Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juni

Juni i Sverige – Sommaren tar sin början

"Den blomstertid nu kommer..." – så sjunger vi när juni, årets första sommarmånad, gör entré. Men i år känns det nästan inte som sommar! Efter en ovanligt kall och lång vinter har värmen och solens strålar dröjt; dagarna har varit kyliga och regniga och det känns som om sommaren inte riktigt kommit gång på allvar. Ändå infinner sig förväntan och glädje när skolavslutningarna närmar sig – oavsett om saften och bullarna avnjuts i syrenbersån eller inomhus.

Juni är månaden då vi hoppas och längtar efter att kunna flytta ut och leva tillsammans med vår trädgård och naturen på riktigt. Det är också en tid då årets första stora högtider firas.

Högtider, traditioner och firande

Den 6 juni är nationaldagen och numera är den en riktig helgdag. Det ger oss svenskar chansen att samlas och fira, hissa flaggan och skapa egna traditioner, precis som norrmännen gjort med sitt "Syttende Mai" i alla tider. Många samlar vänner och familj på picknick, tar fram klassisk firarmat eller passar på att besöka nationaldagsfiranden i stad och by.

Snart därefter väntar midsommar – kanske svenskarnas mest älskade högtid. Midsommarstången kläs med blommor, dans och sång hör till naturens ljusaste kvällar, och i varje vrå plockar vi minst sju sorters blommor att lägga under kudden eller pryda borden med.

Sången ”Den blomstertid nu kommer” hörs på skolavslutningarna och markerar starten på sommarlovet. Glass, saft, bullar och rabarberpaj hör till – även om vi ibland får kura inne med filtar och varma drycker.


Trädgård och odling – Juni månads sysslor

Juni må vara ljus och grönskande, men kan fortfarande överraska med kyliga järnnätter i början av månaden. Även om du kanske redan hunnit göra mycket i maj, finns det gott om små men viktiga arbetsuppgifter kvar i trädgårdslandet och rabatterna.

Diverse sysslor

  • Avsluta påbörjade projekt från våren, en sak i taget – när allt är klart kan sommarfriden och semesterkänslan infinna sig.
  • Knipsa av frökapslarna på lökväxter för att spara kraft åt lökarna, men låt blasten vara kvar. Kanske vill du fläta söta flätor av narcissblad och dölja dem under perenners blad?
  • Sätt ut etiketter med växternas namn direkt nu, så du vet var du ska fylla på med nya lökar i höst.
  • Beskär vårblommande buskar direkt efter blomningen och ordna stöd till höga perenner så att de inte knäcks av regn och vind. Klipp häcken veckan före midsommar då den vuxit ordentligt.

Så, plantera och gallra

  • Du kan fortfarande så majs, bönor och squash direkt på friland – gärna under fiberduk för extra värme och skydd.
  • Så nya omgångar av sallat, rädisa och dill samt snabbväxande sommarblommor, t.ex. Prins Gustavs öga, Jungfrun i det gröna och blåklint, mellan perenner och rosor för att fylla ut tomma ytor efter lökblommor.
  • Plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor – eller fynda bland färdiga plantor på torget. Nu är det också rätt tid att sätta ut dahlior och plantera gladiolus för sensommarens blomning.
  • Täck kålplantor med fiberduk direkt efter utplantering för att slippa kålfjärilens ägg och hungriga harar – se gärna bild:
  • Plantera tagetes bland grönsakerna för att förvilla skadedjur.
  • Se till att gallra bland tättsådda grönsaker och kupa potatisen om det inte är gjort än.

Gödsla och ta hand om växterna

  • Sommarens snabba tillväxt kräver gödsel. Använd flytande näring eller långtidsverkande organiska gödselmedel, t.ex. Ros Effekt.
  • Lägg gräsklipp i landen (utan maskrosor!) som täckmaterial och gödning – men låt klippet ligga kvar i gräsmattan då och då för en naturlig näringstillförsel.
  • Gör eget nässelvatten till gödning; kom bara ihåg att späda ut det ordentligt – det luktar starkt men ger fantastisk näring.
  • Snygga till gräskanter och sålla komposten för att sprida fin, näringsrik jord där det behövs.

Skadedjur, ogräs och vattning

  • Gå dagligen på lusvandring i trädgården. En tidig dusch från slangen eller hemmagjord såpalösning kan hindra lössen från att sprida sig.
  • Plocka bort larver – men flytta fjärils- och nyckelpigelarverna till säker mark, de gör nytta!
  • Håll koll på mördarsniglar. Nya metoder med järnsulfat eller nematoder, t.ex. Nemaslug, är både miljövänliga och effektiva.
  • Använd feromonfällor i äppelträden mot rönnbärsmalens larver och jaga maskrosor innan de går i frö – på så sätt slipper du tusentals nya små plantor.
  • Luckra ofta i landen () och ta bort allt ogräs innan det hinner sätta frö.
  • Kom ihåg att vattna rikligt och mer sällan, särskilt om det blåser och är torrt. Växter i kruka behöver extra tillsyn.

Juni i natur och kök

Nu mognar jordgubbarna och sommarrabarbern är som bäst. Täck jordgubbar med halm eller träull för att hålla dem rena och skyddade från sniglar. Njut av årets första primörer – många kallar denna tid för smakernas höjdpunkt! Glöm inte att både busk- och vanliga tomater måste tjuvas nu, för optimal skörd senare på sommaren.

Har du inga egna bär – håll utkik efter självplockningsgårdar i närheten. Att plocka sina egna bär är ett uppskattat sommarnöje. Och glöm inte att plocka färska kryddor – de kan bli till vackra buketter och torkas för vinterns behov.

För den pysslige

Gör avgjutningar av rabarberblad i betong eller låt barnen trä smultron på strå!


Plocka, pyssla och njut!

Att samla syren i vas, frossa i primörer, baka med rabarber eller skapa smultronstrån är klassiska junitraditioner – njut av att vara ute, plocka minst sju sorters blommor till midsommar och ordna ett praktfullt blomsterarrangemang.

Samtida trender

Intresset för hållbarhet, ekologisk odling och pollinatörsvänliga växter ökar stadigt – juni lockar allt fler till att experimentera med egna odlingar, bin och insektsvänliga trädgårdar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB