Bra att göra i trädgården - juli
Av Katarina Kihlberg
Tips för juli: Skötsel och skörd i trädgård, på balkong och terrass
Här får du tips på vad som kan vara bra att pyssla med i juli.
Bra att göra ute
Tjuva och toppa tomatplantor
Tomatplantorna kanske behöver tjuvas och toppas nu? Om du inte toppar dem kan plantan lägga all kraft på att växa istället för att utveckla mogna tomater inför säsongens slut. Ta bort sidoskott i bladvecken och toppa plantan när du ser att den nått sin önskade höjd.
Gödsla med gräsklipp
Lägg färskt gräsklipp i rabatter eller kökslandet. Det hjälper till att bevara jordens fukt, och när gräset bryts ner återför det värdefull näring till jorden – ett enkelt och närodlat gödsel.
Skörda och bevara kryddor
Skörda kryddor för att använda i vinterns matlagning. Välj en torr och solig dag till skörden, helst på förmiddagen när daggen torkat men innan solen står som högst. Repa bladen – och eventuellt blommor – från stjälkarna och lägg dem luftigt på ett galler eller en handduk. Låt torka på en torr och skuggig plats. Vänd och rör runt bladen dagligen tills de är torra, innan du förvarar dem i täta burkar på en mörk plats. Fler tips kring skörd och bevaring hittar du längre ner!
Sommarbeskär vinrankor
Sommarbeskär vinrankor genom att pincera (nypa av) de nya, mjuka skotten innan de förvedas. Skott med knoppklasar toppas två blad efter klasen; skott utan frukt klipps till ett blad. Ta bort stora blad som skuggar mognande druvor för bättre fruktkvalitet.
Hantera stockrosrost
Har dina stockrosor gula eller bruna prickar på bladen? Då handlar det troligen om stockrosrost. Plocka genast bort alla angripna blad så kan du förhindra att hela plantan eller dess grannar drabbas. På så vis minskar du angrepp inför nästa säsong.
Se över fruktträd
Om frukterna sitter tätt i klungor är det dags att gallra nu. De kvarvarande frukterna blir större och godare när konkurrensen minskar. En tumregel är att det ska gå att få in två fingrar mellan plommon och en näve mellan äpplen.
Gödsla kökslandet
Gödselvattna i kökslandet. Växtkraften är stor i juli och näringen i jorden kan ta slut. Nässelvatten ger extra skjuts: lägg nässlor i en hink vatten, rör om ibland och låt dra några dagar. När blandningen luktar “apa” är det dags – sila bort nässlorna, späd vätskan till ungefär tesvag färg och vattna!
Sköt om jordgubbsplantor
Har jordgubbsplantorna mycket revor? Använd dem till att förnya eller utöka din plantering, annars tar revorna energi från moderplantan och bör tas bort. Efter skörden är det bra att gödsla jordgubbslandet.
Skörda körsbär i tid
Skörda körsbär innan fåglarna gör det. Plocka bären innan de hinner försvinna – vill du dela med dig kan de högst upp få sitta kvar.
Putsa perenner och sommarblommor
Klipp bort utblommade blommor och blomklasar på perenner och sommarblommor för en andra blomning. Klipp hela stjälken ner till sidoskott som är på gång. Växter som ofta ger en ny blomning är t.ex. lejongap, blåklocka, dahlia, fingerborgsblomma, lavendel och höstvädd.
Rensa ogräs och motverka skadeinsekter
Fortsätt rensa ogräs så att inte grönsaker och sommarblommor konkurreras ut. Extra viktigt är att ta fröogräsen innan de sprider sig. Gå regelbundet en kontrollrunda och plocka bort liljebaggar och mördarsniglar i tid så blir de aldrig ett allvarligt problem.
Underhåll jordgubbslandet
Rensa upp i det färdigskördade jordgubbslandet. Klipp bort gamla blad och fruktklasar en bit ovanför plantans stam – det föryngrar plantan och minskar risken för sjukdomar.
Putsa rosor
Putsa dina rosor regelbundet. Klipp av vissna blommor och ta gärna med ett par blad nedanför på skottet. Sätt sekatören precis ovanför ett blad. Ta även bort vildskott nere vid marken; dessa är ofta grövre och kan ha en annan färg än övriga plantan.
På balkong och terrass
Så för lång skördetid
Så asiatiska bladgrönsaker som rucola, pak choi och mizuna – de gror snabbt och du kan fortfarande så i omgångar under juli, särskilt i stora krukor och lådor. Det ger en lång skördetid. Gödselvattna plantorna så fort de har kommit upp och fortsätt under hela säsongen.
Skydda mot värmestress
Under varma dagar kan det behövas skuggning för att minska uttorkning och värmestress, särskilt för mindre plantor på balkong och terrass.
Sköt om krukplanteringar
Fortsätt putsa bort vissna blad och blommor även i krukor och kärl, gödselvattna och kontrollera regelbundet efter bladlöss och andra skadedjur, så håller du odlingarna friska och vackra.
Skörda och bevara kryddor i juli
Att odla och skörda egna kryddor innebär både smakupplevelser och glädje långt in på hösten och vintern.
Så får du bäst kryddskörd
Optimal tid för skörd
Skörda kryddor under torr väderlek, helst på förmiddagen efter att daggen torkat men innan solen blir het – då är växterna som mest saftspända och eteriska oljor är som mest koncentrerade.
När ska man skörda?
De flesta kryddor kan skördas successivt under sommaren, men ska du torka större mängder till vintern får du bäst smak om du skördar strax innan plantorna blommar. Vill du ta vara på fröer, låt kryddorna blomma och utveckla fröställning först.
Så här skördar du:
Klipp hela stjälkar eller repa av bladen. Kryddor som persilja och gräslök kan du klippa ner hela vägen till några centimeter ovan jord, medan t.ex. basilika smakar bäst om du skördar topparna varsamt.
Så torkar du kryddor
Lägg ut bladen luftigt på ett galler, nät eller handduk. Placera på en torr, varm och skuggig plats (direkt solljus sänker smaken). Rör runt bladen dagligen tills de är helt torra. Små buketter kan torkas upphängda – tänk på att inte göra knippena för stora, då finns risk för mögel. Repa av bladen från stjälkarna först när de är torra och förvara dem i täta burkar på mörk plats. Smula dem först vid användning så bevaras smak och arom.
Exempel på kryddor som torkar bra: timjan, salvia, oregano, dragon, rosmarin, citronmeliss, mynta.
Frysa in kryddor
Vissa kryddor – till exempel dill, basilika, persilja och gräslök – tappar mycket smak vid torkning. Dessa lämpar sig bättre att frysa in, finhackade i påsar eller iskubslådor med lite vatten eller olja.
Allmänna tips för hållbarhet
- Skörda hellre för tidigt än för sent – äldre plantor med blommor har svagare smak.
- Förvara alltid torkade kryddor mörkt och lufttätt, helst i mindre burkar med skruvlock.
- Gör egna kryddblandningar först när bladen är knastertorra!
Genom att vara noggrann både med skörd och förvaring kan du njuta av sommarens smaker året om. Lycka till med juli-pysslet och låt trädgård och balkong fortsätta ge både skörd och glädje!
Läs mer om stockrosrost här.