Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juni

”Den blomstertid nu kommer….” Juni, årets första sommarmånad, är här. Det är dags för skolavslutningar med saft och bullar och glass i stora lass. Kaffedoften sprider sig från syrenbersån och den lummiga grönskan gör oss alldeles överväldigade. Nu är det dags att flytta ut och leva ihop med sin trädgård på allvar.

Av Sylvia Svensson

Nationaldagen är som vanligt den 6 juni och numera är den en helgdag. Då kan vi passa på att flagga och fira på samma sätt som normännen gjort ”Syttende Mai” i alla år och göra dagen extra festlig.

Vi odlare fruktar ännu att det kan inträffa frostnätter i början av juni, de som kallas järnnätter, även om man får hoppas att vi slipper dem i år.

En del av junimånadens sysslor kanske har redan gjorts i maj. I vanliga fall brukar juni inte vara en lika hektisk arbetsmånad i trädgårdslandet som maj var, men än finns det att göra, särskilt nu när den sena våren ställde till det.

Diverse sysslor

Avsluta alla projekt som är påbörjade under våren. Ta en sak i taget och beta av efter hand! Då kan sommarfriden lägra sig och du kan njuta med gott samvete.

Du har väl knipsat av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön, försök dölja den bland perennernas blad eller fläta söta flätor av narcissbladen! Jag brukar fläta små flätor och göra en knuta av flätan, som jag sedan döljer under perennbladen. En ny frisyr för perennrabatten!

Har du stuckit ner pinnar med lökväxternas namn i landen så att du vet var du har dem när det är dags att plantera nya på hösten? Om inte, så gör det nu när du ser var de finns, du kommer säkert inte ihåg det på hösten även om du tror det! Fina pinnar kan du göra själv av t.ex. avlagda persienner: klipp lagom långa bitar med metallsax, sedan skriver du med vädertålig tuschpenna och sticker ner pinnen intill växten. Ännu tåligare pinnar får du med en elektrisk gravyrpenna, då bleknar inte texten!

Om du behöver beskära vårblommande buskar så kan du göra det nu, direkt efter blomningen.

Ordna stöd åt tunga perenner om du inte redan gjort det. Det är ju inte kul om vinden och regnet slår ner dem just när de ska blomma!

Plocka bort avblommade blommor från perenner och sommarblommor, många av dessa tackar med en andra blomning om man gör detta. Penséer och violer som blommat ut kan man klippa ner till ca. 5 cm så kommer de igen senare under sommaren. Och så ser det ju prydligare ut också.

Knipsa av hälften på bergtallens och dvärggranens mjuka årsskott. På så vis blir busken mer långsamväxande och hålls lägre och yvigare genom att detta lockar fram nya sidogrenar. Använd inte sax utan naglarna, detta för att slippa få de avklippta, fula barrspetsarna.

Så, plantera och gallra

Du kan fortfarande så: majsen är mycket värmekrävande och om du inte har förodlat kan du direktså nu under en fiberduk. Du kan också så de värmekrävande bönorna och squashen direkt på friland. Så nya omgångar av sallat, rädisa och dill, de skall ju konsumeras allteftersom det är nytt och fräscht.

Släng också några frön av snabbväxande sommarblommor som Prins Gustavs öga, sommarslöja, Jungfrun i det gröna, kornvallmo, bollgilia och blåklint eller vad som kan passa, mellan rosor och perenner, där lökväxterna har blommat färdigt. Dels kan de hjälpa till att dölja eländet med de vissnande lökbladen, dels fyller de luckor som lökväxterna har lämnat efter sig.

Plantera ut dina förodlade och avhärdade plantor när risken för nattfrost är över. Har du inga egna plantor så dignar det på torgen av färdiga plantor just nu.

Lökar
Höstlökar
Handla nu

Nu är det också dags att plantera ut de förodlade, avhärdade dahliorna och gömma en och annan gladiolusknöl i jorden för sensommarprakten.

Täck kålplantorna genast efter planteringen med fiberduk för att hindra kålfjärilen att lägga ägg på dem och för att hålla hungriga harar borta.

Plantera några tagetesplantor i grönsakslandet mellan nyttoväxterna, de kan förvilla både lök- och morotsflugan, men tyvärr inte sniglar…

Gallra i de tidigare sådda grönsakbäddarna så att varje planta får bättre plats att utvecklas och växa sig stor och fin. Kanske kan man få ett första kok med söta, mjälla babymorötter av de bortgallrade?

Potatisen behöver säkert kupas om du inte redan gjort det?

Glesa ut bland de nya hallonskotten om de kommer för tätt, då kan de kvarvarande växa sig kraftigare och stå emot hallonsjukan bättre.

Gödsla

Tänk på att sommarblommorna växer mycket snabbt och blommar ymnigt, de behöver därför mycket näring. Om du inte använt långtidsverkande näring i jorden så använd flytande näring när du vattnar, minst en gång per vecka.

Om det verkar växa dåligt i dina land så kanske de behöver gödslas? Ta i första hand till organiska gödselmedel och mylla ner det i ytjorden runtom växterna. Växter som behöver avmogna före vintern bör inte gödslas senare än i slutet på månaden, detta gäller t.ex. för många vedartade växter, klematis, rosor och vintergröna växter.

När du klippt gräsmattan, lägg gärna gräsklippet (utan maskrosor!) i landen som marktäckning, så blir det mindre ogräs sedan och du gödslar samtidigt, dessutom minskas avdunstningen så man behöver inte vattna så mycket.

Men låt gräsklippet vara kvar på gräsmattan varannan gång så slipper du gödsla den sedan. Klipp inte gräset för kort, det blir lätt brännskador i den starka försommarsolen och dessutom växer gräset sämre om den inte har tillräcklig av den viktiga klorofyllen att ta av. Ca. 5 cm är lagom klipphöjd.

Gör nässelvatten genom att låta nässlor ligga i en hink med vatten i en vecka (luktar förfärligt!), späd ut det med 10 delar vatten och vattna sedan med detta ypperliga gödselvatten. Du kan också hacka nässlorna i småbitar och täcka marken med detta hack, fungerar lika bra som gräsklipp!

Och så sålla komposten, lägg tillbaka det grova på botten och bred ut den fina, näringsrika kompostjorden till växterna.

Jaga odjur och ogräs!

Gå varje dag på lusvandring i trädgården. Om du städar direkt när du hittar de första marodörerna, så kanske du slipper ta till starkare medel sedan. En dusch från vattenslangen kan vara rätt så effektiv. Hittar du större kolonier, torka bort dem med en trasa. Gör sedan en egen antilusvätska av 0,5-1 dl såpa, 1 l vatten och 0,5 dl T-sprit och spreja 3 dagar i rad eller tills lössen är borta, efterbehandla sedan minst 1 gång per vecka så det inte kommer nya.

Håll också koll på liljebaggar och deras äckliga larver. Ju fler du eliminerar nu, desto mindre skador hittar du längre fram.

Plocka bort alla larver du hittar på dina växter och bär dem till en annan plats om du inte är säker på att de är skadliga. De kan ju vara fjärils- eller nyckelpigelarver som man så gärna vill ha kvar.

Håll koll på sniglar, ordna fällor och i nödfall använd de icke-giftiga järnsulfat-snigelpreparaten som kommit i handeln, Snigel-Effekt och liknande. Det har också kommit ett nytt sätt att bekämpa sniglar, nematoder. Handelsnamnet är Nemaslug. Här hittar du fler mer eller mindre bestialiska tips mot skadedjur och sjukdomar

Häng upp klistriga feromonfällor i äppelträden så att rönnbärsmalens hannar fastnar i dem och honorna inte hittar några att para sig med. Då blir det förhoppningsvis inte så många fula gångar efter deras glupska larver i äpplena…

Håll också koll på maskrosornas lysande vackra ansikten. Visst är det en underbart vacker syn med en hel äng full med dessa glada minisolar, men det är en ulv i fårakläder: varje planta kan producera tusentals frö som kan bli till lika många nya maskrosbebisar…och roten är dessutom flerårig och kan övervintra! Så fram med järnet och gå på maskrosjakt i trädgården! Anlita barnen och deras kompisar: 1 kr för 10 st med roten uppdragna plantor… räkna med att det kan bli en hel del pengar men det kan det vara värt! Och så lägg inte de uppdragna plantorna i komposten, blommorna kan bilda frö även om maskrosen är uppdragen! Lägg dem i täta soppåsar istället och skicka till sopförbränning!

Luckra ofta i landen och plocka bort allt ogräs nu innan det hunnit bilda frö.

Vattna!

Kolla så att växterna och gräsmattan inte lider av vattenbrist, särskilt om det inte regnat på länge. I juni är solstrålningen mycket stark och den uttorkande effekten är stor. Vattna gärna på morgonen (bättre ur snigelsynpunkt!) eller tidigt på kvällen. Vattna hellre rejält och färre gånger än med småskvättar och ofta. Särskilt växter i sluttningar och i krukor och urnor torkar ut fortare än du anar!

Ätbart och sånt

Tomaterna som inte är av busktyp behöver tjuvas, gör det nu innan ”tjuvarna” har hunnit ta kraft av plantan!

Rabarber kan man njuta av nu i början på sommaren. Från juli månad ska man låta bli att ta mer, dels för att de börjar bli träiga då, dels för att rabarbern behöver sina blad för att vila och samla kraft till nästa sommar. Recept till mina pajer:

Med hjälp av rabarberblad eller andra stora blad kan man göra en avgjutning att ha som fågelbad.

Jordgubbar börjar mogna nu och de tunga bären böjer sig gärna mot marken. Täck marken med halm eller med träull för att undvika att bären ligger mot jorden och blir snigelmat eller smutsas ner. Har du inga egna, håll koll på självplockningsgårdarnas annonser och gör en utflykt till en sådan. Det är underbart att själv få plocka de söta, saftiga bären och sedan göra sylt, saft och en och annan jordgubbstårta!

Även de fleråriga kryddväxterna har säkert hunnit långt nu och kan börja skördas. Gör gärna söta, härligt doftande kryddbuketter att ge bort till vänner istället för snittblommor och häng upp på tork eller frys in sådana buketter för eget bruk också.

Plocka och njut!

Och så skall vi ju plocka minst sju sorters blommor till midsommar, om inte för att läggas under kudden, så till ett praktfullt vasarrangemang i alla fall!

Och så ”gå ut min själ och gläd dig vid den store Gudens gåvor”! Glöm inte att ta vara på den ljuva sommaren genom att så ofta som möjligt vara ute och njuta av fågelsången, alla blommorna och de vackra solnedgångarna. Det är det vi har längtat efter hela den långa vintern och det är rena hälsokuren för oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB