Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Försmak av skörden

Tisdagen den 11 juli 2000

Nu har grönsakslandet börjat etablera sig. Grönsakerna börjar nästan kunna konkurrera ut ogräsen, och det ser faktiskt litet frodigt ut på sina håll! Och vår pålitliga broccoli "Greenia" bjuder redan på den första lilla skörden - toppbuketterna är stora som tennisbollar. Dags att skörda dem så att plantan sätter i gång med sidobuketterna.

Vitlöken har vi också tjuvstartat med litet, speciellt sorten Hamar som är betydligt kraftigare än vår "vanliga" Thermidrome. Hamar har dessutom för sig något skumt - det skjuter upp snirkliga stänglar! Blommor eller små topplökar? Den som lever får se! Har ni börjat skörda grönsaker?

Det är inte bara smakligt i grönsakslandet just nu, det är intressant också. Vi har ju två "experiment" på gång som jag berättade om i början av juni: potatisodling i hö, och gullök från frö. Potatisen tog litet tid på sig att kämpa sig upp genom det tjocka hötäcket, och vi blev nästan litet oroliga att vi lassat på för mycket. Men nu kikar de upp och växer så det knakar. Det ska bli roligt att se hur skörden blir, men någon försmak av färskpotatis blir det nog inte förrän om någon månad. Suck... jag längtar!
Lökexperimentet har visat väldigt intressanta resultat! Lökarna som jag sådde inomhus i kruka tidigt i våras gör precis samma sak som i fjol - de har slutat växa. Men, lökarna som jag sådde i varmbänkarna i april däremot, växer så det knakar! Kanske de inte hinner bli helt lagringsmogna till hösten, men vi äter dem ju helst färska. Så nästa år vet jag var jag ska så i varmbänkarna förutom broccoli: gullök och rödlök i massor! Något som jag inte lär få en försmak av på flera år är sparrisen som jag sådde i varmbänkarna i våras. Nu har jag krukat plantorna och grävt ner dem i "barnkammaren" där de ska få härda ut den första vintern. Överlever de blir det att gräva sparrissäng nästa år, vilket i vår leriga jord nog betyder att byta ut all jord mot något sandigare. Men just nu står de bara och ser exotiska ut!

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Även om experimentlustan i grönsakslandet fortfarande är stor börjar jag känna att det stabiliserar sig litet. Jag är rätt nöjd med odlingsbäddar och växtval, och behöver inte prova så där otroligt många nya sorter varje år.

Men nu har jag i stället blivit litet intresserad av den dekorativa sidan av trädgårdsarbetet. Jag vet inte så mycket ännu, utan impulsköper både det ena och det andra i perenner och buskar. Så planterar jag ut det någonstans, bara för att plötsligt komma på att det inte alls passar där. Jag har flyttat på en massa perenner i år, och en del har jag inte kunnat komma på var de hör hemma. Då får de stå i en kruka ett tag och se dekorativa ut. Som min vitbrokiga alunrot, favoriten just nu. Varje gång jag ser den, med de ljusa bladen som kontrasterar mot den mörka krukan och de skira, nästan skrikrosa blommorna, blir jag glad! Kanske en försmak av en vacker perennträdgård - fast jag misstänker att jag kommer att tillbringa många år med att flytta runt de stackars små liven innan jag blir nöjd!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Årets första broccoliskörd!


Sparrisplantor i "barnkammaren".


Favoriten just nu: vitbrokig alunrot.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB