Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i april

April – Trädgårdens Nystart och Sommartidens Ankomst

April är den stora nystarten för både naturen och trädgårdsmänniskan. Äntligen har vi lämnat vintermörkret bakom oss! Trots att meteorologisk vår, enligt SMHI, definieras som sju dygn i rad med dygnsmedeltemperatur mellan 0 och 10°C och redan kan ha inträffat i stora delar av landet tack vare en ovanligt varm vinter, känns april som årets riktiga vårmånad. Den sena snön och kylan i mars är nu ett minne blott, och vårvärmen smyger sig in över landet.

Den här tiden präglas av förväntan och aktivitet. Nu vill man ta hela trädgården i famnen, fylla lungorna med den friska vårluften och få jord under naglarna igen! Det spirar med kraft, ljuset och värmen väcker trädgården till liv, och nu är det dags för oss att ta vara på säsongens första gyllene ögonblick.

Sommartid – ljusare kvällar och nya möjligheter utomhus

Vi har också justerat klockorna till svensk sommartid igen, vilket innebär att vi ställt fram klockan en timme – alltid sista söndagen i mars. Detta görs för att bättre ta vara på de ljusa kvällarna under sommaren, och en bra minnesregel är: "När sommaren är framför dig, flytta klockan framåt, när den är bakom dig, flytta klockan bakåt." Det betyder 2025 att omställningen sker natten mellan lördag 29 mars och söndag 30 mars.

Vårrus i trädgården – vad kan du göra just nu?

Gör entre’n inbjudande

Börja säsongen med att plantera färgsprakande vårblommor direkt vid dörren. Redan nu kan du sätta ut fördrivna lökväxter i kruka, till glädje både för dig och förbipasserande. När de blommat ut, planteras de ut i rabatten. Extra bra är narcisser – de är vackra och lämnas ofta i fred av rådjur och gnagare!

Sköt om lökväxterna

Ge lökväxterna en skjuts inför nästa år genom att gödsla direkt efter blomningen – använd naturgödsel, benmjöl eller särskild lökgödsel, och nyp bort avblommade stjälkar. Låt gärna smålökar som scilla och snödroppar fröa av sig för en tätare blomsterprakt kommande vår.

Plantera och förbered

Så fort jorden är tjänlig är det dags att sätta vinterplanerna i verket. Sätt igång med planteringar av träd, buskar och perenner, och dela de som blivit för stora. Köp fröer och plantor i tid – många populära sorter tar snabbt slut.

Färgglada pensékrukor

Penséer ger vårträdgården en glad kickstart. De är tåliga, prisvärda och kan blomma ända tills sommarblommorna tar vid, särskilt om du kontinuerligt nypper bort överblommade blommor. Plantera dem gärna i krukor eller urnor vid entrén, och senare på säsongen kan du låta dem återhämta sig på en undanskymd plats – ibland blommar de om till sensommaren!

Tid för potatisförgroning

Vill du skörda färskpotatis till midsommar? Då är det dags att börja förgro nu. Lägg dina potatisar i lite fuktig jord i t.ex. avklippta mjölkkartonger och ställ dem svalt och ljust. Förgroning på enbart torrt i äggkartong går långsammare än om du använder jord, enligt de potatiskloka.

Det första gräset – och bekämpning av skadegörare

Ge gräsmattan en lätt men grundlig räfsning. Undvik hårdhänt vertikalskärning, moderna rön pekar på att det kan göra skada snarare än nytta. Kalka gräsmattan så fort du kan och gödsla när snön smält. Har du fått problem med pingborre- eller ollonborrelarver? Testa gärna naturliga nematodpreparat som NEMAgräs från Bionema eller Lindesro – vattnas ut när jorden blivit varm.

Bekämpa liljebaggar och sniglar

Plocka liljebaggar tidigt på morgonen medan de är trötta – ju fler du tar nu, desto mindre angrepp får dina liljor längre fram. Gå även på snigeljakt i god tid: insatser tidigt på våren gör stor nytta då du förhindrar den första generationen från att lägga ägg.

Planera för en lång säsong

Så sallat och andra köldtåliga grönsaker i omgångar så snart jorden torkat upp. Som biologisk mångfald i köksträdgården kan du numera hitta många nya färgglada frösorter i handeln – testa gärna en spännande sallatsblandning eller krispiga babymorötter för snabb skörd.

Ogräs - bättre att förekomma än förekommas!

Var tidigt ute med ogräsrensningen – det är betydligt enklare att dra upp rötterna medan jorden är mjuk efter vintern. Passa också på att luckra jorden mellan plantorna, något som gynnar både kulturväxter och minskar ogrästrycket.

Mata jorden

Nu ska komposten vändas, syre sätts till och mikrolivet vaknar till och gör sitt för ny jord. Blanda ut färdig kompost i rabatter och komplettera gärna med ny jord om växterna lyft sig under vintern. Det är också dags att trycka ner blottlagda rötter och täcka med nytt jordlager så de inte torkar ut i vårsolen.

Omsorg om buskar och bär

Klipp vinbärsbuskar och ta bort gamla och risiga grenar. Glöm inte att kontrollera svartvinbärsbuskarna för gallkvalster (svullna knoppar ska tas bort och brännas). Hallon- och björnbärssnåren får ny fart om de rensas nu innan grönskan skjuter fart.

Den hemmagjorda vårprimören

Späda nässlor, maskrosblad och kirskål går utmärkt att använda i köket till soppor, bröd och sallader – ett klimatsmart och hälsosamt sätt att utnyttja trädgårdens tidigaste skörd.

Njut av liv och rörelse

Glöm inte att stanna upp ibland och ta in våren! Sätt ut trädgårdsmöblerna, ta en kopp kaffe och njut av blommande pensékrukor, surrande humlor och vårens första fjärilar.

Inspiration i bild

Nedan hittar du härliga inspirationsbilder på vårens stämningsskapare – från penséer och småpenséer i ampel till vårkrokus, gullvivor, buskpioner och mycket mer!

![Gullvivor](https://odla.bl

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB