Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i februari

Februari i trädgården – dags att se ljuset återvända och planera för en ovanligt tidig vår!

Det kan redan skönjas – ljuset som återvänder! Dagarna blir längre och fler soliga dagar får oss att drömma om allt som snart ska gro och växa. Men denna vinter har verkligen varit märklig, särskilt i södra Sverige – snön och isen har varit som bortblåsta, och fortfarande råder plusgrader och bar mark på många håll. Är du som jag och ser redan de första bladen titta upp ur marken och knoppar svälla på buskar och träd? Då får vi hoppas att det inte plötsligt slår om till sträng kyla, för risken för vinterskador är större än på många år.

Om kylan ändå kommer smygande kan du skydda dina växter genom att lägga på torra löv eller granris, kanske får julgranen göra en sista insats i trädgården. Till buskar och klätterväxter, såsom klematis, är det klokt att använda vinterväv så långt det går – det skyddar mot både kyla och snabba temperaturväxlingar.

Mata småfåglarna

Glöm inte bort småfåglarna, som nu har det riktigt tufft! Det är ont om mat i naturen under vintern, särskilt när barmark gör det svårare att hitta insekter och frön. Har du rönnbärsklasar i frysen? Häng ut dem i buskage eller träd, de blir uppskattade nu när all frukt och bär ute är uppäten sedan länge. Ett tudelat äpple till Kalle Koltrast om dagen ger dig garanterat konsert i trädtoppen senare i vår!
Välj gärna en fröblandning utan havre, exempelvis Polarblandningen, då de flesta småfåglar föredrar andra frön. För de sångfåglar som övervintrar passar blandningar med småfrön och torkad mygglarv, som Sångfågelblandningen från Wildlife Garden eller motsvarande från Weibulls – båda innehåller även torkade maskar och fruktbitar.

Driv kvistar och så årets första frön

Skapa vårkänsla inomhus

Passa på att ta in drivkvistar! Plocka några kvistar av forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, rosenkvitten, vide, björk med flera. Eller kvistar över från beskärning av äpple eller päron – det är ofta de som bjuder på de allra sötaste vårblommorna inomhus nu. Får du blad och blom så komplettera gärna arrangemanget med tulpaner eller andra snittblommor för en extra känsla av vår.

Du som har förgrodda smålökar i förrådet – ta fram dem när de börjar titta upp! Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint och scilla säljs ofta i små krukor i handeln såhär års. Skapa vårkänsla i kruka ute på altanen så länge temperaturen håller sig över noll och flytta in om frosten hotar. När de blommat klart går de utmärkt att plantera ut i trädgården och du får glädje av dem även kommande år.

Det är också hög tid att kolla igenom frökatalogerna och beställa årets nyheter – de mest spännande sorterna säljer snabbt slut! Starta gärna dina första sådder av blommor som verbena, pelargon, pensé, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn och klockranka redan nu – och varför inte pröva palmer eller en kaktusblandning?
Grönsaker som chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar och rosmarin behöver lång förkultiveringstid och kan sås redan i februari. Se Odlas såguider för olika grönsaker och blommor och använd gärna sökfunktionen för mer information om frösådder.

Har du sett några ovanliga chili eller spännande grönsaker i affärens grönsaksavdelning? Var försiktig när du hanterar chilifrön, men spara gärna fröna från särskilt spännande sorter och så dem i såjord.
Även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor börjar dyka upp i handeln – först till kvarn! De mår bäst om du köper och planterar dem i kruka tidigt; i slutet av februari kan du redan sätta klänglilja, Agapanthus och knölbegonia i gång inomhus.

För barn är det extra roligt att få så kattgräs (vete), rajgräs eller smörgåskrasse nu. Smörgåskrassen gror snabbt på hushållspapper på en tallrik; kom ihåg att vattna ofta, det torkar snabbt ut! Även vitlök och vanlig lök ger en snabb, grön prydnad i fönstret – bladen kan klippas och njutas på smörgåsen.

Har du ätit exotiska frukter? Spara kärnor från t.ex. citrus och sätt dem – de gror ofta snabbt och ger glatt grönt. Alla sådder planteras i skålar med sandblandad blomjord på en ljus plats, håll jorden jämnt fuktig och täck gärna med plast tills gräset eller kärnorna grott.

För att få stadiga plantor till de tidigaste sådderna – snickra gärna ihop en hylla med lysrörsarmatur eller komplettera fönsterbrädorna med extrabelysning. Annars kan frösådderna bli långa och gängliga.

Utomhus – skydda, beskär och njut av de allra första blommorna

Vintersmycken och första vårtecknen

Har du trädgård i zon 1-3 kan du kanske redan njuta av trollhassel (Hamamelis intermedia) eller hybridkejsarolvon (Viburnum bodnantense 'Dawn') om du planterat dem i lä under tidigare säsong. I södra Sverige och på skyddade platser kan även vinterjasmin blomma längs söderväggar. Saknar du dessa vintersmycken? Se efter dem i plantskolan i mars eller september när det åter är planteringssäsong.

De första vårlökarna – vintergäck, snödroppar och till och med julrosor – börjar redan lysa på skyddade platser. Gå gärna en daglig runda och följ vad som händer – trädgårdsåret är igång långt innan det känns som vår!

Skydd mot gnagare och beskärningsråd

Glöm inte att se över gnagskydd på träd och buskar. Harar och rådjur är hungriga denna årstid – se till att skydda stammarna, och om du har snö kan du trampa den hårt kring basen så att sorkarna inte når in under för att gnaga på barken.

Nu är också bästa tiden att beskära gran-, tuja- eller idegranhäckar; klipp sidor och ovansida men vänta med att toppa tills du fått rätt höjd. Andra buskar som bok och avenbok ska däremot inte toppas ännu, endast sidor klipps nu.
Vill du ta bort träd eller buskar som skjuter rotskott, så ringbarka redan nu innan saven börjar stiga – själva nedkapningen görs efter lövfällning på hösten.

Tänk på att den starka februarisolen kan lura växter intill söderväggar att börja växa för tidigt, särskilt när nätter fortfarande är riktigt kalla. Skydda vintergröna växter med grön solskyddsväv, granris eller juteväv. Bygg en enkel ställning av bambukäppar ifall du behöver mer vindskydd, och förankra väl. Läs gärna mer i Odlas guide för februari.

Inomhus och förvaring – vårda och väck

Rumsväxternas uppvaknande

Känner du att solen plötsligt avslöjar precis allt? Passa på att torka av alla rumsväxter med fuktig duk och duscha med ljummet vatten så får växterna lättare att ta emot det stärkande ljuset. Från mitten av månaden kan du plantera om och ge större krukor vid behov eller fylla på fräsch jord ovanpå. Komplettera gärna med färgglada blommande växter från butiken för en välbehövlig humörhöjare!

Många butiker har nu fuchsior och pelargoner som sticklingar till riktigt bra pris, och även du som har egna plantor kan ta sticklingar i slutet av mån

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB