Aktuellt i oktober
Höstens övergång i trädgården
Nu är sommaren förbi i norra delen av landet och hösten gör sig påmind även i söder, där det dock ännu kan komma en och annan sommarvarm dag. Men om kvällarna smyger kylan sig på, och det blir allt oftare nödvändigt att ta på sig en varm jacka inför kvällspromenaden.
Trots att sommarens största blomsterprakt är på upphällningen finns det fortfarande mycket att se och glädjas åt i trädgården. Många sommarblommor blommar tappert vidare tills Kung Bore en dag överraskar dem. Äppelträden dignar, sena perenner blommar ännu, och de vackert höstfärgade buskarna och träden lyser starkt i kapp med de sista rosorna, gracila gräsvippor, kanske en och annan höstkrokus samt den vackra men giftiga nakna jungfrun.
Skördetid och kulturhistoriska högtider
Den här tiden på året är också fylld av helger och tillfällen att ta vara på skörden och umgås i vänners lag. Om sommaren varit rik och höstens skörd god har vi all anledning att känna tacksamhet. Ett fint tillfälle att uppmärksamma detta är Tacksägelsedagen, som i år infaller den 13 oktober (alltid den andra söndagen i oktober).
Tacksägelsedagens historia och betydelse
Tacksägelsedagen har sina rötter i traditionen att tacka för årets skörd; den firas med gudstjänst där man ofta lämnar in frukter, grönsaker och andra produkter från trädgården eller landet till kyrkan. Efteråt auktioneras de ibland ut till förmån för behövande eller delas ut inom församlingen, och dagen blir en stund av både eftertanke och gemenskap. Temat för dagen är tacksamhet över det livet gett, men också möjligheten att dela med sig av sitt överflöd – ett tema som passar särskilt fint i den här skördetiden. Läs mer om Tacksägelsedagens historia och betydelse här.
Skydda
När nattfrosten kommer, väcks även frostfjärilarna. De vinglösa honorna som håller till i gräsmattorna blir befruktade och vill sedan lägga sina ägg i fruktträd eller andra ädla lövträd. För att hindra dem kan du sätta en limring runt trädstammen – insekterna fastnar då på vägen upp.
Skydda känsliga rosor genom att kupa dem med luftig kompostjord, sand, torra löv, granris eller barkmylla. S.k. täckbark är inte att rekommendera, eftersom den drar kväve från jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas. Täck också andra känsliga växter med torra löv och granris, och lägg ett luftigt regnskydd – exempelvis en tegelpanna eller glasskiva på tegelstenar – över växter som vill ha det torrt under vintern.
Vintergröna växter behöver ofta extra vatten om hösten är torr. Se till att de har en ”full tank” inför vintern. Täck marken under med torra löv för att hålla kvar fukten och hindra tjälen att gå djupt ner. Några löv på gräsmattan gör bara gott – maskarna drar ner dem till humus – men undvik tjocka lövhögar så att gräset kan andas.
Plantera och flytta
Det är dags för de sista lökplanteringarna, särskilt tulpaner, medan andra lökar bör ha lagts i jorden för en månad sedan. Vill du driva hyacinter till jul, börja i slutet av oktober – sätt välmatade lökar i hyacintglas eller sandblandad jord, svalt och mörkt. Härdiga buskar, lövträd och vårblommande perenner går fortfarande bra att plantera så länge marken är tjälfri.
Nu kan du även dela och omplantera perenner som växt ut, liksom flytta buskar och mindre träd som gått i vila efter bladfallet. Glöm inte att ta in krukväxterna; de tål inte frost. Passa annars på att skapa vackra höstplanteringar med höstväxter och barrväxter – de tål ofta någon lätt frostknäpp.
Tips för flytt och plantering
- Dela perenner försiktigt och plantera om direkt
- Vattna rikligt efter flytt
- Undvik gödsel på hösten – det ger för stark tillväxt inför vintern
Jordbearbeta
Har du tillgång till färsk stallgödsel, starta en kompost nu så hinner den brinna färdigt till våren. Passa också på att sprida ut gammal kompost vid höstgrävning i grönsakslandet, och gräv gärna ner lite löv och blast.
Förbättra jorden snabbt
- Strö ut kompost i rabatter och under buskar
- Blanda ner löv i trädgårdslandet för framtida mullrik jord
Städa och ta in
Städa bort onödiga ris- och gräshögar, brädor och annat där sniglar kan övervintra – men kontrollera att inga igelkottar ligger där innan du flyttar högen! Om du vill hjälpa igelkottarna, bygg gärna ett igelkottshus eller skapa en vinterlya på en torr och skyddad plats.
Ta in prydnadssaker, fågelbad, regnmätare och keramikkrukor som inte tål frost. Stengodskrukor klarar sig oftast, men vänd dem upp och ner om de står tomma. Gör en slutstädning i växthuset; flytta växtrester till komposten och töm kärl inför vintern. Räfsa upp löv ur trädgårdsdammen för att undvika syrebrist på våren om du har fiskar.
Skötsel av inomhusväxter på hösten
Ge även dina inomhusväxter lite omtanke – torka av bladen, duscha dem och, vid behov, ordna extra ljus med lysrör eller dagsljuslampor. En dos ljusterapi gör gott både för växterna och för oss själva när höstmörkret breder ut sig.
Samla och spara
Höstens äpplen har vi frossat i länge, men vinteräpplen bör plockas omogna innan de skadas av frost. Förvara dem svalt, gärna invirade i tidningspapper. Har du äkta kvitten, slånbär eller nypon – passa på att ta tillvara dem till gelé, likör eller te. Låt gärna frosten nå nyponen för extra sötma. Plocka in rönnbär till gelé, och lägg några klasar i frysen för fåglarna när vintern kommer.
Har du inte hunnit samla frö från blommorna? Det finns kanske ännu en chans – torka och förvara i papperspåsar, och gläd dina vänner med söta hemmagjorda fröpåsar som present. Ta in gräslök och persilja för en lättillgänglig kryddträdgård även när frosten kommer.
Torka och spara för vintern
Till bordsbuketter och arrangemang passar ännu mycket från trädgård och natur – gräsvippor, fröställningar, bär och höstlöv. Passa på att njuta av dahliorna innan frosten tar dem – så här tar du upp och vinterförvarar dahlia. Torka även vackra fröställningar till vinterns arrangemang.
Mata
De flesta flyttfåglar har lämnat oss, men stannfåglarna väntar ivrigt på att fågelbordet ska återuppstå. Rengör och reparera det innan du sätter ut det. Även om fåglar ofta hittar mat innan snö och kyla kommer, är det en glädje att betrakta dem – och många stannar gärna kvar där de vet att det finns mat.
Tips för matning
- Använd osaltat jordnötssmör och fettrika frön
- Häng ut talgbollar och äpplen för mesar och trastar
- Glöm inte vatten när temperaturen tillåter
Njut!
Ta vara på de friska, stjärnklara kvällarna. Ord