Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äntligen

Äntligen har vi fått upp grönsakerna! Jag och svärmor tog en heldag och skördade. Tyvärr skulle det naturligtvis regnas en massa den dagen, så vi höljde oss i regnkläder, grabbade tag i skördekorgarna, sprang ut, ryckte upp kålrötter och morötter, och sprang in igen.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Tisdagen den 20 oktober 1998

Egentligen gjorde det inte så mycket att det regnade, eftersom det faktiskt är så att det största jobbet när man skördar inte är att få upp godsakerna ur landet, utan att ta hand om dem inför vinterförvaringen. Jag tror jag tillbringade halva dagen med att skala och rensa kålrötter. Herregud, varför sådde vi så mycket kålrötter? Det blev kring 10 liter skalade och skurna, och minst lika mycket avfall till komposten. Men förvällda och frysta lovar de gott inför vinterns smaskiga kålrotslådor!

Morötterna var rätt så fina, faktiskt. Mycket mindre gröna nackar än förra året, antagligen tack vare täckodlingen. Det är så mycket enklare att slänga på litet gammalt hö än att hålla på och kupa upp jord. Jag lade mina i en hink med sågspån, täckte med en plastkasse och ställde ner i potatiskällaren. Jag har hört att morötter vill ha det litet fuktigare än potatis för att inte mjukna, så jag hoppas att hinken och plastpåsen ska hålla inne fukten, samtidigt som sågspånen ska utjämna fuktigheten litet så att de inte ruttnar. Nåja, det var inte så många i alla fall, så de är nog uppätna inom kort.

Purjon var fin, den största var nog 3-4 cm tjock. Jag putsade dem litet och ställde dem i en hink med sandblandad jord i potatiskällaren. Det gjorde jag förra året också, och de höll sig bra.

Ett präktigt smörkålshuvud och ett litet savoykålshuvud fanns det också kvar i landet, och de såg fräscha ut trots flera veckors frost. Vi tyckte vi var värda litet gott när vi jobbade så hårt, så svärmor lagade vegetariska kåldolmar av dem. Hon fräste finhackade grönsaker av alla slag, och blandade med kokt ris och persilja. Sen förvällde hon de största kålbladen, rullade in blandningen i dem och brynte dem i stekpannan. Sedan fick de ligga i ugnen ett bra tag och gosa i en tomatsås. Smaskens, och jag har några kvar i frysen till lunchpaket!

Nu är det "bara" höststädningen kvar i landet: riva upp allt som finns kvar, gräva ner gödsel och kompost, bygga upp en ny komposthög, täcka övervintrande kryddväxter och stuva undan redskap och krukor. Men just idag ligger det faktiskt ett tunt snötäcke på marken, vår första snö om man inte räknar slasket som kom förra veckan. Jag vet inte riktigt om jag ska säga "Äntligen kom snön" eller "Vänta litet, jag är inte riktigt klar ännu"... Men mest känns det som "Äntligen!" tycker jag, jag började bli rätt less på blöta löv och lera.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB