Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter för olika stilar i olika trädgårdar

Visa mig din trädgård, och jag ska berätta för dig vem du är... Uterummet är en del av bostaden, och i likhet med husets inredning avspeglar den vår stil och personlighet. Det är mycket man ska tänka på när trädgården ska utformas, och allt fler väljer att ta råd från en expert innan trädgården anläggs eller förändras.

Från Floradania

Funktion före stil
Anne Marie Lind, som är verksam som trädgårds- och landskapsarkitekt i Årslev på Fyn, berättar:

 • Först och främst måste man bestämma sig för vilka funktioner trädgården ska ha. När man vet det kan man börja fundera på stilen, som oftast blir ett slags förlängning av husets linjer och inredning. I princip låter man husets invändiga stil prägla även trädgården.

  Från geometri till organiska former
  - Allmänt sett arbetar jag med två extremer: jag går från de geometriska, strama linjerna till de organiska, rundare formerna - eller från det mycket enkla till det varierade, som jag brukar uttrycka det.

  Anne Marie Lind berättar vidare:

 • Om fokus ligger på det minimalistiska och mer uppstyrda, väljer man ofta likartade och strukturgivande element i form av klippta häckar, till exempel buxbom eller bok, samt likartade krukor med städsegröna växter eller gräs.

  Romantiska trädgårdsdrömmar
  Om man däremot har lite mer romantiska föreställningar om trädgården, vilket många "förstagångs-trädgårdsägare" har enligt Anne Marie Lind, tenderar man att välja en mer varierad och frodig stil, med slingrande gångar, runda former och krukor som inte nödvändigtvis ser likadana ut eller har samma innehåll.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det finns många möjligheter att skapa en omväxlande och grönskande trädgård med hjälp av blommande buskar och färgstarka klassiker som rosor, astrar och andra perenner.

Både och
- Ofta handlar det om "både och" snarare än antingen/eller, för ingenting är ju bara svart eller vitt. Man kan ju ha färger och mjuka kuddar i sitt sovrum, men en svart-vit high-tech-stil i vardagsrummet, konstaterar Anne Marie Lind till slut.

Rekreation och miljö
Signe Wenneberg, som bland annat skrivit trädgårdsböcker, arbetar i princip med två teman eller trender inom vilka det finns rika möjligheter till experimenterande:

 • En viktig trend just nu är att trädgårdarna (altaner, gårdsplatser, terrasser) ska vara positiva och rogivande platser. De ska ge oss det som vi inte kan få inomhus vid våra datorer – det handlar med andra ord om ett slags trädgårdsterapi.

 • Den andra viktiga trenden är att trädgårdarna ska vara "ätliga". Det här ett resultat av miljömedvetenheten; vi måste inte äta kryddörter som flugit över halva jorden innan vi stoppar dem i vår mat, avslutar Signe Wenneberg.

  Oavsett ekonomi, stil eller övertygelse, finns det alltid en trädgårdsstil som passar just dig.

  Förslag på växter som passar en minimalistisk trädgårdsstil:
  Starr (Carex)
  Silvergirland (Calocephalus)
  Curryört (Helichrysum)
  Taklök (Sempervivum)
  Echeveria

  Förslag på växter som passar en romantisk trädgårdsstil:
  Cyklamen
  Aster
  Papegojamarant
  Ros

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB