Äntligen april!
I trädgården finns mycket att göra
Äntligen är april här, och vårens starka ljus väcker både oss och våra trädgårdar! Nu är tiden då allt sätts igång, och det är ofta mycket att stå i, men den riktiga trädgårdsglädjen vaknar när knoppar brister och grönskan återvänder. Många av tipsen nedan är inspirerade av Sylvia Svensson på Odla.nu.
Vårens färgsprakande start
Har du redan några gulblommande buskar på en synlig plats till vårglädje? Om inte, passa på att plantera några just nu i vår—det ger den tidigaste blomprakt du kan tänka dig. Gulblommande favoriter att satsa på är till exempel forsythia, mahonia, ginst, kerria, guldazalea eller körsbärskornell. Missa heller inte trollhassel, som gläder redan i februari–mars om den står i ett lugnt, soligt läge. Läs mer om passande sorter hos April månads trädgårdstips.
Förnya och plantera
Under vintern kanske du skissat på förändringar eller nya planteringar—nu är det dags att förverkliga planerna! April är den perfekta planteringsmånaden för de flesta buskar, häckar och träd. Särskilt barrotsplantor måste gå i jorden innan de brister ut i löv; vänta inte för länge om du vill hinna.
Har du fruktträd som behöver korspollineras? Om det saknas grannar med rätt sorter, kan du ympa in nya sorter i ditt eget träd. April är en utmärkt tid för ympning, särskilt för barkymp. Ett annat knep är att låna in en blommande kvist från en vän och ställa den i vatten intill ditt träd så att bin enkelt flyger mellan blommorna—det kan ge större fruktskörd!
Ska du plantera nya växter? Glöm inte att de mest populära fröerna och sommarblommande knöl- och lökväxterna snabbt kan ta slut på plantskolorna. Se till att vara ute i god tid, och förvara växterna skyddade i växthus eller frostfritt tills det är dags att plantera ut.
Gräsmatta och bäddar
Passa också på att gå igenom gräsmattan. Kratta försiktigt bort dött gräs och mossa, men undvik alltför hårdhänt behandling så du inte skadar rötterna. Vid eventuella mögelangrepp – avlägsna det döda och så om där det behövs, gärna med särskilda gräsfröblandningar för reparation.
Vill du få dina jordgubbsplantor att blomma tidigare? Täck några plantor med fiberduk och ta bort den när blomningen börjar, så att bina kommer åt. För att locka igång rabarbern tidigt, täck den med en svart hink—då blir stjälkarna extra möra.
Vårstäda trädgården: Täckningen på lökväxterna kan tas bort så att de får luft och ljus, men låt övervintringsskyddet vara kvar på känsliga perenner tills tjälen släppt. Dela för stora perenner nu, speciellt höstblommande sorter.
Ska du flytta eller nyplantera barrväxter? Gör detta nu på senvåren när jorden blivit tjälfri, alternativt vänta till tidig höst för bästa rotutveckling.
Har du damm eller vattenarrangemang? Då är det dags att starta filtret och göra rent, så vattnet blir klart inför säsongen.
Gödsla och kalka!
För bästa blomprakt nästa år, gödsla dina lökväxter direkt efter blomningen med naturgödsel, benmjöl eller speciell lökgödsel. Klipp av avblommade stjälkar—de stjäl näring. För smålökar som ska sprida sig (som scilla, snödroppar och vissa tulpaner) låter du fröna sitta kvar och mogna så fyller de långsamt på med nya blommor.
Gödsling och vårförberedelse
Nu är det hög tid att grundgödsla hela trädgården, också gräsmattan. Fleråriga grönsaker, bärbuskar och fruktträd ska också få sin giva så fort snön är borta och marken torkat upp. Kalk behövs så tidigt som möjligt—gärna redan medan det ligger snö.
Gräsmattan gödslas när snön smält; om du låter gräsklippet stanna kvar vid varje klippning får du extra näring och minskar behovet av konstgödsel. Men klipp ofta, så att det inte blir för tjockt lager och kväver gräset.
Kolla även komposten. Vänd runt med grep och bred ut färdig humus i rabatter och runt träd. Passa på att fylla på rabatterna med ny jord där det behövs och tryck tillbaka rötter som ”klivit upp” ur marken under vintern. Lägg på täckmaterial så rötterna skyddas från vårsolen.
Klipp till!
Nu kan du klippa ner perenner och prydnadsgräs, men spara några centimeter så det finns skydd åt nya skott. Klipp också bort risiga grenar på vinbärsbuskar och fjolårets torra hallon- och björnbärsskott, innan bladen spricker ut. Glöm inte att koppla stöd till buskar och bär innan växtligheten blir tät.
Rosorna klipps ”när björkarna har musöron”, då ser du vad som är levande. På busk- och rabattrosor – klipp över ett utåtgående öga, på klätterrosor vill man kanske ha smalare uppbyggnad och då klipper du över ett inåtgående öga istället.
Tips för beskärning
- Gör rena snitt med vass sekatör
- Klipp alltid ovanför ett yttre blad eller öga
- Ta bort döda, sjuka och svaga grenar först
Jaga odjur och elände
Ta hand om svartvinbärsbuskarna och letar efter gallkvalster: onormalt stora knoppar plockas bort och bränns, de innehåller mängder av ägg! Får du pingborre- eller ollonborrelarver i gräsmattan, pröva biologiska bekämpningsmedel eller nematoder (läs mer via Svenska Predators & Lindesros hemsida).
Glöm inte snigeljakt—ju fler småsniglar du hinner plocka nu, desto mindre skada senare. Håll också koll på liljebaggarna och plocka dem när de är som trögast på morgonen—det är värt jobbet för att slippa angrepp senare.
Var vaksam mot ogräs—börja rensa, särskilt fröogräs, så snart det kikar upp, då är det lätt att dra upp med rot när jorden är mjuk. Flitigt rensande nu sparar tid senare under säsongen. Luckra upp ytan regelbundet med klohacka så trivs dina planteringar ännu bättre. Undvik att störa jordens mikroliv onödigt mycket.
Marktäckning & ogräsekologi
Vill du minska rensningen? Lägg ut marktäckande material eller plantera tätväxande, marktäckande perenner under buskar och i rabatter. En bonus är att jorden håller sig fuktig och varm längre vilket gynnar både nyplanteringar och gamla trotjänare.
Ta hand om ogräset ekologiskt—varför inte äta upp späda nässlor, maskrosblad och kirskål? De är delikata i soppor, plättar och som vårgrönska i salladen!
Och så så!
När jorden är varm och torr nog, kan du börja så frön av tåliga grönsaker som rucola, morötter, rädisor, dill, palsternacka, spenat, svartrot, persilja och sättlök. Prova något nytt: färgglad plocksallad, snabbväxande babymorötter eller