Anlägga en trädgårdsdamm, Gräva...
Planering och Grävning av Damm
Att anlägga en damm kräver eftertanke, noggrannhet och en förståelse för både djup och vattenvolym. Det hade antagligen räckt med cirka 70 cm djup för att de fiskar vi vill ha i dammen ska kunna övervintra ordentligt. Men eftersom vi siktar på en förhållandevis liten vattenyta men ändå vill ha så stor vattenvolym som möjligt, är det enda sättet att göra dammen djupare.
Det är särskilt viktigt om man vill hålla mer känsliga arter eller koi, då rekommenderas ofta ett djup på 100–120 cm, så att fiskarna har tillräcklig plats och bättre förutsättningar att klara vintern.
Djuphål och Nivåer
Under grävningen anlägger vi djuphål och olika nivåer. Vi kontrollmäter regelbundet dammens storlek för att vara säkra på att den inte blir för stor eller liten. Dammfolien vi använder är 4x5 meter, vilket gör den ganska otymplig att hantera. För att slippa lägga ut den hela tiden har vi klippt till två grova rep, fyra respektive fem meter långa. Genom att lägga dessa rep tvärs över hålet kan vi enkelt följa och mäta både längd och bredd samt de olika nivåerna.
Om marken är fast och stabil, som den är här, är det viktigt att inte gräva alldeles för mycket – det är annars nästan omöjligt att återställa nivåerna om man har tagit bort för mycket material.
Arbetsinsats och Material
Tidsåtgång
Det tar lite tid!
Två personer behöver räkna med ett par timmars arbete för att gräva ut en damm i denna storlek. Därefter tillkommer ytterligare ett par timmars jobb om du, som vi, vill välja ut och transportera hem lämpliga stenar för att lägga runt dammens kanter.
Val av Stenar och Tips för Kanterna
För att dammen ska smälta in naturligt i miljön rekommenderas att använda så stora stenar som möjligt till kanterna. Det är viktigt att kontrollera att stenarna saknar vassa kanter om de ska placeras direkt i dammen – detta för att undvika skador på både dammfolie och fiskar.
Fler tips och idéer om att anlägga en trädgårdsdamm hittar du här.
Ordning och Organisation
Under hela processen sorterar vi grästorvor, jord och grus i separata högar. Det gör arbetet enklare när det är dags att lägga i dammfolien och lämnar dessutom arbetsplatsen prydlig och välorganiserad.
Var Noggrann från Början
Att ha ordning på arbetet och vara noggrann under varje steg lägger en bra grund för resten av dammbygget. På så sätt säkerställer man att både planeringen och det praktiska arbetet leder till ett gott slutresultat.