Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i november

November är en bra månad att ägna sig åt att se över redskap och bevattningshjälpmedel. De kan behöva repareras, rengöras, målas eller oljas in. Plocka även bort allt bråte och gör snyggt i trädgården så slipper du börja med det tråkiga till våren. Städa dock inte alltför noggrant utan låt gärna de vissna växterna vara orörda tills våren. Det skyddar växterna mot röta och gör att löv blir liggande, vilket skyddar mot den värsta kylan. Är lövtäcket tjockt på gräsmattan är det bäst att räfsa ihop det värsta. Fördela de hopräfsade löven i rabatter och under buskar och träd.

Ömtåliga växter kan behöva skyddas under vintern, men var försiktig med att täcka kring dem för tidigt. Vänta tills det blivit kallt, annars finns det risk för svampangrepp. När man kastar ut granen efter jul kan man lämpligen använda grenarna som skydd.

Den som inte har skördat allt i grönsakslandet, men inte vill riskera att det förstörs av kommande kyla kan förvara grönsakerna i en stuka under vintern. Oftast fungerar det bra, men tänk på att välja en plats där det inte står vatten. Lägg rotfrukter och potatis i en hög utan att blanda de olika sorterna. Täck med ett rejält lager torv eller halm. Över detta läggs sedan ett tunnare lager jord. Man får experimentera för att se hur det blir bäst med tanke på förutsättningarna.

Morötter kan stå kvar i landet och bara täckas med ett tjockt lager halm. Runt purjolöken kan man också lägga halm, och med lite tur kan man skörda hela vintern. Även resten av trädgårdslandet kan man täcka med halm eller löv. Då kan maskarna arbeta längre och tjälen går inte så djupt. Tänk bara på att det även kan fungera som skydd för möss och sorkar, vilket man kanske inte är så intresserad av.

Är inte växthuset städat än så är det hög tid. Rengör ordentligt så att all ohyra dör. Du kanske vill ha en ny hylla eller lägga plattor på gången? Gör då det nu så är det färdigt till våren när det finns så mycket annat man vill göra. Byt även ut jorden och blanda i kompost och gödsel så är det färdigt till våren. Marken i växthuset kan också täckas med halm och löv.

Krukväxterna kan vara lite kinkiga nu när vi går mot mörkare och kallare tider. Ge dem gärna tillskottsbelysning så att de får lite mera ljus. De kan lätt ta skada vid vädring nu när det är kallt ute så var försiktig och flytta dem när du vädrar. De krukväxter som inte blommar så här års vill inte ha så mycket näring nu när de har viloperiod. Vattna dem också lite mindre.

Så här års kan det vara trevligt med en vintergrupp på trappan. Trädgårdsbutikerna har ofta färdiga arrangemang men man kan också kombinera växter själv till en vacker grupp. En liten barrväxt tillsammans med ljung, julros och murgröna brukar bli vackert. Någon sorts prydnadsgräs i gruppen kan också bli fint. Tänk på att välja en frostfri kruka så att den inte fryser sönder. Att dekorera med olika sorters pumpor är också populärt. Tyvärr tål de inte frost särskilt bra men förvarar man en del inomhus kan man byta ut dem efterhand. Lyktor med värmeljus är också fint att ha på trappan nu när det blir mörkt så tidigt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB