Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äntligen

Äntligen har vi fått upp grönsakerna! Jag och svärmor tog en heldag och skördade. Tyvärr skulle det naturligtvis regnas en massa den dagen, så vi höljde oss i regnkläder, grabbade tag i skördekorgarna, sprang ut, ryckte upp kålrötter och morötter, och sprang in igen.

Skördetid i oktoberregn

Egentligen gjorde det inte så mycket att det regnade, eftersom det faktiskt är så att det största jobbet när man skördar inte är att få upp godsakerna ur landet, utan att ta hand om dem inför vinterförvaringen. Jag tror jag tillbringade halva dagen med att skala och rensa kålrötter. Herregud, varför sådde vi så mycket kålrötter? Det blev kring 10 liter skalade och skurna, och minst lika mycket avfall till komposten. Men förvällda och frysta lovar de gott inför vinterns smaskiga kålrotslådor!

Lagring av rotfrukter – mina bästa knep

När det gäller lagring av rotfrukter har jag provat mig fram. Morötterna var rätt så fina, faktiskt. Mycket mindre gröna nackar än förra året, antagligen tack vare täckodlingen—det är så mycket enklare att slänga på litet gammalt hö än att hålla på och kupa upp jord. För att morötterna ska hålla sig längre brukar jag lägga dem i en hink med sågspån, täcka med en plastkasse och ställa ner i potatiskällaren. Jag har hört att morötter vill ha det lite fuktigare än potatis för att inte mjukna, så jag hoppas att hinken och plastpåsen håller kvar fukten, samtidigt som sågspånen jämnar ut och förebygger att de ruttnar. Man kan även använda sand i stället för sågspån. För den som inte har källare går det också bra att förvara morötter på en kall, mörk veranda i en papplåda med sand eller tillfälligt i kylen – även om det förstås är något mer platskrävande. Nåja, det var inte så många i alla fall, så de är nog uppätna inom kort.

Så lyckas du med källarförvaring och ”stukan”

Purjon var fin, den största var nog 3–4 cm tjock. Jag putsade dem litet och ställde dem i en hink med sandblandad jord i potatiskällaren. Det gjorde jag förra året också, och de höll sig bra hela vintern. För den som vill ha färsk purjolök långt in på säsongen kan det vara idé att låta några stå kvar ute i landet – gärna täckta med löv, halm eller någon gammal matta om vintern blir sträng.

Ett präktigt smörkålshuvud och ett litet savoykålshuvud fanns det också kvar i landet, och de såg fräscha ut trots flera veckors frost. Vi tyckte vi var värda lite gott när vi jobbade så hårt, så svärmor lagade vegetariska kåldolmar av dem. Hon fräste finhackade grönsaker av alla slag och blandade med kokt ris och persilja. Sen förvällde hon de största kålbladen, rullade in blandningen i dem och brynte dem i stekpannan. Sedan fick de ligga i ugnen ett bra tag och gosa i en tomatsås. Smaskens, och jag har några kvar i frysen till lunchpaket!

För chanser till längre lagring av rotfrukter, som kålrötter eller palsternacka, är det viktigt att förvara dem svalt och mörkt—helst nära 0 grader men utan att de fryser. Se till att det finns lagom mycket fukt, så det inte blir för torrt men inte heller för blött. Ett tips är att ventilera lagringsutrymmet då och då för att motverka mögel. Har du stora skördar av till exempel morot, går det faktiskt att göra en traditionell ”stuka” utomhus; ett lager rotfrukter på marken täcks med halm och jord – men det kräver förstås lite planering och passande klimat.

Höststädning och känslan av första snön

Nu är det "bara" höststädningen kvar i landet: riva upp allt som finns kvar, gräva ner gödsel och kompost, bygga upp en ny komposthög, täcka övervintrande kryddväxter och stuva undan redskap och krukor. Men just idag ligger det faktiskt ett tunt snötäcke på marken, vår första snö om man inte räknar slasket som kom förra veckan. Jag vet inte riktigt om jag ska säga "Äntligen kom snön" eller "Vänta litet, jag är inte riktigt klar ännu"... Men mest känns det som "Äntligen!" tycker jag, jag började bli rätt less på blöta löv och lera.

Vill du läsa mer om odlingssäsongen och tips kring att ta tillvara skörden? Läs också Försmak av skörden.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB