Aktuellt i augusti
Augusti i Trädgården – En månad av skörd, vila och sensommarglädje
Augusti målas i trädgården upp som en varm, gyllene och rofylld månad då månen står stor och varmgul i äppelträdets topp, kräftdoften slingrar sig genom kvällsluften och många små ljuspunkter lyser upp sensommarkvällarna . Det är tiden att kura skymning tillsammans med vänner – men också att ta vara på naturens överflöd och förbereda inför höst och vinter.
Skörd och konservering
Nu dignar trädgården av frukt, bär och grönsaker. Frysar, skafferier och källare fylls snabbt med Floras alla gåvor – i burkar, flaskor och påsar. Under augusti är köket en central plats där det torkas, saltas, syltas, saftas och gelé kokas i mängder. Råvaror konserveras både för vinterns njutningar och för att minska matsvinnet . Passa på att plocka in höstens frukter och grönsaker i sin allra bästa form
,
.
När allt detta skördande är klart får du också ett överflöd av blast och växtrester. Använd detta för att starta eller bygga på en komposthög. Det är klokt att ha flera komposter i olika "mognadsstadier" så att du kan använda den äldsta och fylla på i den nyaste. Börja med ett grovt material underst, lägg sedan lager på lager av växtrester varvat med "startjord" från gammal kompost för att få igång förmultningen snabbt. Variera innehållet för en luftig och livskraftig kompost.
Plocka och torka örter – skapa smakminnen för året om
Augusti är även örternas tid. Torka svartvinbärs-, citronmeliss- och myntablad för eget örtte eller blanda egna kryddkombinationer till höstens och vinterns matlagning . För inspiration kring hemgjorda kryddblandningar, läs mer här. Samla också in vackra blomblad, som ringblomma och ros, för att torka och använda i té eller till dekoration och pyssel. Förvara det torra örtteet och kryddorna i täta burkar, på mörk och torr plats.
Daglig skötsel – lite varje dag
Ta för vana att gå en kort runda i trädgården dagligen: plocka lite ogräs, klipp bort vissna blommor, stötta rangliga stjälkar och pyssla om dina växter. På det sättet hålls trädgården fin, och arbetet blir mindre betungande.
Glöm inte att samla eget frö från både nyttoväxter och prydnadsväxter för nästa års sådd, eller gör egna fröpåsar för att ge bort. Många växters frökapslar är dessutom så dekorativa att de gärna används till arrangemang (häng dem upp och ner på tork) .
Sommarblommor, rosor, ogräs och buketter
Ge sommarblommor och perenner nytt liv genom att klippa bort utblommade blommor – ibland belönas du med en extra blomning. Rosor, förutom engångsblommande och nyponrosor, mår också bra av att du tar bort vissna blommor fortlöpande. Ogräset vilar aldrig – gör en extra ansträngning nu och dra upp både rotogräs (släng i soppåsen) och fröogräs innan de sprider sig.
Ta in sommarens sista färgsprakande blomsterbuketter eller ge bort till någon du tycker om. Gör också gärna ett besök på en självplock för eterneller och torka vackra buketter till framtida pyssel .
Sådd och plantering inför nästa säsong
Augusti är idealisk för att så tvååringar, t.ex. penséer, för blomning redan tidigt nästa år . Du kan även höstså dill, persilja, gräslök, vinterportlak, palsternacka, morötter, spenat och asiatiska bladgrönsaker – fröna ligger kvar i marken och ger dig extra tidig skörd kommande år. Vintersallat kan du så för färsk gröda hela vintern om marken är bar.
I växthuset går det bra att så en ny omgång med rädisor, sallat och örter för höstskörd.
Glöm inte att sätta vitlök nu eller i september, ca 5 cm djupt.
Gräsmattan och näring
Reparera och nyså gräsytor nu när nätterna blir fuktiga. Gödsla gräsmattan ytterligare en gång med NPK eller en särskild höstgödsel (PK) och vattna ordentligt om det blir torrt.
Skötsel av häckar, buskar och beskärning
Häckar kan ges sin sista putsning i slutet av månaden; passa också på att sticklingsföröka lavendel och andra växter direkt efter klippning ,
. Gör det i en fuktig torv-sandblandning, med ungefär 10 cm långa sticklingar – täck och håll fuktigt tills rötter bildas.
Beskär även fruktträd som annars savar mycket på våren, såsom björk eller magnolia, och stenfruktträd efter skördetid . Hallon och björnbär beskärs direkt efter bärplockningen – ta bort årets fruktbärande skott
.
Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna efter skörden för att skapa mer ljus och luft .
Dela vårblommande perenner och plantera gärna nya höstblommande buskar – det finns gott om fina, krukodlade plantor i handeln nu . Att plantera vintergröna växter går också bra, men ge dem skydd i vårsolen till våren
.
Särskilda sensommaruppgifter
- Slå blasten av senpotatis för att undvika brunröta. Låt pot