April månads trädgårdstips
Ekologisk Odling: Principer och Praktik
Texten av Göran Lindeberg beskriver grundläggande principer för ekologisk odling, en metod som fokuserar på långsiktig hållbarhet genom att odla utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Dessa råd är lika relevanta idag för dig som vill odla hemma eller göra försök med ekologiskt jordbruk.
Förberedelse av jorden
När du sår ska jorden fortfarande vara fuktig och samtidigt varm, minst 10 grader. Området du väljer bör vara fritt från rotogräs, vilket är extra viktigt vid försök med ekologisk odling. Gör enligt instruktionen: GRÄV INTE! Rör jorden så lite som möjligt – se bild på – och använd ett finger för att göra en liten fåra där du myllar ner fröna. Först ska dock alla övervintrade ogräs tas bort för bästa resultat och för att undvika konkurrens om näringen i jorden.
Sådd och vattning
Det är viktigt att inte så för djupt. En bra tumregel är att så på ett djup av två till tre gånger fröets längd (). Om det har varit torrt länge och jorden torkat ut kan du vattna försiktigt direkt i botten på såfåran innan sådd. Det ger en stabil fuktgrund utan att blöta ner för mycket.
Näring och gödsling
GÖDSLA INTE! Det finns tillräckligt med näring i jorden för att täcka plantornas behov de första veckorna (). Ekologisk odling bygger på att utnyttja den naturliga näringen i jorden och det mikroliv som redan finns där, vilket ger ett hållbart kretslopp.
Praktiska tips
Ett klassiskt knep är att blanda i rädisfrön i raderna med rödbetor eller morötter, då får du en tidig första skörd när du gallrar plantorna (). På så sätt utnyttjar du ytan effektivare och får snabbare resultat på det du sår.
Ekologisk odling i Sverige
Ekologisk odling upptar idag runt 15–20 procent av odlingsytan i Sverige och har under de senaste åren stagnerat något, särskilt i slättbygder. Trots det finns ett fortsatt intresse från både konsumenter och odlare, eftersom ekologisk odling gynnar miljön genom ökad biologisk mångfald, bättre mikroliv i jorden och mindre användning av kemikalier. Utmaningarna är bland annat något lägre skördar och större arbetsinsats, men de miljömässiga vinsterna är stora.
Sammanfattning
Lindebergs råd – att så när jorden är fuktig och varm, så på rätt djup, undvika att gödsla och istället nyttja jordens egen näring samt att blanda in rädisfrön – är beprövade tips som stämmer väl överens med ekologiska principer. Genom att följa dessa råd (och se bilderna för extra stöd) kan du lyckas med ekologisk odling hemma och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.
Lycka till med sådden!