Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i oktober

Oktober månad – tradition, trädgård och övergångstid

Oktober månad är här. Dess svenska namn i en äldre almanacka var slaktmånad, eftersom det var den tid på året då man tidigare slaktade inför vintern och fyllde på matförråden inför den mörkaste tiden. Namnet oktober kommer av latinets ord för åtta, octo, eftersom oktober förr var den åttonde månaden i den romerska kalendern, innan januari och februari infördes. Numera är oktober årets tionde månad.

Oktober räknas till hösten, vilket enligt meteorologerna infaller när medeltemperaturen ligger under 10 grader. Månaden anses också vara årets längsta, med sina 31 dygn och en extra timme tack vare omställningen till normaltid – i år den 26 oktober återgår vi från sommartid.

Bondepraktikan och folkvisdom

Bondepraktikan säger om oktober:
Nu skall man plöja och rågen så,
med nytt vin man fasten fylla må.
Nu månd' kölden till oss skrida,
en varm kakelugn kan jag väl lida

Folkvisdom om oktober:
Om löven icke vilja gärna falla av träden, då bliver det kall vinter.
Kommer tordön i denna månad, det tecknar hårt år och stor storm.

Skiftet från sommar till höst

Nu är sommaren förbi i större delen av landet och hösten gör sig påmind även i sydligare trakter, även om sensommardagar ibland kan bjuda på värmande sol. Kvällarna är dock kalla och det är dags att ta på en varm kofta när man promenerar och kanske skådar den klart lysande planeten Mars på sydosthimlen.

I trädgården finns fortfarande mycket att upptäcka, trots att sommarens största blomsterprakt har mattats av. Många sommarblommor kämpar envist vidare tills Kung Bore kommer med nattfrost, och sena perenner blommar ännu. Fruktträd dignar av frukt, buskar och träd lyser i höstens färger, och de sista rosorna och höstlökar som krokus eller den vackra, men giftiga, nakna jungfrun bjuder på färgprakt.

Ta vara på höstens festligheter och bjud in till värmande samvaro när skymningen sänker sig! Den helige Mikaels dag firas årets första helg, den 5 oktober – utmärkt för att ordna skördefest och reflektera över årets odlingsslut. Om årets skörd varit riklig har man verkligen anledning att vara tacksam, vilket också återspeglas på Tacksägelsedagen den 12 oktober.

Arbete i trädgården – vad ska göras i oktober?

När den första nattfrosten kommer vaknar frostfjärilarna till liv. De vinglösa honorna kryper då upp längs trädstammarna för att lägga ägg i fruktträd och ädla lövträd. Har du satt limring runt trädstammen fastnar dessa insekter och skyddar träden från angrepp.

Nu är det också hög tid för den sista lökplanteringen, särskilt av tulpanlökar. Även narciss-, krokus- och andra vårblommande lökar kan med fördel planteras i krukor för senare inomhusdrivning. Ställ krukorna i en sval källare eller gräv ner dem tills det är dags att ta fram dem till våren.

Planteringar och växter

Hyacintlökar behöver 10–12 veckors vila för att hinna blomma till jul. Välj alltid kraftiga lökar och driv dem i ett hyacintglas eller sandblandad jord. Placera ljust och svalt, eller täck över löken så att den hålls mörk som inledning.

Härdiga buskar, träd och perenner kan fortfarande planteras så länge marken inte är frusen. Perenner som har brett ut sig för mycket kan delas och planteras om. Ska du flytta buskar eller småträd är det bäst att vänta tills de tappat bladen och kommit till vila.

Glöm inte att ta in alla krukväxter som varit ute på sommarvistelse – de klarar inte nattfrosten! I stället kan du skapa planteringar med höstfägringsväxter, som tål en lätt frostknäpp, eller använda vintergröna små barrväxter och ljung i höstarrangemangen för extra tålighet.

Har du färsk stallgödsel kan du nu blanda en kompost så den hinner mogna till vårbruket, eller spara den för varmkompost nästa vårvinter.

Skydd och förvaring av växter

Skydda de känsligaste växterna, särskilt rosorna, med luftig kompost, torra löv, grankvistar eller barkmylla. Undvik dock täckbark, eftersom det kan dra kväve ur marken och bilda hårda iskakor runt plantorna. Tegelpannor eller glasskivor är utmärkta som regnskydd för särskilt känsliga växter; de ska släppa igenom luft men skydda mot blöt vinterväta.

Kom ihåg att även vintergröna växter behöver vatten under torra höstar – deras barr och blad avdunstar fukt året om. Att lägga löv och ris på marken hjälper till att hålla kvar fukten och hindrar tjälen att tränga djupt.

Låt alltid lite löv ligga kvar på gräsmattan – maskarna drar ner dem och förser jorden med näringsrik humus. Samla dessutom in frön från trädgårdens blommor, förvara dem i vackra papperspåsar och ge bort som uppskattad höstgåva!

Skörd och vinterförberedelser

Vid höstgrävning i grönsakslandet är det smart att sprida ut gammal kompost och gräva ner löv för att förbättra jordens struktur. Städa undan högar av ris, gräs och brädor där sniglar kan övervintra – men titta efter om det gömmer sig igelkottar först! Bygg gärna vinterlyor eller små igelkottshus fyllda med löv och halm i skyddade utrymmen.

Ta in trädgårdsprydnader och frostkänsliga krukor – stengodskrukor tål oftast frost, men kontrollera märkningen! Rengör och reparera fågelbordet för att välkomna stannfåglarna, som nu söker sig närmare hus och trädgårdar.

Många har under hösten frossat i äpplen. Vinteräpplen ska dock alltid plockas innan frosten eller stormarna slår ned dem. De förvaras bäst svalt. Av kvitten och slån går det att koka gelé, och frostnupna rönnbär blir utmärkt till såväl gelé som vinterfågelmat. Rosornas nypon kan torkas till te eller användas till soppa när de blivit som sötast efter frosten.

Ta upp en tuva gräslök eller persilja, plantera i kruka och låt dem växa vidare på en sval, ljus plats så får du färska kryddor även under den mörka årstiden.

Glöm inte slutstädningen i växthus och trädgårdsdammar – ta bort växtrester och löv så att syreförbrukningen blir mindre när fisk övervintrar där.

Rumsväxter och dekoration

Se även över dina rumsväxter: torka eller duscha av bladen så ljuset når fram, och sätt in extra belysning om det behövs.

Njut av att göra höstarrangemang med dahlior, gräs, fröställningar och färgade löv innan frosten gör sitt. Ta upp dahliaknölarna till vinterförvaring när blasten tagit skada av frosten, och torka vackra fröställningar till vinterns buketter.

Avsluta gärna de vackra, klara kvällarna med att tända ljuslyktor och ta en promenad i skenet bland höstlöven.

Tips för oktober

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB