Aktuellt i november
November – Vintermånad i trädgården
Nu är vi framme vid årets näst mörkaste månad, november, som förr kallades Vintermånad. Den gamla benämningen speglar tidens karaktär – nu kommer regnet allt oftare som snö eller slask, och mörkret bäddar in trädgård och landskap. Inom folktron säger man ännu: "om Anders braska, skall julen slaska", dvs. är det kallt på Andersdagen i slutet av november väntas en blöt jul.
Många dagar präglas av dimma, inte minst den så kallade advektionsdimman – ett meteorologiskt fenomen som uppstår när marken är kallare än luften. Romantiskt kallas det ibland för älvrök: när kall höstluft drar in över öppna, ännu något varma vattendrag bildas väldiga slöjor och slingor av små vattendroppar, något som sätter stämningen för årstiden.
Trots mörkret är det viktigt att påminna sig om att vi snart vänder mot ljusare tider. Tänd upp många ljuspunkter i mörkret och dröm dig bort mot vår och sommar – njut av inspirerande bilder och texter på trädgårdssajter, eller bläddra i böcker och tidningar när du nu har tid att planera din framtida trädgård.
Novemberaktiviteter i trädgården
Även om mycket utomhusarbete får vila finns det ändå viktiga och roliga sysslor att göra under november:
Fira höstens helger
Ta vara på Allhelgona, Mårtensafton, Fars dag och Första Advent. Tänd många levande ljus och omge dig med vinterblommor, så känns mörkret lite lättare både inne och ute.
Samla material till dekoration
När marken fortfarande är bar är det tid att samla adventsmaterial som mossa, grenar, rönnbär, kottar och gräs. Förvara mossan och bären i plastpåsar (glöm inte lufthål!) utomhus så håller de sig fräscha.
Bind egna kransar och arrangemang
Att binda kransar, vinterbuketter och girlanger är lättare än man tror — våga pröva! Här kan du få hjälp.
Gör även vackra äppelarrangemang till fåglarnas glädje och byt ut äpplena regelbundet.
Fågelmatning och holkar
Börja mata småfåglar när kylan smyger sig på, och häng ut fågelmatarna samt gör rent dem ordentligt. När du börjar mata bör du fortsätta hela vintern – våra små vänner orkar inte leta nya matställen i kylan. Sätt gärna upp fler holkar att ge skydd mot kyla och blåst.
Se också över ljusslingorna redan nu inför advent och jul – köp reservlampor om det behövs, så slipper du stå frustrerad i mörkret.
Återanvänd trasiga ljusslingor
Vad du kan göra med halvdana slingor där några lampor ännu lyser kan du läsa här. De passar t.ex. utmärkt att använda i en urgröpt pumpa, lysande som dekoration, eller varför inte låta lamporna sticka ut som taggar på en fantasifull "igelkott"?
Kreativa arrangemang och lyktor
Har du japanska lyktor i trädgården (Physalis alkekengi), kan du arrangera dem på en gren med en liten ljusslinga så att varje lykta lyser upp i mörkret.
Växtvård och vattning
Glöm inte att vattna vintergröna växter vid torrt väder, särskilt rododendron. När du vattnat, täck jorden med löv så att fuktigheten stannar kvar.
Beskär vinstockar och kupa växter
Om du har vinstockar – beskär dem före julen; saven stiger tidigt och beskärning efter jul riskerar att de blöder. Glöm inte att kupa rosor och andra känsligare växter, gärna med sand och granris — se exempel här.
Redskap, slangar och gångar
Ta in och gör rent alla redskap så de inte rostar, töm vattenslangar och tunnor så de inte fryser sönder.
Städa bort våta löv från gångarna – de samlas lätt och kan bli en halkfara. Löven kan läggas på rabatterna som skydd eller i komposten.
Ta hand om gräsmatta och damm
Löv på gräsmattan kan du köra över med gräsklipparen – då förvandlas de till bra gröngödsling. Tänk dock på att eklöv bryts ned långsamt och är mindre lämpliga.
Rensa dammen från löv och skräp, täck över den vid behov och använd vintervakt så dämmet inte bottenfryser; fiskar behöver ingen mat när de vilar i dvala men skydda dem mot rovdjur.
Klipp perenner med försiktighet
De flesta perenner behöver inte klippas ner, utom t.ex. pioner för att undvika pionmögel. Många, som t.ex. vackra gräsvippor och fröställningar, är dessutom ett smycke även under vintern.
Att klippa gräsvippor nu är direkt skadligt – vattnet kan rinna ner i de ihåliga stråna och rötterna riskerar att ruttna.
Kalka och gräv om komposten
Kalka vid behov men undvik surjordsväxter. Passa på att gräva om komposten innan frosten – men se upp för eventuella vintersovande igelkottar! Kompostjord kan du använda till att kupa växter.
Plantera lökväxter och tänk på julblommor
Hittar du billiga tulpanlökar nu, plantera dem om jorden ännu är grävbar. Smålökar och narcisser hinner inte rota sig, men kan sättas tätt i kruka och drivas svalt.
Vill du driva egna amaryllis, hyacinter och jultulpaner till jul? Kolla utvecklingstiden på förpackningen och börja redan nu!
För att ha iskonvaljer eller julrosor till helgerna behöver du kanske beställa dem i god tid.
Njut inomhus
Använd mörka november till att tända ljus, njuta av vackra blomsterarrangemang och planera nya projekt för trädgården. Läs och inspireras av böcker, tidningar och webbplat