Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i oktober

Oktober räknas till hösten, d v s när dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader är det höst. Oktober är också årets längsta månad, 31 dygn och 1 timme, på grund av att vi återgår till normaltid denna månad. Sommartiden slutar i år den 26 oktober.

Av Sylvia Svensson

Nu är sommaren förbi i norra delen av landet och hösten gör sig påmind även i söder, där det dock ännu kan komma en och annan sommarvarm dag. Men om kvällarna smyger kylan sig på och man behöver en varm jacka när man skall ut på en kvällspromenad.

Visst finns där ännu mycket att se även i trädgården, trots att sommarens största blomsterprakt är på upphällningen. Många sommarblommor fortsätter tappert att blomma tills Kung Bore en dag överraskar dem. Sena perenner blommar ännu, dignande äppelträd står i sin prakt. Vackra höstfärgade buskar och träd lyser i kapp med gracila gräsvippor, de sista rosorna, kanske en och annan höstkrokus och den vackra men giftiga nakna jungfrun!

Man bör också ta vara på alla höstens helger och kura skymning i glada vänners lag! Tacksam har man ju all anledning att vara om skörden har varit god och sommaren blommade så fint. Ett bra tillfälle att fira är den 12 oktober, Tacksägelsedagen.

Skydda

När nattfrosten kommer, kommer även frostfjärilarna igång. De vinglösa honorna som håller till i gräsmattorna, blir befruktade. Sedan vill de lägga ägg i fruktträd eller andra ädla lövträd. För att komma upp måste de promenera uppför stammarna, men om du har satt en limring runt trädstammen, fastnar insekterna på vägen.

Kupa de känsliga rosorna med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller med barkmylla. S.k. täckbark är däremot inte att rekommendera, den drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas.

Täck också andra känsliga växter med torra, luftiga löv och grankvistar och lägg skydd mot vintervätan över sådana växter som vill ha det torrt. En tegelpanna eller en tjock glasskiva på ett par tegelstenar är utmärkt, skyddet skall vara luftigt men hindra att det regnar på den känsliga växten.

Tänk på att många vintergröna växter vill ha extra vatten, särskilt om hösten är torr. De behöver ”full tank” inför vintern. Vatten som avdunstar genom blad och barr behöver ersättas via de fuktiga rötterna. Täck marken under med torra löv så blir fukten kvar längre. Det hindrar också tjälen att gå så djupt ner.

Låt gärna lite löv ligga kvar på gräsmattan också, de blir till humus när maskarna drar ner dem i sina gångar. Det ska dock inte vara några lövdrivor, bara några enstaka löv, för gräsmattan behöver andas också.

Plantera och flytta

Dags för de sista lökplanteringarna, de med tulpaner, för de andra lökarna har väl redan vilat i jorden sedan en månad tillbaka

Du kan plantera några narciss- krokus- m.fl. lökar i krukor, som du förvarar i en sval källare, ett garage, övertäckt intill en varm husvägg eller liknande eller gräver ner lättåtkomligt i trädgården och tar fram för drivning på våren .

Det är snart dags att lura hyacintlökarna inför julen. Välj välmatade, kraftiga lökar, sådana som är framtagna speciellt för drivning. De tar 10-12 veckor på sig för att blomma så i slutet av oktober är det dags att börja. Du kan driva i ett s.k. hyacintglas eller i en kruka med sandblandad jord. Placera svalt och mörkt eller lägg en hatt på löken så att den inte får något ljus på sig förrän den har kommit upp en bit.

Härdiga buskar, lövträd och vårblommande perenner går bra att plantera ännu så länge det inte är någon tjäle i jorden.

Nu kan du dela och omplantera perenner som har brett ut sig för mycket.

Skall du flytta buskar och mindre träd så går det också bra nu så fort de har tappat bladen och gått till vila.

Du har väl tagit in alla krukväxterna från sommarbetet nu? De tål ju inte frost utan måste in innan frosten kommer. Kolla dock att ingen ohyra flyttar med in! Istället kan du nu göra en plantering med de s.k. höstväxterna som plantbutikerna erbjuder nu, de tål en liten frostknäpp utan att ta skada, men de tål inte en ihållande, rejäl frost. Men du kan ju alltid lyfta in krukorna över natten. Du kan också använda vintergröna små barrväxter till att göra arrangemang av, kanske tillsammans med ljung. Dessa tål något mer frost. Många förslag till höstkrukor hittar du här på Odla!

Jordbearbeta

Har du möjlighet att få färsk stallgödsel, så blanda en kompost av det nu, så hinner den brinna färdigt till våren. Eller använd den till en varmkompost på vårvintern!

Om du skall höstgräva i grönsakslandet så passa också på att bre ut den gamla komposten och gräv gärna ner lite löv och blast där också.

Städa och ta in

Städa bort onödiga ris- och gräshögar, brädor etc. som ev. ligger kvar på tomten så att det finns så få övervintringsplatser som möjligt för sniglarna. Men kolla så det inte finns sovande igelkottar i högarna innan du flyttar på dem! I så fall låt den högen vara kvar och lägg ev. lite extra material över.

Ordna vinterlyor för igelkottarna i torra och varma utrymmen, gärna fyllda med löv och halm, t.ex. under altangolv eller en låg trappa. Man kan kanske [tillverka ett igelkottshus], en åretruntbostad, som även är bra under sommaren, särskilt under kalla och regniga perioder. Den som vill bygga ett sådant kan läsa Igelkottbo

Ta in trädgårdens prydnadssaker som fågelbad, regnmätare m.m. som kan gå sönder under vintern, samma gäller lerkrukor som inte tål frost. Stengodskrukor skall däremot tåla frost, kolla märkningen, men vänd dem helst upp och ner också om de inte hyser några växter förstås.

Gör en slutstädning i växthuset, bär alla växtrester till komposten, töm krukorna och vattenkärlen.

Räfsa ihop det mesta av löven som har hamnat i trädgårdsdammen, annars förmultnar de och orsakar dålig lukt på våren. Särskilt viktigt om du har övervintrande fiskar i dammen, eftersom multnande löv förbrukar syre. Fiskarna kanske behöver en isvakt som håller ett andningshål öppet?

Kolla hur dina rumsväxter mår. Torka av bladen med en fuktig trasa eller duscha dem, så att dammet inte hindrar mesta möjliga ljus att komma växten till del. Ordna vid behov tilläggsbelysning i form av lysrörsarmaturer och dagsljuslampor. Det ger ett bra spektra som passar växterna och själv mår man också bra av det. Lite ljusterapi kan ju behövas i höstmörkret!

Samla och spara

Höstäpplen har vi ju frossat i länge nu, men har du även vinteräpplen i trädgården, skall dessa plockas omogna innan frosten kommer eller stormarna skakar ner och skadar dem. De skall förvaras svalt, gärna insvepta i tidningspapper e.d.

Har du äkta kvitten, så kan du pröva att koka gelé av de gula, trinda frukterna.

Slånbären får sin fulla sötma först när de blivit lite frostnupna. Har du möjlighet så plocka och gör t ex. härlig slånbärslikör av dem.

Rosorna dignar säkert av nypon som man kan göra soppa eller gelé av eller torka till te. Låt gärna frosten komma åt nyponen först, då blir de som sötast.

Du kan samla in lite frostbitna rönnbär och koka gelé till vinterns söndagsstek. Lägg också några hela klasar i frysen och plocka fram dem till glädje för fåglarna senare på vintern, när alla bären i träden redan är uppätna. Det blir en fin julklapp till fåglarna.

Du har väl samlat fröer från dina blommor? Om inte, så kanske det fortfarande finns frö kvar. Samla och spara i papperspåsar på en torr plats. Sedan kan du glädja dina vänner med egengjorda, små, söta fröpåsar som en gåbortspresent.

Om du har gräslök och persilja i grönsakslandet, kan du ta upp en liten tuva av dem och plantera i en kruka. Krukan kan du sedan ha på en sval, ljus veranda e.d. där den är lätt tillgänglig när du behöver kryddor.

Om du som jag har en ambition att alltid ha en vas med fräscha blommor på frukostbordet, hittar du säkert mycket ännu i trädgården och i naturen. Även vackra gräsvippor, fröställningar, bär och höstlöv gör sig fint i vas. Nu kan man med gott samvete frossa i dahlior innan frosten ändå snart tar dem. Knölarna måste ju tas upp för vinterförvaring allra senast när frosten skadat blasten! Läs mer om Dahliaupptagning

Torka vackra fröställningar att blanda med sommarens gladfärgade eternellblommor för alla vinterns arrangemang.

Mata

De flesta flyttfåglarna har redan sagt tack och adjö, men istället kommer alla de glada stannfåglarna fram från skogen och kollar om fågelbordet redan är framplockat. Gör rent och reparera det vid behov innan du hänger upp det. Egentligen hittar fåglarna mat så länge frosten och snön inte har kommit, men de är ju roliga att titta på och de stannar gärna hela vintern där de lär sig att hitta mat.

Njut!

Ta vara på de friska, stjärnklara kvällarna. Du kan även ordna belysning i trädgården, antingen elektriskt eller tänd några ljuslyktor. Ta en stilla månskenspromenad bland lyktorna och de höstfärgade växterna och upptäck en ny dimension i din trädgård!

Du som bor i närheten, missa inte årets Ljusfestival i Alingsås från 26 september till 2 november!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB