Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en trädgårdsdamm

Platsen vi har valt ligger centralt placerad på tomten. Ett par meter ifrån står ett halvfärdigt lusthus där vi tänker bygga en uteplats. Härifrån ska man sen få en vidunderlig upplevelse av vår anläggning. När allt är färdigt ska dammen, lusthuset och den närmaste omgivningen framstå som en helhet.

Dammen kommer att ligga i skugga mitt på dagen, men får full sol under ett par timmar på morgonen och hela eftermiddagen. För att få en naturlig balans i vattnet, och för att växterna verkligen ska trivas bör  dammen få minst 5-6 soltimmar varje dag.

Den enda nackdelen med den placering som vi valt är de stora ekar som finns i närheten och de kommer antagligen att ge oss en hel del problem med löv i dammen under höstarna. Men ekarna är ett par hundra år och ger karaktär åt tomten och hela området så dom får nog stå kvar.

Gräsmattan har en svag lutning, ungefär en decimeter på tre meter, och det innebär att i den ena änden kommer den tänkta vattenytan i dammen att hamna ca 10 cm ovanför befintlig mark.

Det låter inte mycket, men det innebär att vi får fylla upp en del i den änden och se till att jord och sten ligger kvar ordentligt när dammen fylls på.

Markera formen

Vi börjar med att försöka lägga ut en trädgårdsslang på gräsmattan för att markera formen på dammen. Det visar sig vara hopplöst! En trädgårdsslang är säkert utmärkt för att markera formen under sommaren, men i början på april när termometern visar på 7grader är den alldeles för styv och praktiskt taget helt omöjlig att lägga ut i några mer avancerade former. Är det kallt så rekommenderar vi att man istället använder ett kraftigt rep .

När vi är något så när nöjda med formen och har kontrollerat storleken börjar vi med att gräva bort grästorvorna innanför markeringen. Vi delar grästorvorna i lämpliga bitar och sparar dem för att använda som fyllning utanför dammen, i den änden där marken är som lägst.

Ungefär en halv meter utanför "dammen" slår vi ner några spetsade stolpar. Mellan stolparna  fäster vi några snören som vi justerar tills vi fått dem vågräta.

FÖREGÅENDE SIDA- NÄSTA SIDA

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB