Snälla äpplet Allgott!
Allgott – Ett äpple för allergiker
Färska äpplen är för många en självklar del av en sund kost, men för den stora grupp människor som lider av äppelallergi är de ofta helt förbjudna. För att även ge dessa personer möjligheten att njuta av ett saftigt och smakrikt äpple, arbetar forskare och växtförädlare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Balsgård, strax norr om Kristianstad, med att ta fram just 'snällare' äpplen.
För några år sedan presenterades resultatet av detta arbete: en ny, ännu inte officiellt namngiven äppelsort som tills vidare går under arbetsnamnet Allgott. Denna sort har, enligt de första analyserna och smakproven, ovanligt låg halt av det allergiframkallande proteinet Mal d 1. I vissa försök har Allgott visat sig orsaka betydligt mildare allergiska reaktioner än traditionella äppelsorter, vilket öppnar nya möjligheter för personer med äppelallergi att återigen kunna njuta av färska äpplen.
Vad orsakar äppelallergi?
Särskilt i norra och centrala Europa är björkpollenallergi vanligt förekommande, och det är därför många pollenallergiker även utvecklar en känslighet för äpplen. Orsaken är att äpple innehåller proteinet Mal d 1, vilket liknar det kraftigt allergiframkallande proteinet Bet v 1 i björkpollen. Immunförsvaret hos dessa personer reagerar alltså även på Mal d 1, vilket leder till besvär som klåda och svullnad i munhåla och svalg efter intag av färska äpplen – känt som oralt allergisyndrom.
Allgott och dess fördelar
- Låg halt av Mal d 1: Allgott innehåller mycket låga nivåer av Mal d 1-protein, vilket kan göra det betydligt mindre allergiframkallande än vanliga äppelsorter. Inledande tester visar att många allergiska personer upplever mildare eller inga symptom alls vid förtäring av Allgott jämfört med sorter som Discovery.
- Variation i allergenhalt: Forskningen vid SLU har dock visat att halten av allergenet Mal d 1 kan variera från år till år beroende på yttre faktorer såsom väder, odlingssätt och lagringsförhållanden. Därför krävs fler tester innan forskarna säkert kan säga att Allgott alltid är tryggt för allergiker.
- Jämförelser mellan sorter: Vid sidan av Allgott har SLU även studerat andra äppelsorter, där exempelvis Gyllenkroks Astrakan och Åkerö visat sig innehålla mycket mer Mal d 1 än lågrisk-sorterna Mio, Boskoop, Gloster och Allgott.
Pågående forskning och tester
Innan Allgott kan erbjudas till en bredare konsumentgrupp måste forskarna på SLU Balsgård vara helt säkra på hur pass väl Allgott tolereras av allergiker. Detta kräver att fler personer med verifierad äppelallergi deltar i kontrollerade smaktester där Allgott jämförs med en traditionell sort. Skördetiden för Allgott infaller vid månadsskiftet augusti-september, varefter testomgångarna startar. Testerna genomförs i nära samarbete med sjukvårdens allergimottagningar runtom i Skåne, där alla reaktioner dokumenteras noggrant.
Vem kan delta?
Just nu söker projektet kontakt med personer med äppelallergi som vill delta i prövningarna. Genom att själv vara med och testa Allgott bidrar man till utvecklingen av framtidens allergivänliga äpplen, och som deltagare har man dessutom möjlighet att få en ordentlig påse färska Allgott-äpplen följande säsong – förutsatt att man tolererar sorten.
Intresserad? Kontakta SLU Balsgård på telefon 044-26 58 02, eller via e-post till hilde.nybom@slu.se, för mer information om projektet och hur du går tillväga för att anmäla intresse.
Fakta & praktiska råd
- Skalet på äpplet har vanligtvis högre koncentration av allergenet än själva fruktköttet.
- Nyskördade äpplen tenderar att innehålla något mindre Mal d 1 än äpplen som lagrats länge, men lagring under vissa förhållanden kan också minska mängden allergen.
- Allergin drabbar många svenskar och innebär förlust av både nyttigheter och smakupplevelse eftersom man ofta tvingas avstå från färska äpplen och istället får nöja sig med exempelvis äppelmos.
Sammanfattning
Allgott representerar en viktig svensk satsning på att utveckla ett "snällare" äpple för allergiker. Resultaten så här långt är lovande, men fortsatta studier och fler deltagare behövs innan sorten kan lanseras brett till konsumenter med äppelallergi. Initiativet innebär ändå en stor möjlighet, eftersom många som tidigare tvingats undvika färska äpplen framöver kan få chansen att åter njuta tryggt av svenskodlade, färska äpplen.