Aktuellt i maj
Maj: Blomningens, traditionernas och trädgårdens festmånad
Bara ordet maj låter som ljuv musik! Denna underbara månad på tröskeln till sommaren är mångas favoritmånad, så även min. Våren övergår nu i försommar, naturen vaknar verkligen till liv och längtan efter färger och grönska får äntligen svar. Grönskan exploderar omkring oss och maj "gör så att blommorna blommar". Nu får vi njuta av ljum vårluft, utomhusliv och glada vårcharader när fåglarnas ungar trevande lämnar boet för sina första flygturer.
Maj är också en månad präglad av fest och både gamla och nya traditioner. Den markerar en vändpunkt i året där vardagen öppnar sig mot ljusare tider.
Majs namn och historiska rötter
Det gamla nordiska månadsnamnet Maja kommer av fornnordiskans "maja", vilket helt enkelt betyder att "klä med gröna löv". Att maja, dvs. smycka med björkris, löv eller träd, var förr en utbredd sed, både vad gäller majstänger och att smycka hem och bygd. Maj kallades ibland också Blomstermånad, något som än idag känns passande när man ser ängar och skogskanter skimra av Anemone nemorosa och andra vårblommor.
Vårt ord maj har också rötter i det latinska maius, då månaden ursprungligen var helgad åt Jupiter Maius, romerska gudarnas konung, himlens makthavare och fredens och ordningens garant i det antika Rom. Se bild på Jupiter Maius. I Grekland firades istället gudinnan Maia, men hennes roll varierar i de antika berättelserna. Se teckning av Maia.
Maj – svensk vårhimmel, firande och folkliga traditioner
Maj är och har länge varit tiden för övergång och gemenskap. När vintern äntligen är slut kommer Valborgsmässoafton (30 april) – en natt av brasor, sång och firande av ljuset och våren, odödliggjord i visan Sköna maj, välkommen! Första maj har sedan 1939 varit en allmän helgdag och arbetarhögtid i Sverige, men dagen bär också spår av äldre vårfiranden. Under historien "bar man maj i by", vilket innebar att man gick från gård till gård och sjöng majvisor, samlade in gåvor och festade tillsammans.
I äldre tider smyckade man sig och sitt hus med maj – färska löv, björkris, blomster och grönt från naturen. Att resa majstänger (numera mest ett midsommarinslag), avhålla vårfester och utse majgrevar hörde till en tid när vårens ankomst var en gemensam stor händelse.
Maj bjuder också på förnyade firanden – Mors dag infaller (sedan 1919) sista söndagen i maj, alltså den 26 maj 2024, och den som bär namnet Maj kan fira sin namnsdag den 19:e.
Fördjupning: Maj i folkkultur och sång
Maj har också blivit synonymt med sång och musik. Ingen svensk maj är riktigt komplett utan Sköna maj, välkommen!, visan som sammanfattar både blomning, förväntan och vårglädje:
"Sköna maj, välkommen till vår jord igen / Sköna maj, vår längtan du stillar..."
Visan sjungs än idag högt vid Valborg. På så sätt hålls de folkliga vårsederna levande i både ord och ton.
Praktiken och glädjen i trädgården
Maj innebär ett intensivt liv i trädgård och natur – men det ska också vara lustfyllt! Från Bondepraktikan kan vi läsa det nästan poetiska rådet:
"I denna månad skall man warmt bada, och bruka warm spis, och det är godt att taga drick till sig, som gör blod. Man skall intet djurs hufwud äta, förty det gör menniskans hjerta märkelig skada; man skall bruka malört och salvia i sin dryck."
Sällan är trädgårdsarbetet lika belönande som nu – men det finns inget som säger att man måste göra allt. Välj det du tycker är roligt och glöm inte bort att njuta utomhus och sjunga med i våren.
Några aktuella majtips
- Direktsådd: Så fröer när jorden är varm (10–15°C), gärna med jordtermometer. Vänta med bönor och andra värmekrävande tills jorden är minst 15°C.
- Sätt lök: När jorden rett sig – här syns lök i långa banor.
- Gräsmatta: Så och laga där det behövs, håll vattnat och sparka på trampstenar hellre än den vårliga gräsmattan. Gödsla med kvävegödsel.
- Redskap: Gå igenom och smörj redskapen.
- Potatis: Sätt potatis när jorden är varm. Prova odla i hink för extra tidig färskpotatis.
- Blommor och grönsaker: Plantera tagetes (tagetes tenuifolia) som skydd mot skadeinsekter.
- Vitlök: Sätt vitlök mellan känsliga växter.
- Gödsling: Använd hönsgödsel, kogödsel eller algomin efter behov.
- Kompost: Vänd och sålla komposten, bre ut mull till buskar och perenner.
- Ohyra: Börja tidigt att bekämpa liljebaggar.
- Ogräs: Ta fröställningar från maskrosor (släng inte i komposten!). Späda blad kan användas i sallad eller nässelrecept.
- Avhärda plantor: Ha förkultiverade plantor ute dagtid och öka tiden gradvis.
- Krukor och urnor: När frosten är över – plantera utomhus, men ta in dem vid köldhot.
- Syren: Njut av syrener och ta in vackra buketter.
- Beskärning: Underhållsbeskär syren och rododendron efter blomning, nyp av frökapslar försiktigt.
- Lökväxter: Gödlsa tulpaner och ta bort vissna blommor.
- Stöd: Bygg stöd till pioner och riddarsporrar.
- **Vä