i vissa försök visat sig vara mindre allergiframkallande än vanliga äpplen.

Innan forskarna på SLU Balsgård kan lansera Allgott för en större grupp konsumenter, måste de vara vara riktigt säkra på hur bra Allgott är just för allergiker. Vilket betyder att fler människor med äppelallergi måste få provsmaka både Allgott och en jämförelsesort.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Allgott mognar i månadsskiftet augusti-september, och smaktesterna påbörjas omedelbart därefter. Provsmakningarna kommer att utföras på sjukvårdens allergimottagningar runt om i Skåne, där man ska noga dokumentera utfallet av dessa smaktester.

Allergiker sökes!

Inom projektet söker man därför nu kontakt med äppelallergiker som är villiga att delta i dessa försök.

Kontakta SLU Balsgård, 044-26 58 02, eller hilde.nybom@slu.se, så får ni mera information. Och visar det sig att ni tål att äta Allgott – ja då kan ni räkna med att få en rejäl påse färska äpplen nästa år!

Fakta

I norra och centrala Europa, där björkpollenallergi är vanligt, blir många pollenallergiker även överkänsliga mot äpple. Detta beror på att äpple innehåller ett protein, Mal d 1, som liknar ett vanligt allergiframkallande protein i björkpollen, Bet v 1. Denna likhet gör att antikropparna mot björkpollenallergenet även binder till Mal d 1-proteinet i äpple.

Resultatet blir klåda och svullnad i läppar, gom och svalg efter att man ätit färska äpplen. Inte trevligt alls! De flesta äppelallergiker får därför nöja sig med att äta äppelmos. Äppelallergi medför alltså att många svenskar undviker att äta färska äpplen och på så sätt går miste om en hel del nyttigheter som mineraler, vitaminer och antioxidanter – samt den goda smaken!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB