Aktuellt i augusti
Trädgårdsarbete i augusti
Augusti markerar slutet av sommaren och innebär att trädgården både bjuder på riklig skörd och kräver särskild omvårdnad. I år har vädret dessutom varit varmare och soligare än vanligt, och många delar av landet är fortfarande ovanligt torra. Det påverkar vad och hur du ska arbeta i trädgården – och när det är bäst att göra de olika sysslorna.
Plantering och delning av växter
Under torra och varma perioder är det bäst att vänta med nyplanteringar av växter samt delning av perenner tills vädret har blivit svalare och mer fuktigt. Om du ändå måste plantera eller dela växter, exempelvis perenner, måste du vara extra noga med bevattningen – daglig vattning är ofta nödvändig för att plantorna ska klara sig. Generellt är annars sensommaren en bra tid för nyplantering av både perenner, träd och buskar eftersom jorden fortfarande är varm och rötterna hinner etablera sig innan vintern. Men i torrt väder är det bättre att avvakta tills det kommer regn eller högre luftfuktighet.
Läs mer om skötsel av perenner.
Sådd och skötsel av gräsmatta
Om du planerar att så om din gräsmatta eller så gräs på nya ytor, är det klokast att invänta en period med mer fuktig luft. Under fortsatt torka måste de nysådda ytorna vattnas varje dag för bästa resultat. Augusti är också en bra månad för att reparera och förbättra din gräsmatta, eftersom nätterna är svalare och luften ofta mer fuktig än tidigare på sommaren. Passa på att stödså där det behövs och fyll igen ojämnheter.
Läs mer om sådd av gräsmatta.
Skötsel av blommande växter och häckar
För att växterna ska blomma länge och se fräscha ut, bör du kontinuerligt ta bort vissna blommor. Bland sent blommande perenner, som solros och rudbeckia, kan det även behövas att binda upp plantorna för att de inte ska lägga sig ner. Rosor beskärs direkt efter första blomningen – klipp av skotten precis ovanför ett fullt utvecklat bladpar för att stimulera en andra blomning, som ibland kan räcka ända fram till första frosten. Även lövfällande häckar kan behöva en lätt putsning för att hålla sig snygga och täta.
Läs mer om rosbeskärning.
Skörd och nysättning av grönsaker
Augusti är högsäsong för många skördar i trädgården. Gul och röd lök skördas när blasten gulnar och lägger sig. Låt löken eftermogna några dagar under tak innan du tar in den, men vid bra väder går det också bra att låta den ligga kvar ute. Samtidigt är det nu du sätter vitlök och jordärtskockor som ska blomstra och ge skörd nästa säsong.
Läs mer om skörd av lök.
Beskärning av bärbuskar och jordgubbar
När hallonen är färdigskördade, klipps de skott bort som burit frukt. Spara de kraftigaste årsskotten eftersom de bär nästa års skörd. Detta gäller inte hösthallon, där alla skott klipps ner efter skörden. Vinbär och krusbär kan beskäras nu men det fungerar även att vänta till vintern. Efter beskärning kan du gärna tillföra kompost eller välbrunnen stallgödsel. Glöm heller inte jordgubbsplantorna: ta bort revor om du vill förtäta beståndet eller skapa nya rader, och tillför näring inför hösten för god etablering till nästa sommar.
Läs mer om beskärning av bärbuskar.
Växthusarbete
Växterna i växthuset blir stora och sätter mycket frukt den här tiden. De kräver därför rikligt med vatten, helst på morgonen så att det hinner torka upp innan kvällen vilket minskar risken för svampsjukdomar. Tomatplantor kan behöva gallras bland bladen för att frukterna ska få tillräckligt med ljus och mogna ordentligt.
Läs mer om växthusodling i augusti.
Frösamling och skörd av örter
Samla in fröer från egna eller andras trädgårdar – det är ett roligt och billigt sätt att föröka existerande växtbestånd och prova nya sorter. Örter skördas med fördel när det är torrt ute, då håller de längre vid torkning. Låt dem torka noga innan de förpackas för vinterförvaring – perfekt för matlagning, kryddning eller härliga doftbuketter.
Läs mer om frösamling.
Övrigt att tänka på i augusti
Passa på att njuta av din trädgård när den är som frodigast! Samtidigt bör du hålla efter ogräset, särskilt de rotogräs som annars lätt sprider sig om de får gå i blom – lägg dem direkt i soporna. Stötta rangliga växter och håll utkik efter skadegörare. Behöver du inspiration till ytterligare arbetsuppgifter eller specifika råd om exempelvis skötsel av perenner eller beskärning av bärbuskar, rekommenderas att du läser vidare via tillförlitliga källor och guider.
Slutligen, anpassa alltid ditt trädgårdsarbete efter rådande väderlek. Vid fortsatt torka bör nysådd och nyplantering helst skjutas upp eller följas upp med rejäl vattning, medan andra sysslor – likt skörd, gallring och frösamling – kan utföras som vanligt. Med rätt åtgärder får du både en vacker sensommarträdgård och lägger grunden för nästa års odlingar.