Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Penséer

Penséer tinar en frusen trädgårdssjäl

Penséerna är som skapta för oss nordbor. Precis när vintern börjar bli plågsamt lång och trist står de där i butiker och plantskolor. Stora och mini, färgrika och pigga. Och viktigast av allt - köldtåliga som få!

Vi välkomnar dem varmt och presenterar både klassiska sorter och spännande nyheter för våren 2009.

Massverkan och kontraster
När penséerna intar trappan till entrén börjar äntligen en ny säsong i trädgården. De är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, endast fantasin sätter gränser.

Många plantor av samma färg eller nyans ger härlig massverkan som vi alla kan skapa tack vare penséernas rimliga priser. Ett kärl till bredden fyllt av vitblommande penséer väcker strålande uppmärksamhet mot vårvinterns brungrå toner.

En äkta känsla av vår ger en kruka eller korg där penséer samsas med vårlökar av lika slag. Några pärlhyacinter bland milt rosa eller violett blommande penséer ger ett på samma gång livfullt och harmoniskt intryck. Tänk på att kontrasterande färger och former lyfter fram varandra!

Välj, vraka och botanisera

Penséer, Viola x wittrockiana, och minipenséer, Viola Tricolor-Gruppen, erbjuder ett fantastiskt brett spektrum av färger och variation i blomstorlek och form.

Välj gärna dina gamla favoriter men låt dig också inspireras av sortrikedomen och av vårens nyheter i penséernas värld av blommor.

Penséer - vårens budbärare
De första växterna som går att plantera utomhus på våren är penséerna, Viola x wittrockiana, och minipenséerna, Viola Tricolor-Gruppen.

Penséerna inleder utplanteringssäsongen och äntligen kan man få komma ut i trädgården igen, även om det i början kanske bara blir en kruka vid trappan som ska planteras.

Penséer finns i en mängd olika sorter och alla klarar några minusgrader om en frostnatt skulle komma efter att man har planterat ut dem. Har penséerna blivit utsatta för frost slokar de på morgonen men sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.

De svenska odlarna har ett fantastiskt brett sortiment av penséer som bara väntar på att få komma ut till trädgårdsbutikerna runtom i Sverige. I odlingarna finns allt från minipenséer, med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 cm.

Färgskalan är bred med nyanser från vitt till mörkt purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer med eller utan öga i blomman.

Penséerna trivs i sol till halvskugga och passar utmärkt att kombinera i vackra arrangemang tillsammans med andra vårblommande utplanteringsväxter och lökblommor.

Använd en planteringsjord av bra kvalité vid utplanteringen. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Vi har valt ut några sorter som vi beskriver mer ingående inför våren 2009:

Viola x wittrockiana 'Cats' är en storblommig, frisk sort som har effektfulla unika mörka ådringar, så kallade "morrhår", i blomman som gör den mycket attraktiv. Sortgruppen 'Cats' finns i sex olika färgkombinationer som alla har lång blomningstid.

Viola x wittrockiana 'Violet & White' (tillhör Delta-Gruppen) är en nyhet för 2009 som har en blomma i violett och vitt med ett mörkt, spretigt öga som varierar i teckningen och gör varje blomma unik. Delta-gruppen har massor av läckra färger och alla växer enhetligt. De är kompakta i sitt växtsätt och de stora blommorna bärs upp på korta stjälkar.

Viola x wittrockiana 'Frizzle Sizzle' har en medelstor läcker blomma med tydligt krusade blad som får blomman att likna en cancankjol. Är en vädertålig sort som blir ca 20 cm hög. Finns i gult, blått samt i en mixad variant som består av massor medläckra färgkombinationer.

Viola Tricolor-Gruppen 'Valentine' är en rikblommande, romantisk minipensé som har blommor i crèmevitt med hallonrosa kant. 'Valentine' blommar tidigt på våren och växtsättet håller sig kompakt under hela säsongen.

Viola Tricolor-Gruppen 'Mickey' är en småblommig pensé där de två översta blombladen är mörkt purpurfärgade, nästan svarta, liknande öronen på en välkänd tecknad mus. Resten av blomman är vit med purpurfärgad kant och med tydliga mörka streck i mitten. 'Mickey' har en jämn och riklig blomning och även här är växtsättet kompakt.


Penséer i krans


Pensé i vitt och svart


Penséer planterade i vedhögen
Foto: Blomsterfrämjandet


Småblommiga penséen 'Valentine'


Storblommiga penséen 'Cats'


Småblommiga penséen 'Mickey'
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems


Fransig mellanstor pensé Frizzle Sizzle 'Blue'


Storblommiga penséen 'Violet and White'
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB