Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i januari

Januari – årets första månad och början på något nytt

Januari är årets första månad i både den julianska och gregorianska kalendern, och dess namn kommer från den romerska guden Janus – dörrarnas och portarnas väktare, gud över början och slut. Janus var en ståtlig figur med två ansikten som såg både framåt och bakåt och symboliserade övergångar mellan det gångna och det kommande året. Romarna tillägnade honom ett särskilt tempel, och han bar alltid templets nyckel i sin vänstra hand. Detta lade grunden till att året, enligt vårt nuvarande system, börjar med just januari.

I Norden kallades januari i forna tider för högåldersmånad, eftersom det sades att barn som föddes då fick ett långt liv. Månaden har också kallats Tors månad – dock inte efter asaguden Tor, utan som en förvrängning av namnet Torre. Torre, som betyder barfrost, var i nordisk mytologi son till Snö den Gamle. Under januarimånaden offrade man till Torre under midvinterblotet, en viktig högtid i det gamla Norden.

Vädertecken och gamla råd

Januari är full av traditioner och folktro. Enligt gamla Bondepraktikan kan vädret under denna månad spå resten av årets händelser. Om himlen är röd på nyårsdagen, sades det föra med sig oro, sorg och oväder. Skiner solen på S:t Vincents dag (29 januari) utlovar det ett gott vinår, och om S:t Pauli dag (också i januari) bjuder på klart solsken, väntar ett fruktsamt år. Regn och snö ansågs däremot som ett förebud om sjukdom och död.

Ett rent praktiskt råd ur Bondepraktikan är också att äta och dricka – inte fasta – under denna kalla månad, gärna med kryddor som ingefära, peppar och nejlika. Det passar ju extra bra ihop med våra moderna vinterklassiker som glögg och pepparkakor!

Nyårsfirande och blick mot framtiden

Nyårsfirandet har långa anor. Sedan Julius Caesar år 46 f.Kr. införde den julianska kalendern har västerländsk tradition varit att låta året börja den 1 januari. Tidigare började året redan i mars, men numera är det självklart att det inleds i januari med fest – även om formen på firandet har förändrats. Från romarnas vilda festligheter, som den kristna kyrkan initialt motarbetade, har vi idag övergått till att skjuta ut gamla året med fyrverkerier och smällande champagnekorkar[1].

Att se framåt är en viktig del av nyårstraditionerna: många ger nyårslöften och hoppas på nystart. Vissa försöker spå framtiden genom att stöpa tenn eller stearin – en lekfull tradition som lever kvar även idag.

Vädertecken under nyårshelgen

  • Röd himmel på nyårsdagen: oro, sorg och oväder.
  • Sol på S:t Vincents dag (29 januari): gott vinår.
  • Klart solsken på S:t Pauli dag: fruktsamt år.
  • Regn/snö: förebud om sjukdom och död.

Början på trädgårdssäsongen – tips för januari

Trots att kvällarna fortfarande är långa och mörka, märks det nu att dagarna långsamt blir ljusare – ett hoppfullt tecken för alla trädgårdsälskare. Januari är en ypperlig tid för att:

  • Läsa trädgårdsböcker och tidningar och drömma om och planera sommaren som kommer.
  • Skissa ner idéer för egen örtagård eller planera in grönsaker tillsammans med blommorna.
  • Beställa frökataloger och välja ut nya spännande sorter innan vårens brådska sätter in.
  • Så “bråttom-sorter” i fönstret som pelargoner, chili, purjolök, eller jätteverbena. Du kan också så smörgåskrasse, grodda frön eller driva upp vitlöksskott för att pigga upp maten.
  • Låta barnen odla morots- eller rödbetstoppar i vatten och se grönskan återvända även till köksbordet.
  • Skörda enbär i naturen, som just nu lossnar lätt från kvistarna och ger smak till viltgrytor.
  • Besöka vinteröppna botaniska trädgårdar och växthus för att få vårkänsla mitt i vintern. Trädgårdsmästarna har ofta tid för frågor så här års.

Blomsterhögtider i januari

Blomsterbutiker uppmärksammar även Tulpanens dag under tredje veckan i januari, och färska tulpaner ger en underbar känsla av att våren inte är alltför långt borta.

Ta hand om trädgård, växter och djur

  • Ge småfåglarna extra mat och överraska gärna en koltrast med ett dagligt äpple. Se här för fler tips om att mata fåglarna.
  • Kontrollera och underhåll fågelholkar så de fortfarande håller tätt mot vind och rusk.
  • Skydda buskar och vintergröna växter mot tung snö genom att skaka av grenarna. Pudra gärna pudersnö över ömtåligare växter för att skydda dem mot barfrost.
  • Ta in några kvistar blåbärsris eller fruktträd för att driva fram gröna blad eller blommor, det skänker både livsmod och vårkänsla inomhus.
  • Passa på att använda torkade örter från höstens skörd till värmande teer.
  • Har du vinterförvarade dahlior, pelargoner, fuchsior m.fl. – kontrollera temperatur, fukt och vattning regelbundet.
  • Behöver du inspiration till fler vinteraktiviteter? Läs gärna om vad som händer aktuellt i december för extra tips!

Små tips för alla hem och familj

  • Använd luftfuktare och blomspruta för dina rumsväxter.
  • Ta långa vintriga promenader, åk pulka, eller stanna ute och beundra vinterhimlens alla stjärnbilder.
  • Ordna snöskulpturtävling ute med varma bullar och saft; gör snö- och islyktor av gamla ljusstumpar; skotta försiktigt växthustaket.

Njut av vintern och gör januari levande

Januari symboliserar nystart och hopp, planering och omsorg – både om trädgård, hem och naturens små invånare. Månadens namn och traditioner bär på rika historiska och kulturella kopplingar: från romerska och nordiska myter till böndernas gamla vädertecken. Låt januari bli din nystart och fyll den med små och stora glädjeämnen i väntan på våren!


Tips för inspiration, bilder och mer information hittar du i länkarna och bilderna ovan!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB