Aktuellt i november
November – Ursprung, Namn och Traditioner
Nu är vi framme vid årets näst mörkaste månad – november. På äldre svenska kallades den Vintermånad, för nu övergår regnet allt oftare i snö eller slask. Förr sades det: "om Anders braska, skall julen slaska", alltså om det är kallt och klart på Andersdagen (30 november), blir julen mild och blöt.
Namnet november kommer från latinets novem, som betyder nio, eftersom november var romarnas nionde månad i deras ursprungliga kalender. Ordet månad har anor tillbaka till 1200-talet, med rötter i fornsvenska och fornnordiska ord för måne – månens cykler har alltså alltid haft betydelse för hur vi delar in året.
Mörker, Kyliga Vindar och Novemberväder
November utmärks av tilltagande mörker och kyliga vindar. Det är ofta dimmigt den här tiden – dimma är något vi starkt förknippar med senhösten. Meteorologerna kallar höstdimman för advektionsdimma: den uppstår när marken är kallare än luften ovanför. Förr i tiden beskrev man detta mer romantiskt och talade om älvrök över öppna vatten – de dansande dimslöjor som bildas när kall luft möter varmare vattenpelare. Att se och
hör till det mest stämningsfulla november kan bjuda på.
Folktro och Bondepraktika i November
Gamla vädertecken och bondepraktikan är rik på ramsor för november:
"November månad säger:
De rika, nu feta gäss af mig köper,
Jag hugger wed, till elden jag löper,
Till bad och okyskhet will jag icke råda,
att taga drick och åderlåta."
Eller som ett annat citat:
"Höres tordön det tecknar gott år.
I denna månad gör intet svettbad,
bruka varm mat, senap, litet varm getmjölk,
därav bekommer du ett vackert ansikte."
Förkylningar och låg energi var vanligt när dagarna var korta och solen knappt syntes. Att göra det varmt och tryggt hemma, och kanske drömma sig till blommigare tider, var – och är! – ett sätt att orka igenom den mörka perioden.
Trädgård, Fåglar och Förberedelser
I november vilar trädgården, men det finns ändå mycket att förbereda inför vintern och kommande vår.
Helger och Festligheter
I november infaller Allhelgonahelgen, Mårtensafton, Fars dag och Första Advent. Det är perfekta tillfällen att lysa upp tillvaron med många levande ljus, fina vinterblommor och adventsdekorationer inomhus.
Samla Material till Dekorationer
När marken ännu är bar, passa på att samla mossa, vackra grenar, kvistar, rönnbär, kottar och gräs. Lägg gärna utomhus så torkar de inte så lätt.
Gör egna Kransar och Buketter
Bind egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnad eller gravprydnad – här får du hjälp om du vill lära dig mer. Se fina exempel på kransar: .
Skapa Arrangemang till Fåglarna
Gör vackra äppelarrangemang till glädje för koltrastar och andra vinterfåglar.
Fågelmatning
Kontrollera och gör rent dina fågelmatare. När du har börjat mata fåglarna, se till att det alltid finns mat – i kyla har fåglarna svårt att orka leta efter andra matställen.
Holkar och Skydd
Sätt gärna upp fler fågelholkar redan nu, så småfåglar får en trygg viloplats mot kyla och blåst.
Ljusslingor och Dekorationer
Kontrollera så att ljusslingorna till trädgården fungerar (inget är så frustrerande som om de krånglar på adventskvällen). Har du japanska lyktor (judekörs/Physalis alkekengi), kan du göra ett härligt arrangemang med ljusslinga och “lyktor”.
Vintergröna Växter och Rosor
- Vattna vintergröna växter om det inte regnar tillräckligt, särskilt rododendron. När du vattnat, täck med löv så att fuktigheten stannar kvar.
- Kupa känsliga växter och rosenbuskar med löv och granris, kanske även säckväv för känsliga klättrare.
Beskär Vinstockar
Passa på att beskära vinstockarna innan jul – saven stiger tidigt där, och beskär du senare kan de börja “blöda”.
Rengör Redskap och Slangar
Ta in och rengör innan de rostar. Töm och ta in vattenslangar och tunnor med regnvatten också.
Lövstädning och Dammvård
Städa bort löv från gångar så det inte blir halkrisk. Löven kan du lägga på komposten eller låta torka för att täcka växter som vinterskydd. Plocka upp löv och skräp ur dammen – och om du har fiskar, lägg ett nät över så de inte blir upptagna av hungriga katter eller fåglar när de dvalar.
Kalka vid Behov
Kalka om det behövs, men inte för surjordsväxter.
Komposten
Passa på att gräva om komposten innan den fryser och vattna om den är torr. Titta dock noga – ibland sover en igelkott där!
Plantera Lökar
Hittar du billiga tulpanlökar så passa på, de går bra att plantera så länge jorden är grävbar. Läs mer om lökplantering. Smålökar och narcisser behöver dock planteras i krukor om det är sent på säsongen.
Julblommorna
Vill du driva upp amaryllis, hyacinter, tazetter eller tulpaner själv till jul, är det dags nu! Kontrollera när du köper lökarna hur lång tid sorten behöver för att hinna blomma.
Iskonvaljer & Julrosor
Beställ i tid; här kan du läsa hur du lyckas med iskonvaljer och julrosor inför