Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i oktober

I de södra delarna av landet går det fortfarande att gräva ner vårblommande lökväxter. Tulpaner är tåligast och kan planteras så länge marken inte är frusen. Gödsla med benmjöl i samband med planteringen.

Träd och buskar är bra att plantera nu. Det gäller även barrotade buskar avsedda till häck. I södra Sverige kan det dröja tills en bit in i oktober innan de barrotade plantorna dyker upp i plantskolorna.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Buskar som riskerar att ta skada i fall det blir mycket snö bör bindas upp. Täck ömtåliga växter med torra löv, halm, träflis eller liknande. Lägg lite klippt ris över för att hålla kvar täckmaterialet under höststormarna. Blir hösten torr är det bra att vattna vintergröna växter innan det fryser så klarar de sig bättre.

De sista gångerna man klipper gräsmattan kan man gärna låta gräset vara lite längre så klarar det vintern bättre. Gräsklippare med uppsamlare är också bra att använda till att samla upp löv med. Lägg klippet i rabatterna, under buskarna eller i komposten.

I grönsakslandet är det tid att höstgräva om man nu gillar den metoden. Oftast är det bara om jorden är mycket tung det är nödvändigt. Annars mår jorden bäst av att inte blandas om. Täck gärna marken med löv eller halm så har maskarna att göra hela vintern. Marktäckningen gör att det inte fryser så lätt och maskarna kan arbeta längre. På sikt ökar det mullhalten i jorden, vilket alltid är bra.

Krusbärsbuskar och vinbärsbuskar kan gallras nu på hösten. Skär bort gamla grenar och de som växer på fel håll eller hänger ner på marken. Vinrankorna kan beskäras nu och fram till jul. Görs det senare är risken stor att rankorna blöder, vilket de inte mår bra av. I värsta fall dör de helt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB