Aktuellt i juli
Sommarsköt trädgården – moderniserad rådgivning för 2024
Rensa, pyssla och klipp!
Håll rosor och perenner i toppskick
Du har säkert märkt att rosorna blir både snyggare och frodigare när du regelbundet tar bort de vissna blommorna. På så sätt stimuleras ny blomning och plantan hålls frisk och livskraftig. På de engångsblommande buskrosorna, däremot, låter du istället de vissna blommorna vara kvar så att de kan utvecklas till dekorativa och näringsrika nypon senare på säsongen. Att känna till skillnaden mellan rosgrupperna är viktigt för bästa resultat – läs gärna mer om olika rosarter och deras skötsel i Växter för olika stilar i olika trädgårdar.
Även många av perennerna och sommarblommorna belönar din omsorg: om du knipsar bort de första utblommade stjälkarna ända ner till där nya sidoskott syns, så kan du ofta njuta av ett nytt flor senare under sommaren. Det gäller till exempel lejongap, höga blåklockor, dahlia, binka, fingerborgsblomma, lavendel, höstvädd, verbena, margeriter, höga nävor och många fler.
Klipp gärna ner tuvbildande växter som penséer, nejlikor, låga blåklockor, aubrietia och nävor till bara några centimeters höjd. Efter en lätt gödselvattning kan de mycket väl blomma om och ge extra färg i rabatten.
Glöm inte att städa bort utblommade blomklasar från rododendron – var dock försiktig så du inte river av nya skott! Syrenernas och spireornas gamla blomklasar bör också klippas bort för fräschare buskar och snyggare form.
Skötsel av ätbart och fruktträd
Har du vinrankor? Då är det nu dags att pincera skotten, dvs. toppa de mjuka, nya grenarna så att kraften läggs på fruktbildning och mogna druvor. Skott med fruktämnen toppas två blad efter druvklasen, icke-fruktbärande skott klipps ner till ett blad, och du kan även ta bort större blad som skuggar druvorna.
För fruktträd som har satt rikligt med kart, är det klokt att gallra så att frukterna får utrymme att utvecklas. Använd fingertestet: två fingrars mellanrum för plommon, tre för äpplen och päron.
Jordgubbsplantor producerar ofta många revor så här års. Vill du förnya landet är det viktigt att bara använda friska, virusfria revor. Om du inte vill ha fler plantor, klipp bort revorna så moderplantan orkar bättre. Täck gärna jordgubbslandet och gödsla efter skörd.
Tomater behöver tjuvas och gärna toppas nu på sommaren, annars satsar plantan på bladmassa istället för att utveckla mogna tomater.
Potatis, palsternacka och morötter ska kupas för att minska risken för grönfärgning och kvalitetsförsämring.
Bind gärna ihop kålhuvuden med remsor av tunn fiberduk, så minskar du risken för spretiga huvuden. För kardon passar en remsa säckväv som ”kjol”.
Vattna med omtanke
Nu under varma juli- och augustidagar är vattning avgörande. Vattna alltid tidigt på morgonen eller sent på kvällen för minimal avdunstning. Vattna hellre rejält och mer sällan än ofta och lite. Djup rotblöta ger starkare, friskare växter och hjälper rötterna att söka sig neråt.
Täckodling är effektivt för att bevara markfukten. Lägg gärna ett lager gräsklipp, kvist- eller bladhack ovanpå jorden – det både gödslar och skyddar. Tidningspapper under täckmaterialet fungerar utmärkt som fuktbevarare och ogrässpärr. Även gångarna i grönsakslandet kan täckas med halm, flis eller tidningar för att bekämpa ogräs och bevara fukt.
Vattningstips för växthus
I växthuset krävs extra omsorg med både vattning och ventilation. Dags att duscha växterna och vädra ut värmen. Skapa gärna biologiska hot mot sniglar, som att välkomna en groda, eller sätt ut snigelfällor. Plocka alltid bort växtdelar angripna av sjukdom eller ohyra för att minimera spridningen.
Komplettera din trädgård och passa på med sommarlökar
Sommaren är fyndtid i plantskolorna! När lökblommor vissnar och blommor finns på rea är tillfället perfekt att komplettera med perenner, buskar och sommarblommor. Krukodlade växter kan du plantera under hela sommaren, bara du vattnar ordentligt tills de etablerat sig.
Vid semesterresor kan du ta hem många friska växter inom tillåtna vikter – läs mer på Tullens och Jordbruksverkets hemsidor för aktuella regler. Undvik alltid potatis och citrus från länder utanför EU.
Gödsla rätt och i rätt tid
Näringskrävande växter som rosor, klematis, liljor, änglatrumpet, luktärter, squash, pumpa och bönor får gärna en extra giva pelleterat hönsgödsel eller rosgödsel i början av juli. Sommarblommor föredrar flytande blomsternäring. Tillför näring i tid, men undvik gödsel efter mitten av juli för rosor, så att växterna inte stressas inför höstvilan.
Skydda trädgården mot ohyra
Liljebaggar och deras larver kan snabbt förstöra hela liljebeståndet. Plocka bort baggar och larver, särskilt tidigt på morgonen. Var extra noga under bladen där larverna ofta gömmer sig.
Bladlöss förekommer ofta på rosor, fruktträd och många andra växter under sommaren. Angrip dem direkt – kläm sönder med fingrarna, spraya med såpsprit eller använd en kraftfull vattenstråle. Vid svårare angrepp finns miljövänliga och kemiska bekämpningsmedel.
Skydda bären från hungriga fåglar med blänkande rasslande skrämselsaker eller skyddsnät. Kontrollera regelbundet så att inga fåglar fastnar.
Många höstflox drabbas av mjöldagg under varma, torra somrar. Välj motståndskraftiga sorter om du planterar om, vattna ordentligt, plocka angripna blad och prova bakpulverlösning: 10 g bakpulver, 1 liter vatten, 1 msk såpa.
Sommarså och föröka för framtiden
Så i slutet av juli/början av augusti perenner och två-åringar som praktrölleka, lavendel, mariaklocka, penséer och borstnejlika för att få starka plantor nästa vår.
Nya grönsakssådder av pak choi, kyona, salladssenap, rädisor och baljrädisor gror snabbt i varm jord och går sällan i blom. Baljrädisor odlas för sina goda fröbaljor!
Så gröngödsling på ytor som skördats tidigt – det förbättrar jorden och minskar ogräs. Föröka buskar med sticklingar av halvförvedade grenar i sandblandad jord och skydda med fiberduk. Prova även avläggare på långa mjuka grenar, som täcks med jord – de klipps loss nästa vår.
Exempel på sticklingsförökning:
Njut av säsongen
Njut av din trädgård – ta in blommor i vas! Luktärter blommar rikligare ju mer du plockar, och det gäller även många perenner och sommarblommor.
Ta även chansen att besöka andras trädgårdar för inspiration och planera inför kommande säsong. Tänk på att anteckna vad som fungerat och vad du vill ändra till nästa år.