Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i april

April - äntligen den första riktiga vårmånaden! Fast våren, dvs. när dygnsmedeltemperaturen är från 0 till 10°C sju dygn i sträck, har ju redan inträffat i minst halva landet enligt SMHI, efter en osedvanligt varm vinter. Visst fick vi ett rejält backslag i slutet av mars med snö och kyla, men nu har väl snön försvunnit igen i stora delar av landet och vårvärmen börjar komma.

Vi har också fått ställa om klockorna till svensk sommartid igen, vilket betyder att klockan justeras fram en timme för att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. En enkel minnesbeta om det nu var fram eller bak man skulle flytta klockan: "När sommaren är framför dig, flytta klockan framåt, när den är bakom dig, flytta klockan bakåt."

Nu vill man ta hela trädgården i famnen, fylla lungorna med den friska vårluften och få jord under naglarna igen! Ljuset och värmen får allt att vakna och det spirar med våldsam kraft, vilket gör att man vill ut och vara en del av återfödelsens under!

 • Det är skönt att mötas av glada blommor redan vid dörren, så satsa på några rejäla färgklickar med vårblommor alldeles intill ingången. Antingen så att du planterar en rabatt vårblommor där i höst och/eller så börjar du redan nu genom att plantera fördrivna lökar i krukor och placerar dessa vid dörren. Lökarna gräver du sedan ner i rabatten när de har blommat färdigt. Om du tar rejält med narcisser så kanske du kan få ha din vårrabatt i fred för hungriga rådjur och gnagare, de skyr narcisser!

 • Gödsla dina lökväxter direkt efter blomningen. Använd naturgödsel, benmjöl eller en speciell lökgödsel. Knipsa av avblommade blomstjälkar, de stjäl näring ur löken! Det är nämligen nu som löken samlar näring för nästa års blomning.

  Är det smålökar som man önskar ska sprida sig, som scilla, snödroppar och vissa botaniska tulpaner, kan man dock låta fröna vara kvar och mogna. De faller sedan i marken och gror så småningom och bildar fler blommande växter.

 • Gödsla också de fleråriga grönsakerna, bärbuskarna och fruktträden så fort snön är borta.

 • Vill du inte ha lökväxter så har du ju hela torget full av vårglada penséer som snabbt fyller alla krukor och urnor och ger mycket valuta för pengarna, bara du nyper bort avblommade blommor allteftersom. Ha gärna långtidsverkande gödning i jorden eller gödselvattna regelbunden så att de orkar blomma tills sommarblommorna tar vid. Då kan du klippa ner dem och ställa undan krukan eller plantera penséerna på en lite undanskymd plats i trädgården, där de kommer åter frampå sensommaren med ett nytt flor.

 • Om du skulle ta och plantera några gulblommande buskar till vårglädje på en plats där du lätt ser dem? Tidigast blommar de i soligt läge. Kolla i plantskolorna! Titta efter buskar som forsythia, mahonia, ginst, kerria, guldazalea och körsbärskornell, för att inte tala om trollhassel, som man har glädje av hela våren.

 • Du gjorde väl skisser och planer under vintern? Nu är det dags att sätta dem i verket! Så fort jorden rett sig är det dags för det roliga arbetet att plantera träd, buskar och perenner.

 • Var ute i god tid. De populäraste frö- och knölsorterna för sommarblommor och grönsaker tar slut först. Och så fort plantskolorna fått in växter, tar de mera ovanliga växterna också snabbt slut! Är det för kallt att plantera dem direkt, så förvara dem i växthuset e.d. tills det är dags!

 • Så de sista förkultiveringarna, de som bara behöver någon vecka innan de kan planteras ut. Tomat brukar jag så i mitten av månaden och många sommarblommor vinner flera veckors blomningstid om man förkultiverar dem någon vecka innan de sätts ut.

 • Skola om de tidigare sådderna om det inte redan är gjort.

 • Nu är det också tid att förgro potatis om du skall ha den till midsommar. Använd gärna avklippta, rengjorda mjölkkartonger med någon näve jord i som du håller svagt fuktig och plantera ett par potatis i varje. Eller ta en plastlåda med lite lätt fuktad torv eller jord på botten och lägg potatisen tätt i den. Ha förgroningen ljust och svalt, 15-16 grader.

  Metoden att förgro potatis liggandes torrt i äggkartonger eller lådor utan jord framför ett soligt, varmt fönster menar de potatiskloka är inget att ha, det snabbar inte alls upp förloppet, vilket jordmetoden gör.

 • Du har väl redan klippt bort de äldsta, risigaste grenarna från dina vinbärsbuskar och tagit bort fjolårets torra hallon- och björnbärsskott? Om inte, skynda på nu innan de börjar grönska! Passa också på att klippa bärbuskarnas grenar som ligger utmed marken. Ordna också stöd nu när det är lättare att komma åt.

 • Kolla också svartvinbärsbuskarna: om en ny knopp är kulformigt uppsvälld av gallbildningar och inte ser normal ut, är den förmodligen infekterad av vinbärsgallkvalster. Samla upp och bränn sådana knoppar, för inuti dessa finns massor med vita, 0,2 mm långa gallkvalster eller deras ägg!

 • Du kan klippa rosorna "när björkarna har musöron" och du kan se vilka grenar som är vid liv. Klipp över ett utåtgående öga om det är busk- eller rabattrosor. På klätterrosor kanske man vill ha en hög och smal silhuett och då klipper man över ett inåtgående öga istället.

 • Ta en ordentlig räfsa och gå igenom gräsmattorna noga. Kratta dock försiktigt så du inte river upp gräsrötterna, men riv gärna av mossan i görligaste mån.

  Om vertikalskärning säger de nya rönen däremot att det inte är så bra, det påstås skada mer än det hjälper!

 • Kalka så tidigt som möjligt, gärna hade det gjorts redan på snön. Gödsla nu när snön smält. Men om du låter gräsklippet ligga kvar efter varje klippning så behöver du inte gödsla, klippet innehåller mycket näring. Men då måste man klippa ofta, så att inte klippet lägger sig i tjocka lager över gräset utan så att det fördelas jämnt och tunt och i småbitar.

 • Kolla även om ev. kala fläckar behöver kompletteringssås, det finns särskilda gräsfröblandningar som gror snabbt, s.k. reparationssatser.

 • Har du fått pingborre- eller ollonborrelarver i gräsmattan så pröva med ett biologiskt medel mot dessa, t.ex. NEMAgräs. De insektsparasitära nematoderna av släktena Heterorhabditisoch Steinernema passar, medlet vattnas ut när jorden har blivit varm.
  Mer info: http://www.bionema.se/ och http://www.lindesro.se/

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

* Börja hålla utkik efter de röda liljebaggarna och plocka, plocka. Tidigt på morgonen är en bra tid innan de hunnit piggna till. Ju fler du oskadliggör nu desto färre kommer att kalasa och lägga ägg på dina liljeväxter.

Samma gäller mot sniglar: ju tidigare du börjar bekämpa dessa, desto färre når åldern då de börjar lägga ägg och föröka sig.

 • Täck några jordgubbsplantor med fiberduk så vinner du någon vecka. Ta bort fiberduken så fort gubbarna börjar blomma så bina kommer åt dem!

 • Lägg en uppochnervänd svart hink över rabarbern så kommer den extra fort och blir blek och mjäll.

 • Passa för ogräs, det kommer upp snabbare än du anar! Om du börjar rensa redan nu innan fröogräset hunnit gå i frö så har du kanske lite mindre att rensa sedan. Rotogräset är också lättare att dra upp med rötterna nu när jorden är mjuk och fuktig. Ju flitigare du rensar nu desto lättare framöver får man hoppas!

 • Om du luckrar upp jorden regelbundet med en liten klohacka, får inte ogräset möjlighet att hållas och växterna trivs också bättre i den luckra jorden.

 • Du kan också använda marktäckande material eller marktäckande växter under buskar och i rabatter. De hindrar också ogräset effektivt men man måste ändå kolla då och då. Marktäckningen hjälper jorden att hålla sig fuktig längre så man behöver inte vattna så ofta och jorden blir också varmare under täckningen.

 • Varför inte äta upp sina nässlor, maskrosor och kirskål? Nässlorna är underbara i plättar, soppor och i bröd, de två senare kan man ta späda skott av till salladen.

 • Vårstäda i trädgården. Nu kan du klippa ner fjolårets gamla perenner. Kratta gårdsplanens torra partier och ta bort täckningen runt lökväxterna, så att de kan ta sig upp. Låt dock täckningen vara kvar på de vintergröna växterna tills marken är tjälfri.

 • Kolla komposten, vänd om med grep så att mikrolivet får syre och startar. Bred en del av det färdiga materialet över rabatterna.

 • Komplettera i rabatter med eventuell ny jord och välbrunnen kompost och gödsla med naturgödsel. Tänk på att många växter "kliver upp" ur rabatten under vintern och rötterna måste tryckas tillbaka och täckas med jord om de inte skall torka i vårsolen!

 • Dela eventuellt för stora perenner nu, precis när de börjar titta upp ur jorden! Gäller särskilt de höstblommande sorterna.

 • Om jorden har rett sig och torkat upp så att man kan bearbeta den, kan du börja så sådant som sallat, morötter, rädisor, dill, persilja och att sätta lök. Tänk på att det under senare år har kommit många nya, spännande frösorter i handeln, pröva gärna en ny, färgglad plocksalladsblandning eller varför inte små, runda babymorötter som blir klara fort!

 • Sallat (själva växten heter sallat, maträtten heter sallad!) kan man så i flera omgångar med ca två veckors mellanrum så att man alltid har ny, fräsch sallat på gång när man ätit ur den tidigare sådden. Gör ett uppehåll under den allra varmaste tiden, sallat gror dåligt om det är för varmt och dessutom går den snabbt i blom då. Använd lucker, mullrik och lite sandblandad jord till sallaten.

 • Ta sticklingar från dina krukväxter och byt jord till moderplantan om du inte redan har gjort det.

 • Har du fruktträd som behöver korspollineras? Om du bor så att inga grannar har passande pollengivare, så kanske du kan ympa nya sorter på ditt eget träd?

 • Om du behöver flytta eller plantera nya barrväxter, gör det nu under senvåren när tjälen gått ur jorden, alternativt tidigt på hösten, för de behöver hinna rota sig.

 • All vårbrådska till trots, glöm inte att njuta av din trädgård! Den är till för avkoppling och den skall vara en lustgård, inte en "måstegård". Så ta ut dina trädgårdsmöbler, en kopp kaffe och sätt dig i solen och njuuuut av den tidiga blomsterprakten, den första citronfjärilens fladder och de våryra humlornas surr!


Penséer - inte bara blåa


Småpenséer i ampel


Colchicum vernum


Crocus tommasinianus


Buskpion


Salix apoda


Corylus avellana 'Fuscorubra'


Påskfjäder i ormhassel


Narcissus minor var. pumilus 'Rip van Winkle'


Hepatica transsylvanica


Beskärning


Liljebaggar på Fritillaria


Omskolade plantor i väntan på utelivet


Perenn på gång


Frösådd av sallat


Primula veris, gullviva


Snigelkalas - börja samla NU!


Vitsipporna kan se ut nästan hur som helst. Anemone 'Monstrosa'.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB