Aktuellt i november
November – Vintermånad: Mörker, förberedelser och små ljuspunkter
Nu är vi framme vid årets näst mörkaste månad: november. Förr kallades månaden för Vintermånad – ett passande namn eftersom vintervädret tar över med allt fler inslag av regn, snö och slask. I folkmun lever ännu talesätt som "Om Anders braska, skall julen slaska", vilket påminner oss om hur viktiga vädertecken var förr.
November är ofta dimmig och grå, och dimman är ett av de mest karakteristiska naturfenomenen för just denna tid. Meteorologer kallar denna tjocka höstdimma för advektionsdimma. Det är när varmare och fuktigare luft möter den kalla marken som den tunga dimman bildas och kan ligga kvar länge, ibland hela dagar. Lite mer poetiskt talade man förr om älvrök – slöjor av små vattendroppar som dansar över öppet vatten när temperaturskillnaderna är stora. Älvröken gör landskapet nästan magiskt i skymningen.
Samtidigt kan vi trösta oss med att ljusare tider faktiskt väntar runt hörnet. Tills dess får vi mota bort mörkret med många ljuspunkter i hem och trädgård. Nu, när det är mindre att göra utomhus, har vi tid att läsa, planera och drömma om kommande vår och sommar, med hjälp av inspirerande bilder och texter i trädgårdsböcker, tidskrifter och på nätet.
Pynta och förbered inför advent och vinter
När marken ännu är bar – passa på att samla material för olika adventsdekorationer: mossa, grenar, rönnbär, kottar och gräs. Förvara gärna mossan och rönnbären i plastpåsar med lufthål utomhus så de håller sig fräscha, och bind vackra kransar, vinterbuketter eller girlanger till dörren och gravsmyckning. Det är lättare än du tror, särskilt om du vågar prova själv. Tips och inspiration till kransmakeri hittar du här!
Passa också på att kontrollera alla ljusslingor – det är nu du vill upptäcka trasiga lampor eller annan utrustning som behöver lagas innan det är dags att pynta trädgården på riktigt. Vad du kan göra med de där halvdana ljusslingorna där bara några lampor lyser, hittar du här: Tips om halvdana ljusslingor.
Var också kreativ! Gröp ur en pumpa och lägg i en ljusslinga – eller stick ut de fungerande lamporna genom små hål så pumpan liknar en igelkott. Om du odlar japanska lyktor (Physalis alkekengi var. franchetii): trä ett lyktfoder på varje lampa i en liten slinga och arrangera på några kvistar. Detta arrangemang passar dock bäst inomhus.
Fåglarna behöver hjälp i november
Tänk på dina bevingade vänner! Gör arrangemang med mossa, kottar, kvistar och äpplen; byt ut äpplena när de blir uppätna. Rengör och sätt fram fågelmatare när kylan slår till – och fortsätt mata hela vintern när du väl har börjat. Fåglarna klarar inte att flyga långt i jakt på mat i köld och snö. För insektsätarna finns nu nya fröblandningar såsom Weibulls Frukt- och insektsmix, eller Rödhake och Sångfågelmüsli från Wildlife Garden.
Vill du göra ännu mer kan du redan nu sätta upp extra fågelholkar som skydd mot kyla och blåst, eller samla frostbitna rönnbär till gelé – eller frys in hela klasar och ge till fåglar senare på vintern när naturens skafferi gapar tomt. Det blir en fin julklapp till fåglarna!
Skydda växterna mot vintern
De känsligaste rosorna mår bäst om du kupar dem med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller barkmylla. Täckbark är mindre bra, då den drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor. Rosariet i Göteborg använder grov sand och granruskor. Klängrosor kan behöva svepas in i säckväv. Skydda också andra känsliga växter med torra löv och grankvistar, och lägg luftiga skydd över växter som inte vill ha vinterväta.
Vintergröna växter som rododendron behöver ibland extra vatten om regnet uteblir, och när du vattnat ordentligt – täck med löv så att fukten stannar i jorden.
Har du vinstockar? Beskär dem före jul, då saven annars stiger för tidigt på våren, vilket kan få stocken att ”blöda”.
Städa och ta in – förberedd trädgård inför vintern
Se till att alla redskap är inne och rengjorda. Töm vattenslangar, fat och tunnor. Löv på gräsmattan kan finfördelas med gräsklippare och ge naturlig näring – men undvik eklöv i trädgårdskomposten, lägg dem hellre i en egen hög för långsam förmultning.
Sopa gångarna fria från hala löv (inspiration här!), rensa dammen från löv och skräp och ta bort pumpen. Ligger det fiskar i dvala så lägg gärna ett nät över dammen mot skräp och djur – och se till att vattnet inte bottenfryser, det finns "vintervakt" att köpa till dammen.
Klipp inte ner perenner i onödan – ofta är de både vackrare och bättre skyddade när de står kvar. Endast jordgubbs- och pionblad behöver tas bort för att förhindra sjukdomar.
Glöm inte att kalka om trädgården behöver det – men undvik surjordsväxterna.
Plantera och förbered för kommande säsong
Det går fortfarande att plantera tulpanlökar om jorden är grävbar – hittar du billiga lökar på rea, slå till men välj bara de som inte är torra eller mögliga. Smålökar och narcisser behöver dock hinna rota sig, så de kan planteras i kruka och övervintras frostfritt. Lövfällande buskar och perenner kan sättas så länge marken är mjuk, medan vintergröna växter väntar till våren.
För dig som vill driva fram egna julblommor är det dags att sätta amaryllis, hyacinter och tazetter – fråga när du köper hur lång tid just din sort behöver fram till blomning. Om du önskar iskonvaljer eller julrosor till högtiden kan det vara klokt att beställa i god tid. Så här gör du med iskonvaljerna.
Njut och fira november – trots mörkret!
November är inte bara mörk, den är också full av små ljuspunkter: firanden som Allhelgona, Fars dag, Gustav Adolfsdagen och ofta också första advent. Ta vara på varje tillfälle att lysa upp mörkret – med tända ljus och vackra vinterblommor inomhus.
När det blåser och regnar är det skönt att kura inne, förbereda inför helgerna och kanske gå på pysslig julkortskväll. Eller njuta av lugnet med en trädgårdsbok eller en stunds surf på trädgårdssidor – det finns gott om inspiration digitalt, och mängder i Odlas arkiv!
Passa också på att bläddra i frökatalogerna som nu börjar dimpa ner, och låt fantasin flytta till blommigare tider. Kanske är det just nu du ritar upp planerna för nästa års grönska?
Bildinspiration för din november
[![Rödhake och Sångfågelmüsli](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Frodhakemusli.jpg