Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juli

Näring och vatten i juli

Växterna kan behöva extra näring och vatten nu i juli eftersom tillväxten ofta är som störst under de varma sommarmånaderna. Ett enkelt och naturligt sätt att tillföra näring är att göra eget näringsvatten av nässlor, åkerfräken eller vallört – både billigt och mycket effektivt för att stimulera grönsakernas tillväxt. Läs gärna mer om detta och hur du gör ditt eget nässelvatten. Du kan också laka ut näringen ur stallgödsel genom att blanda den med vatten och använda detta som gödselvatten till dina odlingar.

Att täcka marken mellan växterna och i gångarna med organiskt material som gräs, halm eller träflis (så kallad täckodling) är också smart. Då bevaras fukten i marken, ogräset får det svårare att etablera sig och när täckmaterialet bryts ner frigörs näring som ger dina växter en extra skjuts under säsongen.

Så och skörda för längre odlingssäsong

Nu är det också en perfekt tid att så asiatiska grönsaker såsom pak choi, kyona och salladssenap. Just dessa sorter trivs extra bra vid sådd i juli eftersom de sällan går i blom för tidigt när dagarna redan börjat bli kortare. De asiatiska kålväxterna växer snabbt, är tåliga mot de svalare höstnätterna och klarar ofta några minusgrader. Samtidigt är juli utmärkt för att så kinesiska rädisor samt ge sallat, kålrabbi och andra snabbväxande grönsaker en ny chans till skörd innan hösten.

Fruktträd och sommarblommor

Glöm inte att gallra karten i fruktträden, särskilt på äpple, päron och plommon. Genom att ta bort de minsta eller skadade frukterna får de kvarvarande mer näring och ljus, och därmed bättre storlek och smak. Detta minskar även risken för grengrenar som bryts av den ökade vikten och gynnar luftcirkulationen i trädet, vilket i sin tur kan minska problem med svampsjukdomar.

Rosor, jordgubbar och praktiska tips

På dina remonterande rosor bör du klippa bort överblommade skott för att stimulera ny blomning. Plocka bort vissna blommor från sommarblommor så fortsätter de också att blomma längre. Om du odlar jordgubbar är det en god idé att nu sätta utlöpare (revplantor) i egna krukor så de hinner rota sig inför höstens utplantering – då får du starka, etablerade plantor till nästa år.

Skadegörare och nyttodjur

Var uppmärksam på skadegörare såsom larver och bladlöss. Kläm ihjäl dem när du ser dem, men försök också lära dig känna igen nyttodjur som nyckelpigor – särskilt deras larver – som äter mängder av bladlöss. Undvik bredverkande insektsmedel eftersom dessa även slår ut de nyttiga insekterna som hjälper dig hålla trädgården frisk.

Kupa potatis, morötter och purjolök

Kupa potatis och morötter noggrant så att knölar och rötter inte blir gröna – grön potatis är giftig och olämplig att äta. Om du vill ha purjolök med långa vita halsar, kupa även dessa nu under sensommaren.

Skötsel av växthuset

Växthuset kräver extra omsorg under de varmaste månaderna. Lufta ordentligt för att motverka höga temperaturer och vattna samt duscha växterna helst på morgonen, så undviker du att de står blöta under natten vilket kan gynna sjukdomar. Ta bort alla vissna och sjuka blad, samt gallra bland tomatbladen så dina tomater får mer ljus och kan utvecklas optimalt.

Plantera krukväxter och fynd på plantskolan

Krukodlade växter kan du plantera ut under hela sommaren. Ofta finns nu fina exemplar till bra priser på plantskolorna, så passa på att göra ett fynd till trädgården.

Extra tips för en lång skördesäsong

Avslutningsvis: Ge extra näring, vattna regelbundet och skydda växterna mot skadedjur. Planera samtidigt för nya sådd och kompletteringsplanteringar under sensommaren, särskilt med snabbväxande grönsaker och hösttåliga sorter. Då får du en lång och rik skördesäsong!

Läs mer om nässelvatten här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB